ms.detector.media
MediaSapiens
11.03.2022 16:33
Росія блокує Instagram
Росія блокує Instagram
Причиною назвали рішення компанії Meta щодо закликів до насильства проти російських військових, Путіна та Лукашенка.

Федеральна служба Росії з нагляду в сфері масових комунікацій і зв'язку (Роскомнагляд) на вимогу Генеральної прокуратури РФ 11 березня вирішила обмежити доступ до соціальної мережі Instagram на території країни.

Причиною назвали рішення компанії Meta дозволити користувачам соцмереж Facebook і Instagram в деяких країнах закликати до насильства проти російських військових та до смерті Володимира Путіна з Олександром Лукашенком.

Раніше Генеральна прокуратура Росії зажадала від Роскомнагляду обмеження доступу до соціальної мережі Instagram. Компанію Meta Platforms Inc. там хочуть визнати «екстремістською організацією» та забороною її діяльності на території РФ.

Нагадаємо, компанія Meta тимчасово дозволить користувачам соцмереж Facebook і Instagram у деяких країнах закликати до насильства проти російських військових у контексті їхнього вторгнення в Україну. Крім того, Україні, Росії та Польщі тимчасово дозволено публікувати пости із закликом до смерті президента Росії Володимира Путіна або самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Водночас у Facebook та Instagram не дозволять закликати до насильства проти мирних російських громадян.

Посольство Росії в США обурилося рішенням компанії Meta. У посольстві жаліються на «агресивну та злочинну» політику Meta, яка «веде до розпалювання ненависті та ворожнечі до росіян». Дипустанова не згадує, що Facebook та Instagram не дозволять закликати до насильства проти мирних російських громадян. Також у російській дипустанові не згадують, що компанія дозволила ці заклики в контексті російського вторгнення в Україну. Загалом жодного слова про війну Росії проти України в дописі посольства РФ немає. Крім того, у Росії вважають, що дії компанії є «свідченням оголошеної інформаційної війни без правил», а «медіакорпорації стали солдатами пропагандистської машини західних правлячих кіл». Про свою інформаційну кампанію щодо війни в Україні в посольстві Росії в США теж не згадали. Однак «Детектор медіа» у режимі реального часу збирає, фіксує та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

4 березня Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter та почала блокувати відеохостинг YouTube. 6 березня китайська соцмережа TikTok тимчасово призупинила роботу в Росії через закон про позбавлення волі за «фейки про російську армію». Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації.

Фото: Alexander Shatov / Unsplash

ms.detector.media