ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
11.03.2022 11:04
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 березня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 березня
Про чумних комарів-убивць на службі України та Пентагону, чергову «капітуляцію» України, «газовий шантаж» ЄС українцями, брехню про обстріл пологового будинку в Маріуполі і «вбитого» Авакова.

Російська пропаганда досягає небаченого рівня абсурду, а це свідчить, що фізичні сили їх суттєво підводять. Тим не менше, кремлівські фейки й далі намагаються зламати нашу волю до спротиву і наш дух. Знати фейки в обличчя – бути озброєними у інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски – щодня о 19:50, а за короткий час вони з’являються на основних подкастингових платформах . Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor.fm, RadioPublic та Spotify.

Неперевершений за своєю фентезійністю фейк: США нібито планували використовувати українських птахів та комарів для перенесення хвороб у Росію.
Складно повірити, але Міністерство оборони Росії продовжує повідомляти про «знахідки», які начебто підтверджують «розробку біологічної зброї» в лабораторіях, буцімто створених Пентагоном в Україні. 10 березня в російському Міноборони повідомили, що знайшли докази «експериментів з коронавірусом кажанів» — фактично натякаючи, що саме в Україні могли створити коронавірус SARS-CoV-2. Раніше про те, що коронавірус був створений в Україні за допомогою Пентагону, багато писали проросійські анонімні телеграм-канали та російські ЗМІ – останню хвилю таких фейків «Детектор медіа» зафіксував наприкінці 2020 року.

Але цього разу офіційні російська верхівка додала ще більш фантастичних деталей. Тепер вони вигадали «проєкт із вивчення переносу патогенів мігруючих між Україною та Росією птахів», за допомогою яких Пентагон намагався створити птахів, які б переносили в Росію «африканську чуму свиней та сибірку». Більше того, ці всі віруси, за словами ворожого міноборони, міністра закордонних справ Лаврова та пропагандистки Тіни Канделакі, були «адаптовані під слов’янський етнос»: для цього начебто з України в США надсилали зібрані в Україні біологічні зразки.

А взагалі США планували використовувати як зброю проти росіян не лише птахів, а й комах: «Адаптация вирусов под славянский этнос в украинских лабораториях – самая жуткая и опасная угроза для нашей страны. Нет войны страшней: против ракеты, летящей в нашу сторону, защита есть, а вот против комарика, заражённого полиомиелитом или менингитом (немає)…», – впевнена Тіна Канделакі.

Лавров також договорився сьогодні вже до того, що в Україні буцімто створюють «етнічно орієнтовану» біологічну зброю. Як комарі відрізнятимуть слов’ян-росіян від слов’ян-українців та як саме, мігруючи, птахи визначають державні кордони – Канделакі, Лавров та Міноборони Росії ще не вирішили.

Нагадаємо, що в Україні ніколи не існувало «американських біолабораторій Пентагону» – це російський фейк, який розповсюджується з 2010 року, і був багато разів розвінчаний. Лише за часи війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

 

Фейк: У Харкові вбили Арсена Авакова. Такий фейк поширили російські пропагандисти та додали, що загинув колишній міністр внутрішніх справ України під час російських бомбардувань Харкова. Аваков у відповідь записав відео. «Спочатку хочу бачити, як здохне Путін, розвалиться ця смердюча імперія, а Україна переможе і буде процвітати! Так і буде! А я, разом з багатьма українцями, тут, у Києві! І х** у вас, що вийде, товариші пропагандисти», – сказав він.

 

Фейк: Зеленський готовий визнати Крим – російським, а псевдореспубліки на Донбасі – незалежними. Російські ЗМІ не полишають спроб дискредитувати президента України Володимира Зеленського і продовжують плодити фейки про «близьку капітуляцію України». 8 березня у пропагандистських медіа масово поширилися матеріали про українського президента, який нібито заявив про «готовність визнати Крим і республіки Донбасу». Фактчекери зі StopFake звертають увагу, що в такий спосіб пропаганда хоче показати, що Україна готова здатися й капітулювати найближчим часом.

Агітпроп вирвав частину слів українського президента з його інтерв’ю 7 березня американському телеканалу ABC News. Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи готова Україна погодитися на умови Путіна і визнати тимчасову окупацію Криму та частин Донбасу, Зеленський вкотре закликав Путіна сісти за стіл перемовин. Водночас український президент ще раз окремо наголосив, що Україна готова до діалогу та пошуку компромісу, однак не має наміру капітулювати. »Я говорю про гарантії безпеки. Думаю, що пункти про тимчасово окуповані території і невизнані республіки, які не визнані ніким, окрім Росії, ми можемо обговорити і знайти компроміс, як ці території житимуть далі… Ми не готові до ультиматумів… Що має бути зроблено: Путін має почати говорити, розпочати діалог», – сказав Зеленський.
Після появи фейка про «готовність України визнати Крим та ЛДНР» свої роз’яснення дала й правляча партія «Слуга народу». У заяві наголошується, що територіальна цілісність України не підлягає сумніву. »Нам треба буде визначитися – яким чином буде врегульовано життя людей на цих територіях у межах нашої цілісної держави. Саме про це говорив президент Зеленський», – йдеться у заяві «Слуги народу». Окремо також наголошується на тому, що українська держава – це і Донецьк, і Луганськ, і Крим. Українці не приймають ультиматумів і не відмовляються від своїх територій.

