ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
09.03.2022 22:47
«Русскій фейк, іді на***» Спростовуємо російську брехню за 9 березня
«Русскій фейк, іді на***» Спростовуємо російську брехню за 9 березня
Два мільйони українських емігрантів до Росії, напади на євреїв у Житомирі, підготовку українського «наступу на Донбас», а також розробка «брудної бомби» та хакерську атаку на «755 сайтів органів влади України».

Поки російські війська прагнуть нас знищити фізично, кремлівські фейки намагаються зламати наш дух і волю до спротиву. Знати фейки в обличчя — бути озброєними у інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 19:50, а за короткий час вони з’являються на основних подкастингових платформах . Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії — тобто боротися з російськими побрехеньками та плітками там, де ви їх чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple Podcasts, Anchor.fm, RadioPublic та Spotify.

Фейк. Понад два мільйони українців просять їх «евакуювати до Росії»

Міністерство оборони Росії розповсюджує недостовірну інформацію — нібито 2,5 мільйона українців просять, щоб їх евакуювали до Росії. На якій підставі в російському Міноборони зробили такі висновки, відомство не повідомляє. Так званою «базою даних» ділиться там не збираються, оскільки бояться «розправи націоналістів».

Натомість Управління Верховного комісара ООН у справах біженців постійно оновлює дані по Україні, які свідчать, що з 24 лютого по 8 березня 2022 року до Росії виїхали близько 99300 українців (5% від усієї кількості біженців).

Загалом з України внаслідок війни виїхало близько двох мільйонів людей, більшість українців прямують до Польщі, а звідти — до інших європейських країн. Разом з цим, російські ЗМІ намагаються створити враження, нібито українці допомагають російським військовим, тікають з України до Росії й прагнуть отримати посвідку на проживання та громадянство. Як пише StopFake, ці сюжети явно постановочні. 

Фейк. У соцмережах з третього березня почали поширювати повідомлення, нібито внаслідок хакерської атаки було зламано «755 сайтів органів влади України», і перестав працювати буцімто «весь урядовий інтернет».

Йдеться про сайти з доменом gov.ua. У деяких дописах додають скриншоти кількох таких сайтів, на яких відображалися заклики до українських військових «складати зброю», а також фейкові звернення від імені Володимира Зеленського, що він начебто підписав мирний договір із Росією.  

Утім, це — фейк. Хакери зламали окремі сайти регіональних органів влади. Про це третього березня повідомили в телеграм-каналі Служби безпеки України: «Ворог зламав окремі сайти регіональних органів влади і місцевого самоврядування та поширює через них брехню про нібито «капітуляцію та підписання мирного договору з Росією». Наш президент не раз казав, що він у Києві і не збирається капітулювати. Якщо повідомлення на сайтах сільрад — це все, на що спромоглася могутня російська пропаганда, то це реально жалюгідно. І таких мамкиних хакерів навіть всерйоз сприймати важко. 

Фейк. Україна буцімто готувала наступ на Донбас на березень 2022 року
Прокремлівські ЗМІ розповсюджують документ — нібито «секретний наказ командувача Національної гвардії України», — який нібито свідчать, що Україна буцім-то «готувала наступ» на окуповані частини Донецької та Луганської областей на березень 2022 року.

Очевидно, розраховують на те, що читачі купляться на заголовок і не читатимуть самих документів. Насправді в оприлюднених документах йдеться всього лише про навчальний збір у Львівській області. У Національній гвардії повідомили на запит StopFake, що опублікований росЗМІ документ не є секретним та не має жодного стосунку до Донбасу, також у ньому не визначаються ніякі цілі наступу. Крім того, керівництво України неодноразово заявляло про прихильність до дипломатичного підходу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі та в Криму.

А й справді, навіщо 70 відсоткам лемінгів, які підтримують Путіна і не можуть помилятися, читати джерела — досить побачити на екрані й увірувати. Але в цьому якраз і полягає відмінність українців від росіян. А от фейку російському – одна дорога. 

