ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
31.03.2022 22:03
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 31 березня
Український герб — це «нацистський символ», елітарні сатаністи США «воюють» на боці України, у Маріуполі та Чернігові Україна відправляє на фрот «підлітків», листи від імені Міносвіти із «журналом відвідувань» зі шкідливою програмою, у Чернігові бійці ТрО «розграбували та підпалили ринок», для українських дітей створили «фейкову історію» та інші свіжі фейки.

Поки путінські ракети намагаються вразити нас фізично, своїми фейками Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Але на інформаційному фронті росіяни терплять ще більші невдачі, ніж у фізичних боях. Тим не менше, окупанти не зупиняються, і вигадують все нову й нову брехню: починаючи від «американських біолабораторій» із зараженими чумою комарами, закінчуючи дрібнішими, локальними фейками, в яких не кожен одразу розпізнає руку ворожих пропагандистів — наприклад, про «непотрібність» сплати комунальних послуг.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Український герб — це «нацистський» символ. Російський пропагандист Володимир Соловйов у себе в телеграм-каналі стверджує, що український герб — це «нацистський символ».

Як нібито підтвердження цього він наводить вирізку із неназваної газети періоду Другої світової війни, авторство якої приписує окупаційній німецькій адміністрації у місті Сталіно (тодішня назва Донецька). У вирізці наведене абсурдне обґрунтування, що буцімто тризуб є «німецьким родовим знаком» і нібито тому нацистська Німеччина «повернула гербу його почесне значення».

Чого тільки не вигадують російські пропагандисти, щоби звинуватити Україну в нацизмі. Не треба ходити далеко щоб побачити що тризуб, у вигляді, в якому його використовує Україна, є прадавнім символом саме України та київських князів. Малий герб України немає жодного відношення до Німеччини та нацизму.

Відомими на сьогодні найдавнішими артефактами з київсько-руським тризубом є цеглини Десятинної церкви в Києві (збудованої понад тисячу років, у 986—996), а також золоті та срібні монети Володимира Великого та Ярослава Мудрого. Як «знак Рюриковичів» тризуб був поширений по всіх князівствах Київської держави протягом кількох століть. Сучасна історіографія знає близько двох сотень різновидів тризуба. У період національно-визвольних змагань українців в умовах Першої світової війни тризуб був офіційним символом українських державних утворень. Усе це доводить, що нинішній герб України не має жодного стосунку до Німеччини та нацизму, а впродовж тисячоліть був символом українців.

Фейк. В Україну зі Сполучених Штатів приїхали «спецпризначенці-сатаністи».  Здавалось би, пропагандисти країни-агресорки вже підійшли до самого краю людської брехні. Однак, нещодавно їм вдалося вигадати такий суперфейк, який ніяк не може вкластися в розум адекватної людини.  Виявляється, що в Україну зі Сполучених Штатів Америки приїхали спецпризначенці-сатаністи з-поміж представників елітних військ. Так, так! Саме в такому формулюванні — «спецпризначенці-сатаністи». Таку інформацію видали ведучі центрального телеканалу «Россия-24». Сюжет назвали яскраво і сенсаційно: «Найманці сатани».

«В Україну потягнулися сатаністи. У приватній військовій компанії під назвою, яку умовно перекладають як “група передових спостережень”, колишні спецпризначенці Сполучених Штатів Америки, які поклоняються дияволу у прямому значенні», — повідомив у прямому ефірі ведучий так званих вечірніх теленовин. Він додав, що в цій незвичайній команді є «свій прапор з окультною атрибутикою і всі подібним». Проте хоч якогось відео- чи фото- підтвердження так й не навів. Ця фантазія настільки абсурдна, що її навіть безглуздо спростовувати.

А от до речі, всі ті, хто вигадують подібну маячню, не замислюються над тим, що такою поведінкою ще більше шкодять своїй же окупаційній армії, каже український вебсайт «АрміяІнформ». Адже, ці новини бачать і їхні солдати, які й так тремтять мов зайці від наших військових, він наших байрактарів, від наших джавелінів, від наших комплексів Стугна і т.д. «Ну а тепер російські окупанти вже й зовсім накладуть в штани від страху зустрітися із спецпризначенцями-сатаністами», переконані в «АрміяІнформ».

Фейк. У Маріуполі та Чернігові Україна «відправляє на фронт дітей 12-17 років». Таку інформацію поширюють у мережі. Пропагандисти стверджують, що дітям буцімто «видають протитанкові ручні ракетні комплекси та гранатомети». Для доказу наводять фото людини стрункої статури та подовженим волоссям зі зброєю у руках, зняте зі спини.  Як пише VoxCheck, результати  пошуку в Google Images показують, що це фото з пропагандистського допису поширюють щонайменше з липня 2018 року і на ньому зображено жінку. Раніше про використання цього фото у фейках це писали незалежні фактчекери з грузинської організації FactCheck Georgia та з українського сайту Lead Stories.

