ms.detector.media
MediaSapiens
19.02.2022 13:54
Російські медіа поширюють запис начебто розмови Зеленського про намір вивезти родину з України. Батько президента заперечує
Російські медіа поширюють запис начебто розмови Зеленського про намір вивезти родину з України. Батько президента заперечує
На записі чутно, як людина з голосом, схожим на голос Володимира Зеленського, просить організувати виїзд його родини кудись, де тепло. Однак жодних доказів справжності запису немає.

У телеграм-каналах та окремих російських ЗМІ поширють запис розмови начебто президента України Володимира Зеленського з невідомим на ім’я Олександр, якого президент просить вивезти свою родину за кордон через загрозу повномасштабного вторгнення Росії. 

Запис оприлюднили у телеграм-каналі «Выпускайте Кракена!». У дописі йдеться, що «российское нападение не состоялось, но американцы подсказывают, что ещё не вечер, и потому Зеленскому будет спокойнее, если его родители уедут туда, "где тепло". Жену же было решено оставить, т.к. за ней следят "конченые журналисты". За достоверность записи не ручаемся, но голос похож. Да и поверить в такой расклад несложно с учётом царящей повсюду истерии». При цьому на записі чутно, що нібито Зеленський посилається на інформацію від партнерів, а не американців, і називає нову дату можливого наступу — 22 лютого. При цьому говорить, що це також дата закінчення Олімпіади, хоча насправді її фінал — 20 лютого. Голос на записі також погано чутно, місцями він зникає, іноді зовсім не схож на голос президента. 

Інформацію про те, що Зеленський хоче вивезти родину, оприлюднили й видання «Первый русский», TVC.ru, MK.ru та інші.

На ютуб-каналі MIGNEWS, який транслює ефір каналу UkrLive нардепа від «ОПЗЖ» Нестора Шуфрича, обговорили цю ситуацію, процитувавши батька Володимира Зеленського, який стверджував, що не виїжджав за кордон, а живе і працює в Україні. «Куди нам їхати? Це все дурість якась. Мабуть, тим, хто це пише, нічого робити», — процитували Олександра Зеленського ведучі UkrLive.  

В ефірі того ж ютуб-каналу громадський діяч Володимир Чемерис сказав, що вважає цю плівку фейком, однак наголосив, що її мають дослідити спеціалісти. «Коли є оприлюднені якісь плівки, які мають суспільно вагоме значення, необхідно встановлювати їхню справжність шляхом експертизи. Але можна зразу говорити по іншим ознакам, наскільки ті чи інші плівки можна оцінювати як справжні. Я думаю, що це відвертий фейк. Тут є всі ознаки, що це було зроблено для того, щоби вкинути таку інформацію щодо Зеленського. Говорить людина голосом Зеленського, але так, щоби повністю дискредитувати самого Зеленського», — сказав Володимир Чемерис.

Нагадаємо, 17 лютого почалося значне збільшення обстрілів підконтрольної Україні території з боку бойовиків. Російська пропаганда звинувачує в обстрілах українські війська.

Україна багаторазово повідомляла, що не має намірів здійснювати військовий наступ на окуповані частини Донеччини та Луганщини, а планує повернути територію під свій контроль виключно дипломатичним шляхом.

Президент США Джо Байден під час звернення до нації із промовою, присвяченою ситуації довкола України, повідомив, що, за інформацією Сполучених Штатів, російські військові сили вторгнуться в Україну у найближчі дні. 

Раніше ватажки бойовиків закликали евакуйовуватися людей в Росію начебто через «наступ України», проте це відео було записано заздалегідь — 16 лютого. 

ms.detector.media