ms.detector.media
MediaSapiens
14.03.2022 17:35
В Україні запустили портал для документування воєнних злочинів Росії
В Україні запустили портал для документування воєнних злочинів Росії
На сайті платформи є інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини росіян.

Офіс генерального прокурора України та громадська ініціатива IT Defends запустили національний портал для документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які коїть Росія в Україні, — WarCrimes.gov.ua.

WarCrimes.gov.ua, за словами генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, це своєрідний доказовий хаб, з яким працюють всі правоохоронні і державні органи.

«Офіс Генпрокурора продовжує виконувати координаційну роль і в умовах воєнного стану. На цій платформі ми об’єднуємо зусилля правоохоронців, експертів, представників громадських і міжнародних організацій, журналістів і всіх, хто хоче допомогти і фіксує звірські вбивства мирних громадян та інші злочини Росії на нашій землі. Для того, щоб зібрана інформація згодом змогла бути використана Офісом Генпрокурора в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі й в українських судах, а також під час потенційних спеціальних міжнародних трибуналів, її необхідно відповідально і кваліфіковано зібрати і оформити згідно з міжнародно визнаними стандартами», — розповіли в Офісі генпрокурора та додали, що ці докази також будуть використані Міністерством закордонних справ у Міжнародному суді ООН, Міністерством юстиції в Європейському суді з прав людини.

На сайті платформи є інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини росіян.

«Прокуратура України вже має "бойовий" досвід із розслідування воєнних злочинів. Прокурори знають і вміють використовувати спеціальні механізми, розуміють, яку саме інформацію потрібно консолідувати. В нас є база даних I-DOC, яка дозволяє здійснювати аналіз та систематизацію цих злочинів. Ця аналітична система інтегрована з ресурсом WarCrimes.gov.ua», — зазначається в повідомленні.

Раніше громадянська мережа «Опора» запустила збір доказів воєнних злочинів Росії для надання їх міжнародному прокурору в Гаазі. А 7 березня Служба безпеки України також запустила в Telegram чат-бот «Війна 2022 | Україна | Злочини окупантів | Трибунал», у якому збиратиме докази воєнних злочинів російської армії для Гаазького трибуналу.

Нагадаємо, 24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ й тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст, вбивають та грабують цивільне населення. Гаазький трибунал уже розпочав збір доказів воєнних злочинів Росії в Україні. Головні новини про російське вторгнення – за тегом.

Фото: Головне управління ДСНС України у Харківській області

 

ms.detector.media