ms.detector.media
MediaSapiens
19.02.2022 11:43
Вибух на газопроводі «Дружба» у Луганську. Правда чи фейк?
Вибух на газопроводі «Дружба» у Луганську. Правда чи фейк?
За свідченнями місцевих мешканців, вибух справді відбувся, проте наразі невідомо, де саме.

Ввечері 18 лютого російські ЗМІ повідомили про те, що у Луганську стався вибух, внаслідок якого загорівся газопровід «Дружба». У мережі публікували відео, на яких видно, як вогонь сягає неба. Про це написали російські видання «РИА Новости», RT та інші. Пізніше в мережі з’явилася інформація, що це може бути фейком, а в новинах публікують відео вибуху, що стався рік тому, у лютому 2021 року.

Як повідомляє проєкт «Донбас. Реалії», джерелом інформації про вибух стала окупаційна адміністрація окремих районів Луганської області. Як пише «Радіо Свобода», місцеві жителі підтверджують факт вибуху, проте наразі достеменно невідомо, чи йдеться саме про газопровід.

Компанія «Луганск Газ», що знаходиться на непідконтрольній Україні території, вночі 19 лютого повідомила, що до них почали поступати дзвінки про загоряння газопроводу поблизу Малої Вергунки. Пізніше компанія повідомила, що загоряння вдалося ліквідувати, а потім — про ще один вибух, який назвали диверсією.

Про пожежу на газопроводі в ефірі «Свободи слова Савіка Шустера» на каналі «Україна» вчора ввечері заявив і п’ятий президент України Петро Порошенко. Він назвав це підпалом та провокацією, яку організовують на окупованій території.

Нагадаємо, 17 лютого почалося значне збільшення обстрілів підконтрольної Україні території з боку бойовиків. Російська пропаганда звинувачує в обстрілах українські війська.

Україна багаторазово повідомляла, що не має намірів здійснювати військовий наступ на окуповані частини Донеччини та Луганщини, а планує повернути територію під свій контроль виключно дипломатичним шляхом.

Президент США Джо Байден під час звернення до нації із промовою, присвяченою ситуації довкола України, повідомив, що, за інформацією Сполучених Штатів, російські військові сили вторгнуться в Україну у найближчі дні. 

Раніше ватажки бойовиків закликали евакуйовуватися людей в Росію начебто через «наступ України», проте це відео було записано заздалегідь — 16 лютого. 

Фото: УП

ms.detector.media