ms.detector.media
MediaSapiens
25.01.2022 14:55
Зеленський: За бустерну дозу нарахують додатково 500 гривень за програмою «єПідтримка»
Зеленський: За бустерну дозу нарахують додатково 500 гривень за програмою «єПідтримка»
Програму «єПідтримка» також розширять на вакцинованих підлітків.

Президент Володимир Зеленський 24 січня повідомив, що українці, які отримали бустерну дозу вакцини проти коронавірусної хвороби, зможуть пізніше отримати ще 500 гривень за програмою «єПідтримка». 

«Є чітке розуміння, що імунітет зростає після кожної наступної дози вакцини, а стратегія бустеризації вже стала єдиним стандартом для всіх розвинених країн. Бустеризація — це бустерна, третя доза вакцини. І в межах програми "єПідтримка" буде додано ще 500 гривень — для тих громадян України, які отримають третю, бустерну дозу щепелення», — розповів він.

Зеленський нагадав, що з 24 січня українці старші 60 років можуть витратити 1000 гривень з програми «єПідтримка» на купівлю ліків.

«Протягом лютого ми додатково розширимо програму для літніх людей. Вони матимуть можливість використання цих грошей на оплату комунальних послуг. Також незабаром програма буде розповсюджуватися і на громадян України віком 14-18 років. Крім базових цілей на спорт, музеї, кіно, театри, подорожі та інше, вони зможуть витрачати гроші в сфері освіти: на освітні курси, освітні послуги, освітні програми тощо», — повідомив президент.

Як писав MediaSapiens, у грудні 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ, яким дозволив вводити в Україні третю дозу вакцини проти коронавірусної хвороби людям з ослабленим імунітетом. Натомість у січні 2022 року в Україні дозволили отримати третю, бустерну дозу вакцини від коронавірусу усім охочим, які досягнули 18 років через шість місяців після завершення повного курсу вакцинації. 19 січня 2021 року Кабінет міністрів України скоротив термін дії сертифікатів про вакцинацію проти коронавірусної хвороби з 365 днів до 270 днів (9 місяців). Після бустерної дози термін дії документа продовжуватиметься ще на 270 днів. У «Дії» COVID-сертифікат для вакцинованих бустерною дозою з’явиться наприкінці січня 2022 року.

Нагадаємо, 15 листопада президент Володимир Зеленський анонсував програму виплати 1000 гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації. Програма стартувала 19 грудня 2021 року, до кінця 2021 року на неї виділили близько 3 млрд гривень, стільки ж планується виділити на початку 2022 року. Грошима можна буде скористатися протягом чотирьох місяців після їх нарахування. Якщо особа не використає ці кошти, вони повернуться державі. Загалом програма триватиме до 18 грудня 2022 року та реалізовуватиметься в декілька етапів: на першому етапі кошти зараховуватимуться на віртуальні картки в додатку «Дія» (жодних комісій за їхнє обслуговування немає); на другому етапі (ІІ-ІІІ квартал 2022 року) — через альтернативний офлайн-механізм, над яким зараз працюють.

У передноворічний період «єПідтримка» спричинила суттєвий попит на книжки. Крамниці та сайти змушені були затримати виконання замовлень щонайменше на кілька днів. Працівники Yakaboo у цей період розглядали близько 30 тисяч звернень на добу. 10 січня 2022 року Міністерство економіки України повідомило, що з початку запуску програми «єПідтримка» понад 6,7 мільйонів українців подали заявки в «Дії» на отримання 1000 гривень за вакцинацію. Перший мільярд гривень уже витратили — здебільшого на книжкові магазини та кінотеатри.

Фото: стопкадр

ms.detector.media