ms.detector.media
MediaSapiens
03.03.2022 09:12
Росія готує фейкове відео із Зеленським про нібито капітуляцію України – ГУР
Росія готує фейкове відео із Зеленським про нібито капітуляцію України – ГУР
ГУР наголошує: подібне відео буде фейком, мета якого посіяти паніку, дезорієнтувати, зневірити, схилити українські війська до капітуляції.

Головне управління розвідки повідомило, що Росія може готувати фейкове відео, на якому нібито президент Володимир Зеленський нібито заявляє про «капітуляцію».

«ГУР володіє розвідданими, що у подібному відео може бути використано обличчя президента України Володимира Зеленського. Тому знайте: подібне відео буде фейком, мета якого посіяти паніку, дезорієнтувати, зневірити, схилити наші війська до капітуляції. Але як каже відоме прислів'я, "Хто володіє інформацією, той володіє світом". Тому ми, українці, вже запаслись попкорном, й з нетерпінням чекаємо на цей "шедевр" від Росії», – пише ГУР.

ГУР повідомляє, що для підготовки фейкового відео Росія може використати технологію «діпфейк» (deepfake: поєднання слів deep learning («глибинне навчання») та fake («підробка») ­– методика, коли одні зображення і відео людини накладають на інші фото і відео).

На практиці це означає, що комп'ютерні алгоритми навчилися «оживляти» фотографії, синтезувати голос людини, замінювати обличчя на певному відео. У результаті утворюється контент, зовні який майже не відрізняється від реального.

«Ще не так давно ми самі робили подібні ролики у додатку FakeApp, коли накладали своє обличчя на популярні відрізки з фільмів і швидко ставали Джеймсом Бондом, чи взагалі змінювали свою стать. Ці відео у соцмережах виглядали досить реалістично».

Росія хоче використати вищезгадану технологію Діпфейк у такий час, коли вважатиме, що Україна виснажена, й хоче здати свої державні інтереси.

«Але, по-перше, цього ніколи не станеться, а по-друге, ГУР володіє розвідданими, які кажуть про те, що у подібному відео може бути використано обличчя Президента України Володимира Зеленського. ГУР наголошує: подібне відео буде фейком, мета якого посіяти паніку, дезорієнтувати, зневірити, схилити українські війська до капітуляції», – резюмувала розвідка.

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона  відбивають наступ російської армії. Росіяни обстрілють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та вбивають цивільне населення. 

Головні новини про російське вторгнення за тегом.

«Детектор медіа» у режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Скріншот відео: ГУР/Facebook

ms.detector.media