ms.detector.media
MediaSapiens
25.01.2022 12:57
Ars Technica: Хакери атакували залізницю Білорусі, щоб зупинити перекидання військ РФ
Ars Technica: Хакери атакували залізницю Білорусі, щоб зупинити перекидання військ РФ
Вони також вимагають від уряду Білорусі звільнити 50 політичних в’язнів, які найбільше потребують медичної допомоги.

Хакерська група «Кіберпартизани» («Кибер-Партизаны») 24 січня повідомила, що заразила мережу державної залізничної системи Білорусі програмою-вимагачем. Хакери кажуть, що нададуть ключ для дешифрування заражених даних, якщо Олександр Лукашенко зупинить введення на територію країни російських військ. Про це пише Ars Technica.

Хакери також заявили, що кіберкампанія «Пекло» націлена на конкретні організації та державні компанії з метою тиску на уряд Білорусі, щоб він звільнив 50 політичних в’язнів, які найбільше потребують медичної допомоги, і зупинив введення на територію країни російських військ.

«БелЖД по команді терориста Лукашенка в ці дні пропускає окупаційні війська на нашу землю. У межах кіберкампанії "Пекло" ми зашифрували основну частину серверів, баз даних і робочих станцій БелЖД з метою уповільнити та порушити роботу залізної дороги. Бекапи знищені, — пише телеграм-канал «Кибер-Партизаны». — Автоматика та системи безпеки свідомо не були порушені кібератакою, щоб уникнути аварійних ситуацій». Хакери також зазначили, що заблокували не лише пасажирські, а й вантажні перевезення.

Білоруська залізниця 24 січня повідомила, що «з технічних причин тимчасово недоступні послуги оформлення електронних проїзних документів». Причини проблем з сервісами не уточнили, лише написали: «Нині проводяться роботи з відновлення працездатності систем». Щоб купити квиток або повернути електронний, державний оператор пропонував звертатися до квиткових кас.

17 січня 2022 року Міністерство оборони Білорусі повідомило, що в країну прибули перші підрозділи Збройних сил Росії, які стануть учасниками раптової перевірки сил реагування Союзної держави Росії та Білорусі та спільних навчань «Союзна рішучість».

Нагадаємо, анонімна хакерська група «Кіберпартизани» раніше брала на себе відповідальність за злам сайтів державних структур, бази даних білоруського Фонду соціального захисту населення, паспортної системи Білорусі, внутрішньої поштової системи Міністерства внутрішніх справ країни, публікувала дані силовиків. Хакери також казали, що в їхньому розпорядженні виявилися дані мільйонів білорусів, включаючи «приховані записи» про керівництво силових структур, людей з близького оточення Олександра Лукашенка, працівників КДБ і розвідників в Євросоюзі. У вересні 2020-го «Кіберпартизани» втрутилися в онлайн-трансляцію телеканалів «Беларусь-1» і ОНТ, де раптом почали показувати ролики з побиттям протестувальників. 21 жовтня 2021 року МВС Білорусі визнало телеграм-канал «Кіберпартизан» та чат «Кибер-сливы» «екстремістськими формуваннями»

Фото: телеграм-канал «Кибер-Партизаны»

ms.detector.media