ms.detector.media
ГО «Детектор медіа»
15.02.2022 17:32
60% українців вважають, що Зеленському не бракує можливостей доносити свою думку до суспільства — дослідження ДМ
60% українців вважають, що Зеленському не бракує можливостей доносити свою думку до суспільства — дослідження ДМ
Кожен четвертий вважає, що президенту варто створювати державні канали й націоналізувати канали олігархів.

Оцінюючи комунікацію президента Володимира Зеленського, 60% опитаних українців вважають, що глава держави не має перешкод, аби доносити свою позицію до суспільства. 38% погоджуються з тезою, що Зеленському потрібно працювати над переконливістю своїх аргументів. Це дані дослідження «Медіаспоживання в Україні: зміна медіапотреб та програш російської пропаганди», яке Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва провів на замовлення «Детектора медіа».

Тим часом близько 25% опитаних схиляються до того, що президенту варто створити державний канал та до того, що треба націоналізувати канали олігархів. Нагадаємо, українська влада справді розвиває державні канали «Дом» і «Рада», хоча відмова від державної власності медіа — одне з міжнародних зобов’язань України на шляху до євроінтеграції.

Однакова кількість (майже 20%) опитаних погоджуються, що Зеленському варто активніше використовувати можливості соціальних мереж та з ідеєю розвитку можливостей суспільних медіа. Жінки частіше за чоловіків погоджуються, що президентові варто створити державний телеканал, а чоловіки частіше вважають, що президентові варто активніше використовувати соцмережі.

Повний звіт про результати дослідження читайте тут.

Загальнонаціональне дослідження проведене на замовлення громадської організації «Детектор медіа» Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова у період з 17 по 22 грудня 2021 року.  Вибіркова сукупність становить 2018 респондентів та охоплює повнолітнє населення України, за винятком тимчасово окупованих територій АР Крим, частин Донецької та Луганської областей.

Опитування проводилося з використанням методу інтерв’ю face-to-face за стратифікованою багатоступеневою вибіркою із застосуванням випадкового відбору на перших етапах формування вибірки (вибірка стратифікована за регіонами та типами населених пунктів) та квотного методу відбору респондентів, за статево-віковими квотами на заключному етапі. Результати є репрезентативними за основними соціально-демографічними показниками: статтю, віком, макрорегіоном та типом поселення.  Максимальна теоретична похибка опитування (без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3%. Для порівняння у дослідженні використано результати всеукраїнських соціологічних опитувань, які проводилися Київським міжнародним інститутом соціології у лютому 2018 та лютому 2019 року і соціологічною службою Центру Разумкова у серпні 2020 року на замовлення ГО «Детектор медіа».

Дослідження проведене за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії (DANIDA).

Фото: president.gov.ua

ms.detector.media