ms.detector.media
MediaSapiens
11.02.2022 16:10
Центр стратегічних комунікацій спростував фейк про «загони націоналістів для боротьби з сепаратизмом»
Центр стратегічних комунікацій спростував фейк про «загони націоналістів для боротьби з сепаратизмом»
Начальник Головного штабу УДА Сокола повідомив, що Львівського загону УДА не існує.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомив, що в соцмережах поширюють фейк про нібито мобілізацію в Львівський загін Української добровольчої армії для боротьби із «сепаратизмом та дезертирством» на заході України.

За даними Центру, фейк почали розповсюджувати 3 лютого в Telegram, але вірусного поширення він набув 10 лютого.

«Обережно, фейк: українська влада готує загони націоналістів для боротьби з «сепаратизмом та дезертирством» на заході України. Джерело: ТГ-канал, який публікує чорнушні новини про Україну, розміщено 3 лютого. Вірусного поширення повідомлення набуло через тиждень, 10 лютого. Імовірна цільова група: угорці та румуни, що компактно проживають у західних регіонах країни. Опосередковано – уряди Угорщини та Румунії», — розповіли в Центрі стратегічних комунікацій та додали, що метою цього фейку є «посіяти паніку та розбрат всередині країни, ворожнечу із західними сусідами».

Центр також опублікував спростування від начальника Головного штабу УДА Сокола, який повідомив, що Львівського загону УДА не існує. «УДА не проводить мобілізаційних заходів, тим паче, шляхом публікації подібних заяв. Наразі ми не спостерігаємо загострення на східному фронті. На випадок загострення ситуації, діяльність УДА узгоджена з ГОУ ГШ ЗСУ та органами місцевого самоврядування», — йдеться в коментарі.

Нагадаємо, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 4 лютого спростував російський фейк, що нібито представники «Національного корпусу» виготовляють «саморобну радіоактивну бомбу» для використання на території Росії після початку бойових дій. Відеофейк про «саморобну бомбу» поширювали в анонімних телеграм-каналах, пов’язаних із російськими спецслужбами.

Фото: Jorge Franganillo / Unsplash, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки / Facebook 

ms.detector.media