ms.detector.media
Гала Скляревська
23.02.2022 17:28
Путін прочитав чергову лекцію про Україну. Більшість його виступу – брехня та маніпуляції
Путін прочитав чергову лекцію про Україну. Більшість його виступу – брехня та маніпуляції
Багато істориків, фактчекерів, редакцій медіа розібрали виступ Путіна про Україну. Рекомендуємо, що почитати з цього приводу.

Перед визнанням так званих «ДНР» та «ЛНР» президент Росії майже годину розповідав про Україну і всього тричі згадав про Донбас.  Чимало експертів — політологів, соціологів, журналістів, — вважають, що нічого нового він не сказав у порівнянні зі своєю ж статтею «Про історичну єдність росіян та українців», опублікованою в липні минулого року.  Mediasapiens пропонує читачам декілька матеріалів, у яких детально розібрані обидва виступи, і в яких можна прочитати, де саме Путін бреше, в чому маніпулює, а де використовує штампи та наративи радянських підручників з історії.

«Україна імені Володимира Леніна»

В своїй промові Путіна повторив тезу, що вже лунала: мовляв, сучасна Україна є «дарунком комуністів», а Ленін фактично  віддав  «російські» території невідомим «націоналістам», які потім увійшли в СРСР як частина «конфедерації». Також він  наголошує, що в України взагалі не існувало «досвіду державності».  ВВС News Україна розібрала з істориками найбільш брехливі заяви зі статті Путіна.

«Звичайно, що Ленін не створював Україну. У 1918 році він розпочав війну проти незалежної української держави, а потім замінив її маріонетковою державою під назвою Українська Радянська Соціалістична Республіка, — розповів професор  Гарвардського університету Сергій Плохій. — Що Ленін справді створив — це Російську Федерацію, державу, яка отримала свою конституцію у 1918 році та увійшла до складу СРСР за чотири роки. В 1991 році Єльцин вилучив цей суб'єкт, створений Леніним, зі складу СРСР, сприяючи таким чином розвалу Союзу».

Також неправда, що якісь землі були «подаровані» більшовиками. «Україна до окупації більшовиками в 1919-1920 роках була на 200 тисяч квадратних кілометрів більшою, ніж розміри, в яких вона вийшла з Радянського Союзу», — каже кандидат історичних наук Олександр Алфьоров.

Про інші фейки та маніпуляції в промові Путіна можна прочитати тут.  

«"Антонов" — банкрут», «6 мільйонів українців поїхали з країни»,  «корупція з’їла державу»

Окрім історичної частини, Путін стурбовано розповідав про сучасність України, де все погано, три великі заводи – «Антонов», «Південмаш» та Кременчуцький сталеливарний — збанкрутіли, а корупція «просякнула та роз’їла» українську державність. Ця заява особливо кумедно виглядає на тлі безкінечних розслідувань про мільярди доларів, які витрачають російськи чиновники та депутати на нерухомість, яхти та літаки.  Видання «Слово і діло», яке провело фактчекінг  промови Путіна, наводить такі дані:

Про інші фейки та маніпуляціі Путіна можна почитати в статті «Слова і діла».

«Росія – благодійник, Україна отримала вигоди на $250 мільярдів»

Не втримався Путін, аби не згадати «фінансову вигоду», яку начебто Україна отримала від Росії. Згадав і борги СРСР, які Росія «від щедрот»  погасила; і «невдячність»  української влади, яка так і не віддала Росії активи, які начебто повинна була повернути. Команда VoxCheсk розібрала брехню Путіна в економічних питаннях та маніпуляції щодо НАТО, «зовнішнього керування Україною» та «бази іноземних військових, які вже існують на території України».

Основні факти, які наводить VoxCheсk, такі:

 Більше  розвінчання путінської брехні — в матеріалі VoxUkraine.

