ms.detector.media
MediaSapiens
19.01.2022 12:06
Фейк: Вхід у «Дію» стане платним
Фейк: Вхід у «Дію» стане платним
Михайло Федоров уточнив, що «Дія» — це державний продукт, який «повинен і буде безкоштовним».

У соціальних мережах та деяких медіа почали поширювати фейк, що вхід до додатку державних послуг «Дія» стане платним нібито через те, що Національний банк України запроваджує тарифи для учасників системи BankID. BankID використовують для реєстрації та авторизації в «Дії».

«Технофан» та «Всеукраїнський Собор» опублікували новини під заголовками «Вхід в додаток "Дія" стане платним» та «Вхід в додаток "Дія" стане платним. Пояснення Національного банку України», відповідно. Ці матеріали пізніше почали ширити користувачі соцмереж. 

Водночас «Всеукраїнський Собор» у тексті новини спростовує власний заголовок і пише: «У користуванні додатком "Дія" жодних змін, пов’язаних з рішенням НБУ щодо встановлення тарифів для абонентів системи BankID НБУ, не станеться, і вхід до додатку "Дія" платним не стане».

У проєкті «Дія» інформацію про «платний вхід» назвали фейком. Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров в ефірі «1+1» теж спростував цю інформацію: «Це точно фейк. Це державний продукт, створений за кошти всіх глядачів, які нас сьогодні дивляться. Він повинен і буде безкоштовним».

НБУ дійсно оголосив про плани з 1 лютого 2022 року запровадити тарифи на послуги системи BankID, однак уточнив, що це стосуватиметься лише учасників банків та інших компаній, що надають комерційні послуги. «Тобто тарифи не стосуються користувачів — фізичних осіб. Водночас Національний банк залишає безоплатними послуги для абонентів, які приєднались у статусі абонента — надавача послуг виключно для надання некомерційних послуг», — пояснили в НБУ.

Нагадаємо, у грудні 2021 року Міністерство цифрової трансформації оновило правила авторизації у застосунку «Дія» за допомогою ID-картки. З 16 грудня додаток перейшов на нову кваліфіковану електронну печатку, яка використовується для захисту даних при авторизації через BankID.

Фото: скріншоти 

ms.detector.media