ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
15.04.2022 22:16
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 15 квітня
Корабель «постраждав через шторм»; «відеодокази», як українські військові «розкладають трупи» для постановки в Бучі, маріупольській театр «вибухнув зсередини», український агросектор «загинається», румунський Червоний Хрест «відмовляється поставляти» гуманітарку через «корупцію» в Одеській ОДА, нові «викриття» про біолабораторії: жахи харківської психлікарні №3, у Європі біженців з України «починають ненавидіти».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк: З’явилося відео, де видно, як українські військові начебто «розкладають трупи в Бучі». Російські ЗМІ та анонімні телеграм-канали поширюють фрагмент відео, яке начебто доводить: українські військові заради інсценування розкладають трупи людей на вулицях Бучі. Насправді це — примітивний фейк і чергове намагання Росії приховати злочин, у якому винні російські військові.

Відео, яке поширюють російські ЗМІ, — це фрагмент документальної зйомки, яку зробила міжнародна агенція AP та поширила ще 2 квітня. Це шокуючі кадри з тілами загиблих мирних мешканців Бучі, що лежать на вулицях. Українські військові, які вже знають, що окупанти мінують тіла українців, спеціальним тросом чіпляють трупи та перевіряють, чи не вибухне тіло, коли його пересунуть. Російськи ЗМІ просто вирізали маленький шматок цього відео і видають його за доказ інсценування.  Нагадаємо, що Росія неодноразово намагалася довести, що вбивства в Бучі – це постановка, або що до масової загибелі людей причетні українські військові. Це неодноразово спростований фейк. У цілому Детектор медіа зафіксував 18 варіацій російської брехні про події у передмістях Києва, всі з них спрямовані на виправдання російських військових.

Фейк: Маріупольській театр начебто «вибухнув зсередини», таке заявляє «німецький журналіст». Російські ЗМІ та телеграм-канали, зокрема «Соловйов» та «Супутник», поширюють інформацію про так званого «німецького журналіста» Томаса Репера, який побував в Маріуполі з «прес-туром», що проводили російські окупанти. І начебто йому показали повністю зруйнований драматичний театр в Маріуполі та докази того, що «вибух стався зсередини» будівлі — тобто винувати в загибелі 300 людей треба не російські військові, що розбомбили театр, а начебто українська армія. Джерелом цієї заяви є так званий «німецький журналіст» Томас Репер. Насправді Репер – не журналіст. Він блогер, живе в Санкт-Петербурзі з 1998 року, працював в страхових російських компаніях, а тепер веде блог Anti-Spiegel, де систематично поширює фейки та наративи кремлівської пропаганди. Наприклад, він стверджував, що «фото постраждалих в Маріупольському пологовому — постановка», та наводив ті самі аргументи, що й російська пропаганда: що дівчина-блогерка начебто є акторкою та була на всіх кадрах загримована та перевдягнена декілька разів, а в самому пологовому будинку буцімто не було пацієнток. Сама блогерка Маріанна Підгурська дала інтерв'ю російським ЗМІ, де підтвердила, що була пацієнткою того самого пологового будинку та ніхто її не перевдягав. Німецькі ЗМІ вже звертали увагу на Томаса Репера та брехню, яку він зараз поширює стосовно війни в Україні, а раніше — щодо коронавірусу та вакцинації.

Фейк: Червоний хрест Румунії «відмовляється поставляти гуманітарну допомогу» Одесі через «корупцію».  Російські ЗМІ та користувачі соцмереж пишуть, що начебто румунський Червоний Хрест відмовляється від поставок гуманітарної допомоги на Одещину через «отримані факти» розкрадання гуманітарної допомоги військовою адміністрацією області, зокрема керівником області Максимом Марченком.