Насправді, що в указі президента «Про загальну мобілізацію» від 24 лютого 2022 року говориться, що мобілізація проводиться протягом 90 днів в усіх областях України та місті Києві. Мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 60 років, придатні до служби за станом здоров’я. Жінки, які перебувають на військовому обліку за певними спеціальностями, також можуть бути призвані на військову службу.

Фішинг. Українцям масово розсилають листи від імені Міністерства освіти та науки зі шкідливою програмою, яка викрадає паролі та файли.

Увага, це фішингтакий вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних, їхніх коштів або ж ураження пристроїв.

Про зловмисні листи попередила Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA. У темі листа зазначено «Нова програма для запису в журнал», у листі пишуть про «електронні навчальні журнали» й дають посилання на «програму» та пароль на архів.

«У разі відкриття архіву та запуску EXE-файлу, комп'ютер буде уражено шкідливою програмою. Основний функціонал — збір інформації про комп'ютер, викрадення логінів та паролів даних з Інтернет-браузерів, плагінів крипто-гаманців, програм багатофакторної аутентифікації, викрадення файлів, а також завантаження і запуск шкідливих програм і виготовлення знімку екрану», — пояснюють в Урядовій команді реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

Нагадуємо про правила убезпечення від фішингу:

Не переходьте за підозрілими гіперпосиланнями, надісланими сторонніми та не відкривайте файли з листів від невідомих адрес та номерів;

Фейк. Бійці чернігівської тероборони «розграбували та підпалили ринок». Російська пропаганда розповсюджує черговий фейк, що у Чернігові бійці територіальної оборони буцімто розграбували та підпалили ринок. В основному розповсюджують такі чутки через телеграм-канали. Насправді чернігівській ринок та торговий центр горіли 30 березня через обстріли росіян, про це повідомляла Державна служба з надзвичайних ситуацій у коментарі Суспільному мовленню. Цей фейк — лише один елемент у постійних спробах російських окупантів очорнити наших воїнів.

У попередніх випусках подкасту «Русскій фейк» йшлося про те, що у соцмережах та телеграмі часто дописувачі та канали стверджують, що під виглядом територіальної оборони нібито маскуються мародери, які нібито «чистять» квартири чи «грабують» щось, однак ніколи не залишають свідків. І тому мовляв, тому про це ніхто не може розказати. Одразу постає питання, якщо свідків нема і ніхто не може розповісти, звідки про це знають анонімні телеграм-канали.

Очевидно, це робиться для того, аби підірвати довіру українців до наших воїнів та всіх, хто під українським прапором бореться за нашу незалежність.

Маніпуляція. Українські школярі вивчають «фейкову історію». Російські пропагандисти поширюють тезу про те, що для українських дітей нібито створили «фейкову історію». Такі висновки вони роблять на основі заяв російських спеціалістів, які нібито провели дослідження та з’ясували, що у понад 300 українських підручниках містяться «неправдиві, фейкові історичні факти». Як пишуть фактчекери із сайту ZMIST, які й звернули увагу на ці повідомлення, російські пропагандисти скаржаться на те, що сучасна українська навчальна система позбулася залишків радяньскої пропаганди і почала викладати учням реальні історичні факти.
Наприклад, у заяві міністра просвіти Росії Сєргєя Кравцова йдеться, що українські школярі навіть «позбавлені можливості знати, що можуть пишатися спільною історією України та Росії та такими постатями як Юрій Гагарін» або ж пишатися подвигом «спільної перемоги». Аргумент про «неможливість знати про Юрія Гагаріна» взагалі не має сенсу, — пишуть фактчекери зі ZMISTу, — бо варто лице згадати, що дві найважливіші людини в радянській космічній програмі, які зробили можливим політ Гагаріна — це Сергій Корольов і Віктор Глушко, були українцями, і їм присвячені цілі розділи українських підручників історії. Також в українських підручниках є розділи присвячені Другій світовій війні. Однак є й такі, які розповідають і про злочини радянської влади щодо України та українців. Наприклад, школярі вивчають тему Голодомору.

Фейк. Українці розробляють модифікацію турецьких БПЛА Bayraktar з «аерозольним розпилювачем вірусів». Таку інформацію поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях стверджують, що розробкою нових байрактарів займається український концерн «Мотор Січ». Там додають, що такі прилади могтимуть розпилювати віруси з повітря. «Фактично ідеться про розробку київським режимом засобів доставки біологічної зброї з можливість застосування проти Росії», — йдеться у повідомленні.
Однак це — неправда. Як пише «Українська правда», жодних документальних чи візуальних доказів такого запиту в російській пропаганді не навели. Однак діяльність так званих біолабораторій російська пропаганда віднедавна називає ще однією причиною задля вторгнення Росії в Україну й активно маніпулює на цій темі, щоби звинуватити Україну в бажанні винищити росіян. Детально про так звані біолабораторії можна почитати за посиланням.

