ms.detector.media
MediaSapiens
14.04.2022 17:15
Шахраї створили фейкову сторінку посла України в Німеччині та розсилали з неї посилання на фішинговий сайт
Шахраї створили фейкову сторінку посла України в Німеччині та розсилали з неї посилання на фішинговий сайт
Дизайн фішингового сайту вкрали в американської організації «Save the children».

Шахраї створили у фейсбуці фейкову сторінку посла України в Німеччині Андрія Мельника та розсилали з неї посилання на фішинговий сайт, під виглядом збору коштів на допомогу постраждалим від війни українцям. Про це пише «НотаЄнота».  

Фейкову сторінку Мельника створили й почали наповнювати 26 березня. «Паралельно від імені цієї сторінки надсилати у коментарі під постами українців та німців з проханням про допомогу із лінком на фішинговий сайт. Також від імені посла шахраї писали українцям в Німеччині та німцям в особисті повідомлення із проханням про допомогу постраждалим від війни українцям — так само із наступним видурюванням грошей через фішинговий сайт», — розповіли фактчекери та уточнили, що нині цю сторінку вже заблокували.

У «По той бік новини» розповіли, що дизайн фішингового сайту вкрали в американської організації «Save the children».

«Фейковий фонд donationpeoples.foundation має зовсім інший домен і з’явився незадовго до появи у фейсбук сторінки посла. Зовні все виглядає, як і у справжнього фонду, але ні про які звіти чи переходи на соцмережі тут не йдеться. Ці вкладки мертві і перекидають вас автоматом на донат. Сайт працює виключно під збір коштів. І тут одна цікава річ. Доки реальна американська організація збирає допомогу через міжнародні платіжні системи, новоспечені шахраї приймають донати виключно у топових криптоактивах», — зазначили в проєкті.

Нагадаємо, у Facebook зловмисники запустили шахрайську схему: пропонують українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за проходженнях опитування. Також шахраї створили фейковий чат-бот державної платформи «Дія», у якому пропонують «отримати 3 000 гривень грошової підтримки від держави».

Фото: Посольство України у ФРН, По той бік новини, НотаЄнота

ms.detector.media