ms.detector.media
MediaSapiens
24.02.2022 19:58
Фейк: Телефонні дзвінки та повідомлення в месенджерах українців будуть записувати
Фейк: Телефонні дзвінки та повідомлення в месенджерах українців будуть записувати
В інформаційний простір фейк повернули декілька дні тому, однак тоді писали, що нібито прослуховуватимуть жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей.

В українських соцмережах поширюють старий фейк про те, що в Україні «усі пристрої підключені до відомчих систем CDMX» та з 25 лютого нібито будуть записувати телефонні дзвінки, а також повідомлення та дзвінки в Whatsapp, Twitter та Facebook.

Це старий фейк, який періодично поширюють, щонайменше, з 2017 року. Раніше його публікували лише російською мовою, однак у контексті російського нападу на України — переклали та прив’язали до «обставин в Україні». В інформаційний простір фейк повернули декілька дні тому, однак тоді писали, що нібито прослуховуватимуть жителів окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Раніше Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України повідомила, що інформація про можливі відключення мобільного звʼязку та інтернету не відповідає дійсності.

Зранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. За це рішення проголосували 300 народних депутатів.

Фото: Annie Spratt / Unsplash

ms.detector.media