ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
15.03.2022 22:47
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 15 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 15 березня
Про «заздалегідь записані» відео Зеленського, «радощі» херсонців через прихід Росії, «записи» всіх телефонних розмов та месенджерів спецслужбами, миттєве «усиновлення евакуйованих дітей» на Франківщині, «викрадення» представника ООН у Харкові, «евакуацію» житомирян та інші.

Штучність брехливої російської пропаганди призвела до потреби відключення в самій Росії ключових соціальних мереж як альтернативних джерел правди про війну. Але російська пропаганда і далі продовжує множити фейки і навіть намагається наплодити нових фейкотворців, аби зламати наш дух і волю до спротиву.

Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmRadioPublic, Castbox, Pocket Casts та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Луганські бойовики виявили масові поховання мирних жителів в районі Попаснянської залізниці. Таку інформацію поширюють низка кремлівських ЗМІ з посиланням на так звані «сили ЛНР». Як пише StopFake, убивства мирних приписують українській армії, яка нібито «виганяла людей із підвалів і використовувала їх як живий щит». «Жодних фото і відеодоказів таких “поховань” немає. Це не підтверджують і місцеві жителі. Навпаки, російські окупаційні війська продовжують обстрілювати цивільні об’єкти і вбивати мирне населення України», — пишуть фактчекери. 

Маніпуляція. У Польщі розповсюджують листівки із закликом прогнати українських нацистів. Таку інформацію у ЗМІ розганяє кремлівська пропаганда. У таких повідомленнях йдеться, що у Польщі розповсюджують листівки із закликом «прогнати українських нацистів». Як пише StopFake, насправді прокремлівська пропаганда використовує одну й ту саму ілюстрацію з одним і тим самим закликом ще з 2016 року, що лише підтверджує системний і цілеспрямований підхід у розпалюванні ворожнечі щодо українських громадян. «Агітпроп переконує, що в Польщі розклеюють листівки антиукраїнського змісту. Проте одна й та сама ілюстрація, яку пропагандисти намагаються видати за такі “листівки”, повторюється у всіх повідомленнях. Повідомлення переважно шириться в анонімних групах Telegram, російській соціальній мережі “ВКонтактє”. Про те, що ці дії сплановані свідчить те, що десятки профілей начебто звичайних користувачів та груп публікують повідомлення одного й того ж самого змісту. При цьому деякі користувачі, що це поширили, як випливає з їхньої інформації про себе, мають відношення до російських збройних сил», — зазначають фактчекери. Детальніше.

Викриття. Краматорчани отримують повідомлення у вайбер із російського номера із проханням встановити додаток єКраматорськ. Міський голова міста Олександр Гончаренко закликає містян не вестися на ці повідомлення та одразу видаляти їх, а сам додаток встановлювати виключно через Google Play Market та AppStore. Натомість мер наголошує, що черпати інформацію краматорчани можуть з офіційних джерел: сайту Краматорської міської ради, фейсбук-сторінки установителеграм-каналу та додатку «єКраматорськ».

Фейк. Українські військові підірвали двійник літака «Мрія». У соціальних мережах поширюють інформацію, що для блокування злітної смуги в аеропорті Гостомеля під Києвом Збройні Сили України підірвали «двійник» найбільшого у світі літака Ан-225 «Мрія», який нібито не готовий до польотів, а із справжнім літаком «Мрія» нібито все в порядку. Проте все це — неправда. Фейк вже спростували фактчекери із VoxCheck. «Літак Ан-225 “Мрія” був підірваний російськими окупантами, а опубліковане фото у фейкових повідомленнях зроблене щонайменше на чотири роки раніше», — йдеться у повідомленні. Детальніше.

Фейк. На Львівщині волонтери не видають гуманітарну допомогу. У соцмережах поширюють фейк, що гуманітарні штаби Львівської обласної військової адміністрації заповнені товарами, а волонтери нібито їх не видають. Очільник ЛОДА Максим Козицький спростував цю інформацію, зазначивши, що 80% допомоги, яка надходить у гуманітарні штаби Львівщини, відразу передають захисникам на фронт і цивільним людям, які залишаються у гарячих точках. Решту розподіляють між вимушеними переселенцями. 

