ms.detector.media
12.02.2022 15:43
Троє айтівців із Києва вразили європейські ЗМІ даними про російську пропаганду — Reporters
Троє айтівців із Києва вразили європейські ЗМІ даними про російську пропаганду — Reporters
Вони підняли хвилю. Факти роботи російських ботоферм, за даними цих фахівців, опублікували такі видання, як Der Spiegel і Corriere della Sera.

На сайті Reporters вийшла публікація про київських дослідників соцмереж, які наочно довели поширення російської пропаганди у Німеччині.

Героями статті стали аналітик Big Data, Machine Learning інженер Анатолій Шара, а також його товариші, фахівці сфери IT Дмитро Будашний та Ігор К. Цей дослідник попросив не вказувати його прізвище.

Анатолій Шара був журналістом таких видань, як Deutsche Welle, Kyiv Post та аналітиком Republic. У своїй роботі застосовував знання з data science та обробки природної мови методом машинного навчання. Останні кілька років працює в IT.

У 2019-му Шара досліджував діяльність ботів і тролів, спрямовану проти України у німецьких медіа. Матеріалом для дослідження стали статті про Революцію Гідності за 2014 рік у великому тижневику Die Zeit.

Від часів Революції Гідності та поїздок до військових на Донбас тема Росії журналісту була небайдужа.

Анатолій Шара запропонував товаришам потроїти зусилля. Разом вон проаналізували вже шість медіа — чотири німецьких медіа (Die Welt, Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Der Spiegel) і два австрійських ЗМІ (Die Presse, Der Standard) за 2011-2020 роки.

Написаний ними алгоритм виявив, що 70% коментарів на 40% публікацій містять російську пропаганду.

У червні 2021-го через спільного знайомого до Анатолія Шари звернулися журналісти Der Spiegel та запропонували зробити дослідження. Редакція журналу з накладом понад 700 примірників хотіла перевірити вплив Росії на німецькі медіа. Цей матеріал був слушним перед вересневими виборами до Бундестагу, коли розгорнула активність ультраправа партія «Альтернатива для Німеччини» (AfD). «У Німеччині підозрюють, що AfD — російський троянський кінь. Однак це потрібно було довести на прикладах», — коментує Анатолій Шара.

Трійка дослідників витягла із фейсбук-сторінки AfD дані про те, хто лайкає та коментує дописи. Результатом цього дослідження стала публікація у Der Spiegel журналістського розслідування «АfD — фальшивий цифровий гігант».

Невдовзі на тлі завершення «Північного потоку-2» й відмови уряду ФРН постачати зброю Україні в журналі вийшла ще одна редакційна стаття. У ній редакція Der Spiegel закликала федеральний уряд відійти від відомого німецького принципу не експортувати зброю до кризових регіонів.

Тим часом, історія про співпрацю AfD з російськими тролями стала резонансною. До Києва приїздять журналісти Corriere della Sera, щоби познайомитися з дослідниками. «Італійці були налаштовані скептично, — розповів Анатолій. — Втім, за п’ять годин роботи нам вдалося на прикладах переконати їх, що Кремль обплутав Європу павутинням пропаганди». Після інтерв’ю у Corriere della Sera вийшов резонансний матеріал «Україна: опір у мережі проти російських фейкових новин».

Далі власний матеріал «Онлайн-війна трьох хлопців проти Росії» публікували фінські журналісти. Потім були публікації у Литві та Польщі.

Також дослідження айтівців про «Північний Потік-2» розглянули в офісі «Нафтогазу» та в МЗС.

Анатолій Шара переконаний: державні інституції насамперед мають робити такі дослідження. Але йому самому така співпраця нецікава. Зокрема, Міністерство цифрової трансформації журналіст не розглядає як потенційного партнера для своїх проектів.

Повний текст матеріалу Влада Лукащука для Reporters можна прочитати тут

Фото з фейсбук-сторінки Анатолія Шари. Автор фото – Дмитро Будашний

ms.detector.media