ms.detector.media
22.01.2022 09:21
Військовий облік для жінок. У новій редакції наказу Міноборони — 14 спеціальностей замість 200
Військовий облік для жінок. У новій редакції наказу Міноборони — 14 спеціальностей замість 200
Також у Міноборони обіцяють вдосконалити процедуру реєстрації.

У Міністерстві оборони України розробили нову редакцію наказу щодо військового обліку жінок. Про це повідомляється на сайті відомства.

В оновленому документі в пріорітеті фахівчині, чиї навички споріднені з військово-обліковими спеціальностями. Це 14 спеціальностей та 6 професій замість 35 фахових напрямків, що об‘єднували понад 200 спеціальностей.

«Логіка нового варіанту наступна: за допомогою військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, але й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми затверджуємо не усі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі», — прокоментував міністр оборони України Олексій Резніков.

Переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метеорології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту тощо.

Остаточний перелік буде затверджено після отримання погоджень від інших відомств. Також у проєкті наказу закладено механізм перегляду цього переліку.

«Паралельно ми працюємо над вдосконаленням самої процедури постановки на облік. Все, що можна перевести в цифру, підтягнути з реєстрів, зробити дистанційно — буде зроблено. Цей процес вже запущено», — розповів міністр.

Також він уточнив, що штрафи можуть застосовувати тільки до військовозобов'язаних жінок, тобто у разі порушень після постановки на облік. 

Нагадаємо, повідомлення про впровадження військового обліку для жінок викликало суспільний резонанс. 17 січня президент Володимир Зеленський виступив із пропозицією змінити наказ Міноборони. Зокрема, скоротити перелік спеціальностей та професій.

Президент також доручив переглянути адміністративне покарання для жінок за несвоєчасну постановку на військовий облік, допоки ця процедура не буде врегульована.

Наказ про військовий облік для жінок Міноборони видало 11 жовтня 2021 року.

Фото: МОУ

ms.detector.media