ms.detector.media
08.04.2022 21:45
У «Дії» подовжили термін зберігання COVID-сертифікатів
У «Дії» подовжили термін зберігання COVID-сертифікатів
Тим часом ті, хто зареєструвався у програмі «єПідтримка», вже не зможуть отримувати 1000 гривень за вакцинацію проти коронавірусної хвороби.

Карантин і пандемію коронавірусу під час війни ніхто не відміняв. У Міністерстві охорони здоров’я разом з Міністерством цифрової трансформації та НСЗУ ухвалили рішення не видаляти з «Дії» цифровий сертифікат про вакцинацію проти СOVID-19.  Він зберігатимется в застосунку протягом 545 днів від дати щеплення, повідомляється на сайті мінстерства.

«Відображення сертифікатів в "Дії" дозволить українцям пред'явити цифровий документ про отриману в Україні вакцинацію від коронавірусної хвороби та отримати наступну потрібну дозу чи мати менші карантинні обмеження, ніж невакциновані особи в країні перебування», — прокоментувала рішення заступниця міністра з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Термін відображення змінено у всіх видах сертифікатів, який підтверджує вакцинальний статус особи:

• «жовтий» COVID-сертифікат, який підтверджує 1 дозу щеплення проти коронавірусної хвороби;

• «зелений» COVID-сертифікат, який підтверджує 2 дози щеплення проти коронавірусної хвороби;

• «бустерний» COVID-сертифікат, який підтверджує 3 дози щеплення проти коронавірусної хвороби. Як нагадують у Мінохорониздоров’я, сертифікат не оновить нову кінцеву дату автоматично, для цього потрібно повторно надіслати запит у застосунку або на поралі «Дії».

Нагадаємо, український COVID-сертифікат визнаний країнами-членами Довірчої мережі ЄС, до складу якої входить понад 60 країн світу, серед яких є, зокрема, Польща, Румунія, Словаччина, Німеччина, Італія, Іспанія, Швеція та інші країни (повний перелік країн-учасниць мережі можна знайти тут). Відтак з українським цифровим документом можна уникати карантинних обмежень в іноземних країнах. З конкретними правилами щодо вакинації варто ознайомитися в країні перебування.

В Україні правила використання та терміни дії COVID-сертифікатів залишилися незмінними:

• 30 діб для сертифікатів про першу дозу щеплення проти COVID-19 (для дводозних вакцин);

• 270 діб для сертифікатів про другу та ревакцинальну дозу (для дводозних вакцин).

Тим часом ті, хто зареєструвався у програмі «єПідтримка», вже не змоужуть отримувати 1000 гривень за вакцинацію проти коронавірусної хвороби. Ініціатори допомоги змінили пріорітети: виплачуватимуть 6500 гривень найманим працівникам, за яких сплачується ЄСВ, та ФОПам усіх груп з областей, де ведуться найактивніші бойові дії.

Фото: сайт «Дія»

ms.detector.media