Ініціатива StopFake звернулося до Червоного Хреста Румунії і в організації заперечили цей фейк. «Румунський Червоний Хрест співпрацює з українським Червоним хрестом у пианнях доставки та розподілення гуманітарної допомоги у Чернівецькій, Одеській та Закарпатській області, та планує співпрацювати надалі аби допомога була постійною», так пише StopFake із посиланням на співробітника Червоного Хреста Румунії. Про подовження поставки гуманітарки свідчить звіт організації від 12 квітня, де повідомляється про подальшу допомогу постраждалим від війні в Україні. Утім, це не перший випадок, коли в мережі поширювалася дезінформація про нібито «катастрофічний» рівень розкрадання гуманітарної допомоги. «Детектор медіа» фіксує регулярно такі повідомлення у анонімних телеграм-каналах, їх розповсюджують без вказання джерела інформації. Дезінформація про системне розкрадання гуманітарної допомоги покликана відбити бажання іноземців допомагати Україні. Нагадаємо, що 24 березня Верховна Рада запровадила кримінальну відповідальність за нецільове використання гуманітарної допомоги, благодійних пожертвувань або безоплатної допомоги з можливою санкцією — до 7 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Фейк: «Американські вчені» проводили випробування «біологічних препаратів» на пацієнтах психлікарні в Харкові. Росія продовжує вигадувати фейки про «біологічну зброю», яку начебто американці виробляли або розробляли в Україні. Цього разу – новий фейк: голова військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил Росії Ігор Кирилов заявив, що в росіян є докази начебто «випробувань потенційно небезпечних біологічних препаратів» на пацієнтах харківської обласної психіатричної лікарні №3. Начебто це робили «американські вчені з лабораторії в місті Мерефа, під Харковом».
Це – відвертий фейк, хоча б з декількох причин: по-перше, жодних доказів такої заяви не було надано. Кирилов посилається на засекречених свідків, про яких нічого невідомо. По-друге, Харківська обласна психлікарня знаходиться в місті, куди жодного разу не заходили російські війська, тому хоча б теоретично вони не могли б отримати доступ до карт пацієнтів. І, найважливіше: в Мерефі так і не збудували референс-лабораторію з вивчання патогенів та хвороб тварин. Планували, так. Але Михайло Добкін, наскільки відомо із сайту Харківської ОДА, припинив проєкт будівництва лабораторії ще в 2013 році – коли він був очільником області. Детальніше про вигадані «американські військові лабораторії» в Україні читайте в матеріалах «Детектора медіа».

Меседж. Сільське господарство в Україні «зазнає удару». на цю галузь чекають «серйозні проблеми». Таке твердження активно поширюється у проросійських телеграм-каналах. Мовляв, крупні сільськогосподарські компанії зменшують виробрництво, закриваються, а вирощування нового продовольства через війну може не відбутися.
Насправді ж, за офіційними даними, які озвучив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, навіть в умовах війни в усіх областях країни, крім однієї, розпочалася посівна. «В Україні в всіх областях, крім Луганської, почалася посівна кампанія. Допомагаємо аграріям, надали їм вже пільгове фінансування на 3,5 мільярди гривень. На сьогоднішньому засіданні ухвалили рішення про максимальне спрощення реєстрації сільгосптехніки», — сказав Шмигаль. Зважаючи на це, говорити про занепад сільськогосподарської галузі в Україні поки рано. Крім цього, повідомлень про масове припинення роботи сільськогосподарських підприємств також немає. Натомість розмови про це вигідні ворогу, оскільки у такий спосіб складатиметься враження, що одна з основних галузей, яка приносила прибуток країні, критично постраждала, і відповідно, — Україна зазнає потужних фінансових втрат.

У країнах Європи начебто «погіршується ставлення» до біженців з України. Поширення такої тези проросійськими телеграм-каналами днями зафіксували аналітики «Детектора медіа». У повідомленнях йдеться, що нібито «всюди ставлення до українців вже похолоднішало». І від цього об'єм підтримки, яку вони отримують, також значно зменшиться. «Ще місяці три-чотири і ситуація стане ще гіршою по відношенню до українців», — йдеться у повідомленнях. Однак вони не уточнюють: про погане ставлення в яких саме країнах йдеться і роблять свої висновки, посилаючись на якісь анонімні джерела. У повідомленнях також додають, що на Заході українцям тепер дуже складно знайти роботу, хоча сезонні місця в агросекторі є, але там «пекельні умови» та низька оплата праці. Насправді така інформація шириться для того, щоби дискредитувати країни, які є союзницями України та знецінити їхню допомогу українським біженцям. У дійсності ж у багатьох країнах ЄС українці можуть отримувати державну допомогу як біженці. Крім цього, українцям також допомагають мешканці тих країн. Нагадаємо, упродовж місяця російська пропаганда вже поширювала кілька фейків про «поганих біженців» із України в Німеччині, Нідерландах, Польщі, інших країна, які згодом були спростовані.

