ms.detector.media
MediaSapiens
«MediaSapiens»
01.04.2022 16:59
Фейк: Україна не хоче дотримуватись Женевської конвенції щодо полонених
Фейк: Україна не хоче дотримуватись Женевської конвенції щодо полонених
МЗС: Попри сотні російських фейків, Україна залишається відданою своїм міжнародним зобов'язанням в рамках міжнародного права.

РосЗМІ поширюють фейк про нібито відмову України дотримуватися Женевської конвенції щодо полонених.

Речник МЗС України Олег Ніколенко зазначив, що черговий фейк РФ має на меті дискредитувати відносини України та міжнародних гуманітарних структур, які рятують жертв російської агресії і намагаються повернути депортованих та полонених додому.

«Російська розвідка не перестає поширювати дезінформацію. Раніше вона створювала фейки про нібито тисячі українців, які бажають отримати притулок в РФ, негуманне поводження із російськими військовополоненими, "працівників" "Азовсталі", які "просяться" до лав російської загарбницької армії…Попри сотні російських фейків, наша держава залишається відданою своїм міжнародним зобов'язанням в рамках міжнародного права. Чого не скажеш про байдуже ставлення РФ до своїх військовослужбовців, які прийшли на українську землю: як живих, так і полеглих», – пише Ніколенко у фейсбуці.

Нагадаємо, що Женевська конвенція встановлює правила, яких повинні дотримуватися воюючі сторони при поводженні з військовополоненими. Зокрема, вона зобов'язує її учасників гідно ставитись до полонених, збирати на полі бою і надавати допомогу пораненим супротивника.

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення.

Станом на 1 квітня, за даними Генштабу, ЗСУ ліквідували приблизно 17 700  російських військовослужбовців, приблизно 1000 взяли у полон. Також росіяни понесли великі втрати у бронетехніці, літаках та гелікоптерах. 

ЗСУ стріляють в напрямку дислокації російських військ спеціальними снарядами з інструкцією, як правильно росіянам здатися в полон. 

В інструкції детально розписаний алгоритм здачі в полон із гарантіями збереження життя, гуманним ставленням, можливістю телефонного спілкування з рідними в РФ, амністією й поверненням додому після завершення бойових дій. 

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росію злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

Головні новини про російське вторгнення — за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: Enrico Strocchi/Flickr

ms.detector.media