Фейк. Окупанти хочуть контролювати дорогу Брест-Луцьк-Тернопіль-Чернівці. У місцевих телеграм-каналах на Волині і вайбер-чатах поширюють повідомлення про ізраїльську розвідку, яка повідомляє, що Росія нарощує військовий контингент у Бресті. У таких повідомленнях стверджують, що це може означати, що окупанти готуються взяти контроль над дорогою Брест-Луцьк-Тернопіль-Чернівці, щоб відрізати постачання озброєння з Польщі та Румунії. Цю інформацію спростували фактчекери проєкту «Брехунець». «Радник Міністерства оборони України Олексій Арестович заспокоює мешканців західних регіонів. Він каже, що російській армії не вистачить ресурсів, щоб атакувати ще один додатковий напрямок. Про це він заявив в одному з ефірів на Прямому каналі», — йдеться у повідомленні. Детальніше. 

Маніпуляція. У мережі спотворюють дані щодо кількості загиблих у Маріуполі. На це звернули увагу у Маріупольській міській раді. «Є різна інформація щодо кількості загиблих у Маріуполі від ворожих дій російських окупантів – від декілька сотень до десятків тисяч людей. Але офіційна та підтверджена інформація станом на кінець 14 березня 2022 року складає приблизно 2357 загиблих маріупольців. Усі інші дані що до цього — не відповідають дійсності. Просимо довіряти виключно офіційній інформації з перевірених джерел», — йдеться у повідомленні

Фейк. На Рівненщині невідомі їздять на автівках та випитують в людей адреси військових частин. Таку інформацію поширюють у соціальних мережах, телеграм-каналах та вайбер-чатах. Автори таких повідомлень зазначають, що по області їздить автівка, пасажири якої випитують адреси військових частин, аби начебто передати туди продукти. Однак у тексті просять про «допитливих» негайно повідомляти поліцію або територіальну оборону.

Як пишуть фактчекери проєкту «Брехунець» із посиланням на дані СБУ у Рівненській області, усе це не відповідає дійсності. Детальніше. 

Викриття. Користувачі-боти або «живі» акаунти відправляють в чатах повідомлення, щоб дізнатись про ступінь ураження від бомбардування і точну локацію для корегування вогню. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, вони пишуть в чатах щойно обстріляних міст. Виявити їх можна за однаковими типовими повідомленнями. «В жодному разі не повідомляйте нікому точне місце влучання снаряду і не викладайте відео в момент удару. Ваш "ексклюзив" може коштувати комусь життя. Особливо ця інформація стосується лідерів думок і власників багатотисячних телеграм-каналів!», — йдеться у повідомленні.

 Фейк: Українці тікають за кордон через тиск української влади. Неймовірно, але новий фейк Міністерства оборони Росії виглядає так: «українці під тиском української влади вимушені бігти в Румунію, Польщу, Словаччину та Угорщину». Також Міноборони Росії заявило, що в пунктах пропуску «не обладнані місця відпочинку, не організовано харчування та медичне обслуговування, біженці змушені фактично перебувати на протязі та холоді, багато з них з малолітніми дітьми», а ті, що їдуть автівками, стоять в заторах на десятки кілометрів — і машинам, і пішоходам потрібно стояти в черзі «2-3 доби». По-перше, сьогодні Державна прикордонна служба повідомила, що майже на всіх пунктах перетину кордону немає черг, ані автомобільних, ані пішохідних. По-друге, після початку війни пункти перетину облаштували, а на кордонах з обох боків біженцям допомагають волонтери. По-третє, люди біжать закордон від обстрілів у житлових кварталах, від авіабомб та «градів», якими вбивають українців російські окупанти. І це очевидно – оскільки ані черг на кордонах, ані багатогодинного очікування в заторах, ані евакуаційних потягів, в яких люди стоять по двадцять годин, не існувало в Україні до 24 лютого.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media