ms.detector.media
MediaSapiens
27.02.2022 14:57
Фейк: На ЧАЕС українські нацгвардійці несуть службу разом з російськими військовими
Фейк: На ЧАЕС українські нацгвардійці несуть службу разом з російськими військовими
«Первый канал» зняв постановочний сюжет, у якому розповів, що українські гвардійці нібито «добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу з військовими РФ».

Національна гвардія України спростувала фейк, який поширив пропагандистський російський «Первый канал», що українські нацгвардійці нібито спільно несуть службу з російськими військовими на Чорнобильській АЕС.

«Первый канал» зняв постановочний сюжет, у якому розповів, що українські гвардійці нібито «добровільно здалися самі без бою і тепер разом несуть службу з військовими РФ».

У Нацгвардії заявили, що їхні військовослужбовці не відкривали вогонь 24 лютого 2022 року лише тому, щоб не створювати загрози і не порушувати статей конвенції МАГАТЕ, відповідно до яких атомні електростанції не є об'єктами військової агресії.

«Російські військові виставили ультиматум, погрожуючи мінуванням і підривами окремих об’єктів інфраструктури важливого ядерного об’єкта ЧАЕС. Так як українські гвардійці там єдині, хто розуміють, яким чином забезпечити правильну охорону об’єкту, російські військові намагаються вивчати особливості цієї роботи і створюють фейки про "спільну охорону". На відео також є кадри, де закадровий голос розповідає про "добровільну здачу гвардійців", а відеоряд — це люди в іншій формі, персонал ВОХР. Ці люди не є військовослужбовцями НГУ і судячи з відео навіть за віком не відповідають вимогам, за якими проходить відбір у підрозділи НГУ, які охороняють АЕС. А до ВОХР беруть в основному людей, що мають вже пенсійний стаж. Далі йде серія постановочних кадрів для красивої картинки, які не відображають модель несення служби на АЕС, а лише створюють візуалізацію для сюжету», — розповіли в НГУ.

Нагадаємо, 24 лютого після запеклих сутичок із бійцями Національної гвардії російські диверсанти взяли під контроль територію ЧАЕС. Після цього, у соцмережах поширювали фейк про нібито пожежу на Чорнобильській атомній електростанції. Нібито на підтвердження цієї інформацію публікують відео пожежі на ЧАЕС. Ці кадри взяли з серіалу від НВО «Чорнобиль».

«Детектор медіа» інформує про перебіг російського наступу на Україну та запустив хроніку російської дезінформації.

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Фото: Національна гвардія України

ms.detector.media