Путін усе це вже говорив, і не раз

В коментарі для російського видання  «Медуза» Георгій Касьянов, історик, завідувач відділу новітньої історії та політики Інституту історії України Національної академії наук України, дає таку оцінку виступу Путіна:

«Як громадянин України та людина, небайдужа до того, що відбувається в моїй країні, можу сказати, що ця промова справила на мене дуже тяжке враження. Зрозуміло, що це призведе до подальшої ескалації і так непростих відносин, коли Україна та Росія перебувають у стані неоголошеної, гібридної війни. Звичайно, я відчуваю невдоволення, роздратування та відчуття тривоги. Складається враження, що ми стоїмо на порозі ще одного витка цього конфлікту.

Як дослідник та аналітик я оцінюю те, що сказано, з погляду аргументації. І тут я нічого нового не почув: усі тези, які Путін повторює у своїй промові — це переказ його статті і акумуляція всіх його попередніх висловлювань про Україну, які можна згадати, починаючи з 2008 року та його промови на Бухарестському саміті НАТО. Він сам контекстуалізував історичними екскурсами всі претензії саме в ситуації, коли йшлося про наступну стадію розширення НАТО на схід. Всі ці міркування одразу вписувалися у його сприйняття глобальних проблем. (…)

Як історик я можу сказати, що історичні екзерсиси завжди супроводжували діі, спрямовані на відгризання шматків території. 

І все ж таки, якщо звертатися до історії, як до джерела досвіду, а не як засобу обґрунтування амбіцій та експансії, неважко помітити, що якраз у Росії за останні двісті років успішними були лише дії, спрямовані на захист своєї власної території. Всі експансіоністські проекти чи то імперії, чи Радянського Союзу рано чи пізно закінчувалися провалом, і гірше того, розпадом. Чомусь цей аспект минулого Путін не враховує», — додає історик.

В матеріалі «Медузи»  також  наведені також думки російських соціологів, політологів та істориків з приводу виступу Путіна.

Творець української держави — український національний рух,а не більшовицька Росія

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розповсюдив статтю, де також спростовує основну тезу Путіна: що начебто Україна була створена більшовиками.

«Не більшовики, а саме український національний рух у листопаді 1917 року проголосив Українську Народну Республіку — першу модерну українську державу. Якби доля була до українців більш лагідною, то УНР втрималася б, як Польща або Фінляндія. Ці країни також постали на руїнах імперії й обійшлися без більшовицької допомоги в державотворенні.

Натомість УНР зазнала більшовицької агресії та після кількох років нерівної боротьби була знову окупована Росією. І тут варто погодитися з Путіним, що ленінські поступки українцям у вигляді власної республіки та окремих збережених атрибутів державності були зроблені з метою втримати владу. Але російський президент чомусь не розвинув цю думку: поступки українці отримали не "з барського плеча", без поступок просто неможливо було зберегти контроль над Україною.

Українці тоді не змогли відстояти незалежність, але вже тоді стали фактором, з яким неможливо не рахуватися. А Ленін проявив себе як більш прагматичний політик, ніж мрійник про "історичну Росію" Путін. Та це аж ніяк не є підставою для українців шанувати Леніна – диктатора, який втягнув наш народ у криваві більшовицькі експерименти, що коштували мільйонів жертв», — йдеться в статті.

Повністю її можна прочитати тут.

Бонус: 130 брехливих тез на одну статтю

В серпні минулого року  фактчекерка Алена Романюк разом із  тридцятьма волонтерами створила сайт «По той бік путінської брехні», де вони розібрали путінську статтю про «один народ», розміщену на сайті Кремля 12 липня 2021 року. Вийшло 130 тез, які містять брехню та маніпуляції стосовно України. «Фактично це кремлівська методичка про історію, політику, економіку та культуру Україну, - каже Альона Романюк. — Ідея проєкту була в тому, щоб розібрати брехливі висловлювання Путіна та розвінчати їх».

Біля кожної тези є позначки: «маніпуляція», «брехня», «підміна понять», «замовчування», «навішування ярликів». Аби розібратися з тим, що у Путіна в голові і звідки він бере тези для подальших розмов про «неіснуючу Україну», можна скористатися цим фактчекінгом. Або розбором статті на VoxUkraine з цифрами, діаграмами та цікавими даними. 

Фото: скрін з каналу Росія24 

ms.detector.media