ms.detector.media
MediaSapiens
27.02.2022 10:41
Маск надасть Україні доступ до супутникового інтернету
Маск надасть Україні доступ до супутникового інтернету
Супутниковий інтернет Starlink можна буде використовувати в цивільних та військових цілях.

Американський бізнесмен, засновник компанії SpaceX та генеральний директор компанії Tesla Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету.

«Сервіс Starlink тепер активний в Україні. Інші термінали у дорозі», — написав він у Twitter у відповідь на прохання міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації повідомила, що супутниковий інтернет Starlink можна буде використовувати в цивільних та військових цілях.

«Старлінк це платформа, яка представляє собою мережу супутників. Ці супутники на орбіті взаємодіють між собою на частоті понад 10 тисяч ГГц завдяки лазерному променю. Із наземними станціями та терміналами користувачів зв'язок забезпечується  Ка-антенами через радіодіапазони із частотою 12 ГГц. Швидкість такого інтернету — до 1Гбіт/с для кожного абонента, а користуватися ним можна у будь-якій точці землі», — пояснили в Держспецзв’язку.

26 лютого Михайло Федоров у Twitter опублікував звернення до Ілона Маска з проханням надати Україні доступ до супутникового інтернету, а саме: забезпечити станціями Starlink. Він також закликав засновника SpaceX звернутися до Російської Федерації, до думаючих росіян, які повинні виходити на вулиці, щоб зупинити війну.

Раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров звернувся до компаній Apple, Google, YouTube, Meta та Netflix з проханням заблокувати свої сервіси та перестати надавати послуги росіянам.

Нагадаємо, у травні 2019 року компанія Ілона Маска SpaceX успішно вивела на орбіту перші 60 супутників, які роздаватимуть інтернет в рамках масштабного проекту Starlink. Компанія отримала дозвіл у Федеральної комісії зі зв’язку США на відправку більше 12 тис. супутників. у жовтні того ж року Маск запостив твіт, вперше використовуючи супутниковий інтернет Starlink.

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Фото: Victor Gonzalez Couso / flickr

ms.detector.media