ms.detector.media
MediaSapiens
08.03.2022 10:45
Центр протидії дезінформації повідомив, як відрізняти російські пропагандистські телеграм-канали
Центр протидії дезінформації повідомив, як відрізняти російські пропагандистські телеграм-канали
У Центрі закликають українців повідомляти про канали та чати з різними інтерпретаціями використання символу «Z» («руZZкие», «время Z» тощо).

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони повідомив, що від початку війни проти України, 24 лютого, російські пропагандисти почали масово використовувати новостворені телеграм-канали із символом «Z» у назві (у різних варіаціях).

У Центрі закликають українців повідомляти в боти «STOP Russian War» та «StopRussiaChannel | MRIYA» про канали та чати з різними інтерпретаціями використання символу «Z» («руZZкие», «время Z» тощо).

«Значну частину цих каналів наповнюють підрозділи інформаційно-психологічних операцій ЗС РФ, а окремі з них — російські військові кореспонденти. Telegram також використовує російська розвідка для відслідковування техніки ЗСУ та корегування ракетно-артилерійського вогню прихильниками "русского мира", — сказали в Центрі протидії дезінформації. — Причина цього проста – популярність Telegram в Україні та РФ. Крім того, готуючись до війни та очікуючи на санкції, російські пропагандисти звернули увагу на відсутність реальних можливостей блокування Telegram, навіть від Роскомнадзору».

Нагадаємо, 4 березня Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter та почала блокувати відеохостинг YouTube. 6 березня китайська соцмережа TikTok тимчасово призупинила роботу в Росії через закон про позбавлення волі за «фейки про російську армію». Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації.

Фото: Центр протидії дезінформації, Dima Solomin / Unsplash

ms.detector.media