 

Фішинг. Українцям розсилають фішингові «листи схвалення касового забезпечення». Їх розсилають зі скриньки з підписом «міністр», а у вкладенні міститься Excel-файл «лист підтримки», що прі відкритті завантажує шкідливе програмне забезпесення. Якщо ви відкрили файл у вкладені, урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA радить негайно змінити паролі до облікових записів, які зберігаються та використовуються на комп'ютері, а також поштові клієнти, паролі з браузера тощо. У подкасті ми нагадуємо основні правила убезпечення від фішингу — шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних — зацитуємо їх і тут:

 

Фейк. Обстріл пологового будинку в Маріуполі — це «постановка». Російські ЗМІ поширюють схожі заяви, що в пологовому нібито не було персоналу та породіль, а замість них начебто були бійці «Азова». Зокрема, росЗМІ посилаються на репортаж сайту Lenta.Ru, опублікований перед бомбардуванням Маріуполя, у якому йшлося, що міський пологовий будинок №2 у Маріуполі буцімто захопили «бійці або ЗСУ, або “Азова”». Натомість на «Россия 1» розповідають, що пологовий розбомбили начебто бійці «Правого сектора». Насправді факт авіанальоту по пологовому будинку з боку російських окупантів підтвердили й президент України, й місцева влада, й поліція. Унаслідок авіаудару постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина - дівчинка. У поліції розпочали розслідування за статтею 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

 

Фейк. Україна погрожує ЄС припинити транзит газу. Кремлівські ЗМІ поширюють дезінформацію, що Україна нібито шантажує ЄС зупинкою транзиту газу, аби отримати нові постачання зброї та забезпечення протиповітряної оборони.

Як пише StopFake, насправді це не так: на офіційному рівні представники українського уряду зазначають, що будь-які обмеження стосовно постачання газу мають бути частиною пакету санкцій щодо Росії через вторгнення до України.

На офіційному рівні представники українського уряду зазначають, що будь-які обмеження стосовно постачання газу мають бути частиною пакету санкцій щодо Росії через вторгнення до України. І метою цих санкцій має стати позбавлення доходів Росії від експорту газу до країн ЄС.

Міністр енергетики України Герман Галущенко в інтерв’ю Reuters у відповідь на запитання про збільшення попиту на газ з боку європейських споживачів після початку війни сказав: «Це питання до європейських компаній, тому що вони є трейдерами, а ми лише надаємо послугу з транзиту. […] Ми дуже хотіли б, щоб вони припинили постачання цього газу. І це те, про що ми говоримо європейцям під час всіх зустрічей».

Такої ж думки і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Ми наполягаємо на повному ембарго на російську нафту і газ. Купувати їх тепер означає платити за вбивство українських чоловіків, жінок і дітей».

Однак рішення про запровадження таких обмежень на постачання газу має приймати європейська сторона.

 

Меседж. США хоче, щоби російські війська зруйнували в Україні ще більше міст. Повідомлення такого змісту поширюють у телеграм-каналах, які контролюються російськими спецслужбами. Зокрема, цей меседж розмістили у телеграм-каналі «Резидент». У таких повідомленнях додають, що США боїться Путіна та його погроз. Насправді таке твердження маніпулятивне і не має підтверджень. У такий спосіб російська пропаганда ймовірно хоче дискредитувати країну-союзника України й нівелювати всю ту підтримку, яку Україна отримала від США.

 

Викриття. Окремі міжнародні ЗМІ знову поширюють фейки про батальйон «Азов».
Китайське видання Global Times, видало «матеріал-розслідування», в якому звинувачує український батальйон «Азов» (який згодом став полком) у «неонацизмі», а уряд США – у фінансуванні радикалів. Як пише StopFake, у такий спосіб «Азов» хочуть демонізувати, а це дає змогу Росії та її апологетам роздмухувати міф про нібито наростання праворадикальних настроїв в українському суспільстві. Детальніше.

 

Меседж. НАТО спеціально не закриває небо над Україною, щоби виснажити Росію.
Такі повідомлення транслюються у проросійських телеграм-каналах. Зокрема, на каналі «Панченко» позицію НАТО називають боягузливою через те, що воно не закриває небо над Україною. У повідомленні також стверджують, що НАТО зацікавлене в тривалій війні (хоча на каналі війну називають конфліктом), адже що довша війна, то слабша Росія, а Україну нібито ніхто не жаліє. 

Насправді офіційних причин для того, щоби стверджувати так, немає. Навпаки, така риторика лише дискредитує союзників України в цій війні.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media