ms.detector.media
MediaSapiens
24.02.2022 23:30
Фейк: Усім потрібно від'єднатися від електромережі, бо Україна переходить на іншу енергосистему
Фейк: Усім потрібно від'єднатися від електромережі, бо Україна переходить на іншу енергосистему
Інформацію спростували в Національній енергетичній компанії «Укренерго» та низці обласних постачальників енергії.

Упродовж 24 лютого в соцмережах, ЗМІ та месенджерах поширювали інформацію, нібито о 23:30 треба вимкнути всі прилади та знизити споживання електроенергії в оселях до нуля начебто через підключення нашої енергомережі до європейської системи.

На фейсбук-сторінці Національної енергетичної компанії «Укренерго» назвали цю інформацію фейковою та спростували. «Такі заклики спрямовані виключно на те, щоб завдати удару по українській енергосистемі. Укренерго офіційно заявляє, що енергосистема працює в нормальному режимі і буде працювати. Нічого вимикати не потрібно і ніхто нікуди не підключається вночі», — йдеться в дописі.

Подібні спростування оприлюднили на сторінках обласних енергетичних компаній.

Водночас дехто керівників громад закликав мешканців максимально зменшити споживання світла після 23:00 й до ранку. Це, зокрема за словами голови Івано-Франківської громади Руслана Марцінківа, має допомогти військовим.

Крім того, НЕК «Укренерго» зазнав DDoS-атаки, тому доступ до сайту оператора тимчасово обмежений. 

«Детектор медіа» інформує про перебіг російського наступу на Україну та запустив хроніку російської дезінформації.

Зранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. За це рішення проголосували 300 народних депутатів.

Фото: Andrey Metelev / Unsplash

ms.detector.media