ms.detector.media
MediaSapiens
04.02.2022 15:25
Центр стратегічних комунікацій спростував російський фейк про «радіоактивну бомбу Нацкорпусу»
Центр стратегічних комунікацій спростував російський фейк про «радіоактивну бомбу Нацкорпусу»
Відеофейк про «саморобну бомбу» поширювали в анонімних телеграм-каналах, пов’язаних із російськими спецслужбами.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 4 лютого спростував російський фейк, що нібито представники «Національного корпусу» виготовляють «саморобну радіоактивну бомбу» для використання на території Росії після початку бойових дій.

«Очевидно, що перед нами продовження інформаційно-психологічної операції російських спецслужб та їхніх колаборантів в Криму і на Донбасі», — сказали в Центрі.

У Центрі стратегічних комунікацій розповіли, що в анонімних телеграм-каналах, пов’язаних із російськими спецслужбами, поширювали відеофейк про «саморобну бомбу». Ще 10 грудня 2021 року фейк опублікував телеграм-канал «Политнавигатор», який знаходиться в окупованому Криму. Нині «удосконалену» версію цього фейку поширюють інші російські телеграм-каналам, такі як «Самооборона Горловки», «Джокер ДНР», «Pravda News» тощо.

«При перегляді відео кидається у вічі недбалість його авторів: в підписі, який зроблений українською мовою, допущена велика кількість граматичних помилок. Так, "радиоактивним", а не "радІоактивним"; "пораження", а не "ураження"; "розробленн", а не "розроблений"; "використан", а не "використаний". Це все видає російське походження авторів сюжету і погане знання ними української мови. До того ж, справжній Нацкорпус ставить у своїх відео інший логотип і в іншому місці (у лівому верхньому, а не у правому верхньому, інший колір і компоновка), аніж автори фейкового відео)», — йдеться в повідомленні.

«Національний корпус» також спростував цей фейк.

«Офіційно повідомляємо, що цей відеоматеріал є погано виготовленою підробкою, а вся ця історія — витвором хворої фантазії росіян з метою дискредитації як нашої партії, так і загалом України. Хочемо звернути увагу, що відео з'явилося на російському ресурсі і воно не має звуку. Крім того, помилки в титрах демонструють очевидно низький рівень володіння українською мовою, що досить характерно для російських “спецоперацій”», — сказали представники Нацкорпусу.

Раніше в Пентагоні заявили, що російський уряд «планує влаштувати фальшивий напад українських військових або розвідувальних сил на російську територію або проти російськомовних людей», щоб створити фальшиве виправдання для власного вторгнення.

Фото: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Markus Spiske /Unsplash

ms.detector.media