ms.detector.media
MediaSapiens
01.03.2022 12:50
Українські оператори заблокували доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж
Українські оператори заблокували доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж
У Держспецзв’язку також попередили українців, що окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони в громадян.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України в ніч на 1 березня повідомила, що українські оператори заблокували доступ телефонів з російськими номерами до своїх мереж, тим самим відключивши їм зв’язок.

«Зв’язок — один з ключових елементів ведення ефективних бойових дій. Позбавившись можливості телефонувати зі свої номерів, окупаційні війська дедалі частіше відбирають телефони у громадян», — йдеться в повідомленні.  

У Держспецзв’язку закликали українців, у яких окупанти вкрали телефон, повідомити про це оператора та попросити заблокувати вкрадений телефон.

«Ми розуміємо, що зробити це, коли забрали телефон, непроста задача. Однак це дуже важливо — знайдіть сусідів, у яких є телефон, скористайтеся стаціонарним апаратом — від цього залежить безпека нашої держави і життя українців», — додали в Службі.

Нагадаємо, 24 лютого Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила, що інформація про можливі відключення мобільного звʼязку та інтернету не відповідає дійсності. Крім того, 27 лютого засновник компанії SpaceX Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету та активував сервіс Starlink в Україні, а 28 лютого в Україну привезли термінали глобальної супутникової системи Starlink. Starlink — це платформа, яка представляє собою мережу супутників, які на орбіті взаємодіють між собою на частоті понад 10 тисяч ГГц завдяки лазерному променю. Швидкість такого інтернету — до 1Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці землі

Разом з цим, в українських соцмережах поширювали фейки, що в Україні «усі пристрої підключені до відомчих систем CDMX» та з 25 лютого нібито будуть записувати телефонні дзвінки, повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook; а також, що російські військові встановлюють обладнання мобільного зв'язку, яке нібито може перебивати українські мережі, збирати всі дані з телефона та встановлювати місцеперебування абонента.

Фото: Mika Baumeister / Unsplash

ms.detector.media