Фейк. Російські хакери «зламали систему цивільного оповіщення». Очільник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький спростував інформацію, яка ширилася в телеграм-каналах, що російські хакери нібито зламали систему цивільного оповіщення. Він зазначив, що все працює в штатному режимі. Козицький додав, що інформація про бомбардування Львова теж неправдива.

Фейк. По всій Україні очікують «масовий ракетний обстріл між 16:00 та 16:30». Видання «Наші гроші.Львів» повідомило, що в соцмережах та месенджерах 31 березня поширили повідомлення про нібито масові ракетні удари, які очікуються у період між 16:00 та 16:30. Більшість повідомлень завершувалися словами «прийняти міри по безпеці» — це повідомлення не дає інструкцій, а сама фраза є калькою з російської «принять меры», що може свідчити про машинний переклад. Дату обстрілів у таких сповіщеннях часто не вказувалась, як і посилання на джерела. У деяких повідомлення писали, що удари завдадуть 31 березня та посилалися на СБУ, ДСНС та поліцію. Наприклад, у львівських чатах писали, що інформація отримана від «чергового УСБУ у Львівській області». Речниця УСБУ у Львівській області Роксолана Яворська спростувала цю інформацію, зазначивши, що за результатами цієї розсилки працюватимуть працівники відділу кібербезпеки та опублікують «профілактичний» допис. «Звичайно, що це дезінформація. Офіційні повідомлення від СБУ публікуються на офіційних сторінках. Це масові інформаційні вкиди для створення паніки», — нагадала вона.

Фейк. Українські біженці в Німеччині «засмітили поїзд» та «розмалювали його графіті». У соцмережах ширять відео на якому видно як нібито біженці з України зіпсували німецький поїзд. На відео чоловік з Німеччини скаржиться, що українці позалишали у салоні поїзду багато сміття та розмалювали стіні графіті й позаклеювали всілякими наліпками. Однак, як пише VoxCheck, це фейк. Поїзд перевозив не біженців з України, а футбольних фанатів, які й насмітили.

Меседж. Українська влада «влаштовує голод» в державі. За інформацією Центру протидії дезінформації, такий месидж поширюють російські пропагандисти, стверджуючи, що українська влада прагне заморити українців голодом та вивозить зерно з країни. Також пропагандисти запевняють, що «продовольча безпека України під загрозою», «зрив посівної та бойові дії спричинять голод в Україні» тощо. Як йдеться у повідомленні Центру, ці тези видумані російським офісом ООН. Зокрема, систематичне просування такого повідомлення можна побачити у телеграм-каналі. «Гуманітарні проблеми є на тимчасово окупованих територіях, куди ворог не пропускає гуманітарні вантажі. В Україні кремлівський меседж про голод просуває телеграм-канал «Политика страны» підсанкційного проросійського інтернет-видання «Страна.UA» та псевдоексперт Дмитро Василець (партія «Держава», діяльність якої зупинена рішенням РНБО)», — пояснюють у Центрі й додають, що насправді Україна для внутрішнього споживання має запасів мінімум на 2 роки.

Фейк. Російські військові «вбили» українську снайперку Олену Білозерську. У російських ЗМІ поширюють повідомлення про «вбивство» української снайперки Олени Білозерської. До повідомлень додають відео, на якому видно тіло якоїсь жінки, одягненої в цивільний одяг. Насправді Олена Білозерська жива. «Хто та загибла — невідомо. Схоже, що мирна мешканка», — написала у своєму фейсбуку Олена Білозерська.

Меседж. Росія планує очолити «новий світовий лад». За інформацією Центру протидії дезінформації при РНБО України, Росія продовжує використовувати завербованих іноземних політиків для формування у громадськості хибної думки про власну могутність. Як йдеться у повідомленні, експерти фіксують просування тези про те, що зараз формується «новий світовий лад», який, на думку «фахівців», очолять Росія, Китай та Індія.
«В якості іноземних експертів фігурують екс-президент Бразилії Лула да Сілва, а також рупор Кремля — політолог Рафаель Ордуханян. Риторика путінських медіа свідчить, що росія розраховує на послаблення санкцій найближчим часом. Ймовірно, саме для цього Кремль робить заяви про часткове відведення військ Росії на Київщині та Чернігівщині», — йдеться у повідомленні Центру. Там додають, що всі ці заяви — маніпуляція й через те, що жоден з попередніх ультиматумів Кремля не виконано, ворог намагається ввести світову спільноту в оману. Тому й розповідає про завершення наступальної операції на півночі України.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media