ms.detector.media
MediaSapiens
10.03.2022 18:05
Фейк: Обстріл пологового в Маріуполі — постановка, вагітна з фото — модель (ОНОВЛЕНО)
Фейк: Обстріл пологового в Маріуполі — постановка, вагітна з фото — модель (ОНОВЛЕНО)
Унаслідок авіаудару постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина — дівчинка.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, посольство РФ у Великій Британії, російські ЗМІ та пропагандисти поширюють фейк, що фото постраждалих під час обстрілу міського пологового будинку №2 у Маріуполі, який стався 9 березня, нібито постановка, а вагітна жінка на фото — це модель.

Пропагандисти стверджують, що в пологовому не було персоналу та породіль, а замість них начебто були бійці «Азова». Зокрема, росЗМІ посилаються на фейковий репортаж російського сайту Lenta.Ru, опублікований перед бомбардуванням Маріуполя. У ньому писали, що пологовий будинок у Маріуполі буцімто захопили «бійці або ЗСУ, або "Азову"». Водночас на російському державному каналі «Россия 1» розповідають, що пологовий розбомбили начебто бійці «Правого сектору». Цей фейк, зокрема, заяву Лаврова, спростовує Центр протидії дезінформації при РНБО. 

ОНОВЛЕНО: Офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що «поруч із лікарнею №3 у Маріуполі були скоєні два постановочні вибухи». За його словами, авіаудар — «повністю зрежисована провокація для підтримки антиросійського ажіотажу у західної аудиторії». Цю брехню поширили російські ЗМІ. Також російська пропаганда поширює заяву офіційного представника Росії при ООН Василія Небензі, який 8 березня заявив: «Вигнали весь персонал пологового будинку №1 м. Маріуполь, ЗСУ обладнали в ньому вогневу позицію». Насправді 9 березня в Маріуполі розбомбили пологовий №2.

Посольство РФ у Великій Британії 10 березня написало в твіттері, що «роль вагітних жінок» з фото після обстрілу нібито «грала» блогерка Маріанна Підгурська. Цю інформацію поширили російські Metronews.ru, EADaily, «Взгляд» тощо. Насправді з Instagram блогерки видно, що вона дійсно вагітна. Також, судячи з геотегів та повідомлень в її інстаграмі, вона постійно мешкає в Маріуполі. Один з останніх її постів — перелік міст для укриття в Маріуполі.

Також в пості посольство РФ у Британії написало, що фото зробив Євген Малолєтка, відомий український фотограф. Він дійсно з 28 лютого перебуває в Маріуполі і багато фотографує жертв російської агресії. Кадри з вагітною жінкою є на його сторінці в фейсбуці. Окрім нього, фото після бомбардування пологового робив ще один фотограф — Мстислав Чернов. Російське посольство оприлюднило фото, яке зробив саме Чернов.

Факт авіанальоту російських окупантів на пологовий будинок у Маріуполі підтвердили президент України Володимир Зеленський, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко й поліція. Маріупольська міська рада повідомила, що внаслідок авіаудару постраждало 17 людей (діти, жінки, лікарі), троє загинули, серед них одна дитина — дівчинка. У поліції розпочали розслідування за ст.438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 9 березня в Маріуполі російська авіація знищила цілий медичний комплекс: пологовий будинок у центрі міста, лікарню, дитяче і терапевтичне відділення. На ці будівлі цілеспрямовано скинули кілька авіабомб. Місто вже 10-ий день перебуває у блокаді. Мешканці відмовляються залишати Маріуполь через російський кордон, як їм пропонує армія Путіна. Перед бомбардуванням Маріуполя російський сайт Lenta.Ru опублікував фейковий репортаж про те, що міський пологовий будинок буцімто захопили нацисти. Зараз ця публікація недоступна, однак скриншоти зі статті дезінформаційного характеру збереглися. У репортажі зазначається, що українські військові нібито прийшли до пологового будинку, розігнали персонал та організували на його території бойві точки для оборони «фортеці Маріуполь». Як стверджує автор тексту Дмітрій Плотніков, це бійці або ЗСУ, або «Націоналістичного полку "Азов"». Він пише, що на заперечення медперсоналу військові нібито реагують агресивно: «б'ють прикладами, стріляють у повітря».

Фото: Мстислав Чернов, скриншот

ms.detector.media