Викриття: Кремль бреше про добровільний виїзд українців з окупованих територій в Росію. Російські ЗМІ та офіційні представники держави, у тому числі омбудсманка Тетяна Москалькова брешуть, що люди, які опинилися в Росії, добровільно їдуть туди з окупованих територій – як тих, що були окуповані в останні 8 років, і тих, що були захоплені під часі вторгнення 2022 року. Численні свідоцтва людей, які були вивезені до Росії, а також інші факти підтверджують, що це робиться примусово. По-перше, російські військові спеціально блокують зелені коридори — і у людей немає виходу, аніж виїхати з під обстрілів на територію Росії. По-друге, їх розміщають у фільтраційних таборах, їх допитують співробітники ФСБ, забирають в них документи та мобільні телефони та погрозами примушують отримати російське громадянство. Детальніше про примусове вивезення українців в Росію пише StopFake.

Меседж: Рускій воєнний корабель «не постраждав», а якщо постраждав, то «не сильно», а якщо затонув – то «через шторм». Російські ЗМІ та представники влади два дні, 14 та 15 квітня, після появи повідомлення про ушкодження флагманського крейсеру «Москва», наполегливо просували меседж про те, що з кораблем все гаразд. А якщо і не гаразд, то причина тому – випадковість. Спочатку з’явилися повідомлення, що на кораблі здетонував снаряд, але пожар локалізований, корабель на плаву, а екіпаж евакуйований. Причиною називали випадковий вибух або навіть паління екіпажу. В вечорі 14 квітня Міноборони Росії повідомило, що корабель затонув – але це сталося через шторм при буксировці, хоча раніше повідомляли, що пошкодження крейсеру незначні.

Сьогодні російські ЗМІ із посиланням на депутата Держдуми Затуліна вже повідомили, що невідома кількість екіпажу «пішла разом з кораблем», можливо серед них і капітан «Москви». Тим часом українські військові одразу повідомили, що крейсер був підбитий українською ракетою «Нептун». Пентагон не зміг назвати причини загибелі крейсера, але повідомив, що інші кораблі Чорноморського флоту Росії відійшли від берегу України. Сьогодні ж The Washington Post із посиланням на чиновника в Пентагоні підтвердило, що корабель був уражений протикорабельною ракетою. Попри те, що офіційно Росія не визнала, що «Москву» підбили українські військові, в російських телеграм-каналах масово поширюють повідомлення про «загибель крейсера під час бою», та обіцяють «мститися за крейсер». Чому потрібно мститися за корабель, я на якому хтось невдало закурив, в повідомленнях не поясняється. Також в повідомленнях просувається теза, що корабель не був підбитий ракетою українського виробництва, а уражений невідомою ракетою іноземного виробництва НАТО. Таким чином російськи ЗМІ та пропагандисти, серед яких Олександр Коц, поширюється наратив «Росія воює не з Україною, а проти НАТО». Центр стратегічних комунікацій МКіП повідомляє, що постійною зміною меседжів російська пропаганда намагається зменшити психологічний ефект від ураження крейсера.

Маніпуляція: Греція «відмовилася поставляти» Україні зброю. Російські ЗМІ в останні два дні, 14 та 15 квітня, масовано повідомляють, що Греція відмовилася від постачання зброї Україні. 14 квітня вони посилалися на заяву міністра оборони Греції Нікоса Панайотопулоса, а 15 квітня – на заяву прес-секретаря уряду Яніса Ойконому. Обидві заяви трактуються на користь підтримки Росії, але це не так. По-перше, Греція вже поставила Україні зброю – автомати Калашникова та мобільні протиракетні комплекси, та не планувала це робити надалі. По-друге, міністр оборони пояснив, що через напружені відносини з Туреччиною Греція не може поставити Україні додаткову зброю, не ризикуючи ослабити власну обороноздатність. І, нарешті, заява Ойконому пов’язана з публікаціями в грецькій пресі, у яких стверджується, наче Греція шість разів постачала зброю для України, і почала це робили до початку війни. Начебто, Греція передавала «Стінгери» та іншу зброю на бази НАТО в Європі, а звідти вже зброю поставляли в Україну. Ойконому, відповідаючи на запитання місцевих журналістів підкреслив, що Греція надавала зброю Україна один раз, після початку війни, — і фактично спростовував недостовірну інформацію. Також Греція неодноразово заявляла, що хоча поставки зброї в Україну в подальшому не плануються, країна намагається якомога швидше зменшили потребу в російському газі. Тобто заяви посадовців Греції не свідчать про підтримку їхнім урядом Росії та її війни в Україні. При цьому і українські, і російські ЗМІ вибірково цитують результати опитування грецьких громадян, наводячи лише цифру, що свідчить про те, що 66% серед них проти постачання зброї Україні. Але не наводять інші показники: 70% підтримують Україну в цій війні, 60% підтримують санкції проти Росії, 52% виступають за створення збройних сил ЄС.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі  – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога. Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media