Меседж: українські військові начебто даремно руйнували мости, адже російська армія може пересуватися й без них

У проросійських телеграм-каналах стверджують, що російські військові можуть переправлятися через річки без мостів, і наші армійці даремно їх руйнували. У таких повідомленнях дії української армії називають руйнуванням України, а російських військових хвалять, адже вони, на думку пропагандистів, можуть переїхати річку на військовій техніці.

Насправді українські військові блокували мости, щоби окупанти не могли просунутися далі та окупувати нові українські міста. Зокрема це суттєво завадило планам ворога просуватися на Київщині. Українська армія виявилася справді занадто міцним горішком на шляху в путінських амбіцій, тому плювати ми хотіли на його вигадки про доречність наших дій. 

Фейк. В Житомирі місцеві українці «масово нападають на євреїв»

Головний рабин України Моше Реувен Азман повідомив, що в деяких івритомовних та англомовних медіа поширюється фейкова новина, що в Житомирі буцімто «місцеві українці масово нападають на євреїв». Моше Реувен Азман повідомив, що перевірив цю інформацію в житомирського рабина. У відповідь отримав підтвердження, що такої ситуації не було.

Тому рабин звернувся до медіа та вірян: «Заявляю, що перед нами фейкньюз, брехлива інформація, яка спеціально запущена проти України зі сторони Росії… Не піддавайтеся на провокації! Завжди перевіряйте інформацію». 

Фейк. Україна нібито працює над розробкою ядерної зброї
Центр протидії дезінформації при РНБО заявляє, що історії про ядерну зброю в Україні — міф російської влади. Це робиться, щоби позиціонувати Україну як розробника ядерного арсеналу.
Зокрема, пропаганда стверджує, що Київ в останні роки активно цікавився видобутком урану; що Україна була близькою до створення за кілька місяців ядерного заряду на основі відпрацьованого ядерного палива; що Київ використовував зону ЧАЕС для робіт з виділення плутонію і виготовлення «брудної бомби» — найпростішої радіологічної зброї, що складається з радіоактивної речовини та вибухівки; що США допомагали Україні в її ядерній програмі; що ядерний пристрій зібрали на базі Харківського фізтеху.  Все це, як повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО, є вигадкою. І, додамо, що агресору не вдається переконати в цьому світ, тому розраховувати він може на довіру лише своєї внутрішньої аудиторії. 

Меседж. Росія не ставить ціль повалити чинну владу в Україні
Таке висловлювання спікерки російського міністерства закордонних справ Захарової цитують проросійські телеграм-канали. Однак це маніпуляція, адже ще на початку повномасштабного вторгнення в Україну російська влада називала це процесом так званих денацифікації та демілітаризації, а чинних керівників України — купкою нацистів.  

Фейк. Україна евакуйовує із Сум лише іноземних студентів
Російські видання та користувачі в мережі розповсюджують неправдиву інформацію про те, що Україна нібито вивозить із Сум лише іноземних студентів, а місцевих мешканців навіть не підпускають до автобусів. Усе це нібито робиться для «картинки» для іноземних ЗМІ, пише StopFake. Насправді це не так. Із міста евакуйовували цивільних: і іноземних студентів, і українських мешканців. На відео та фотографіях (тут і тут) процесу евакуації мирного населення із Сум видно, що українська влада вивозить як іноземних студентів, так і місцевих жителів.   

Маніпуляція. Українські політики не помирають у війні з Росією

Проросійський анонімний телеграм-канал «Легитимный» написав, що губернатор Миколаївщини Віталій Кім закликав мешканців Миколаєва «готувати коктейлі Молотова», але не попередив, що всіх, хто «візьме в руки запальну суміш» можуть розстріляти. Насправді Кім просив зібрати шини та покришки, щоб потім підплатити їх та зупинити російські танки димом. Окрім цього, проросійський телеграм-канал збрехав, зазначивши, що жоден український політик, чиї міста контролюють російські військові, не загинув. Насправді 6 березня російські окупанти застрелили мера Гостомеля Юрія Прилипка, коли він роздавав мешканцям їжу та ліки. А мер Бучі Анатолій Федорук зазнав поранень. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення — у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі чиємусь — зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці.  І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, Генштабу інших органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар – знахідка для ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх у інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media