ms.detector.media
MediaSapiens
18.01.2022 17:19
У США авіакомпанії закликали не розміщувати вежі 5G біля аеропортів: можуть спричинити «катастрофічну авіаційну кризу»
У США авіакомпанії закликали не розміщувати вежі 5G біля аеропортів: можуть спричинити «катастрофічну авіаційну кризу»
Компанії AT&T та Verizon почнуть розгортання C-діапазону 5G 19 січня.

Керівники великих американських транспортних та авіакомпаній закликали обмежити роботу C-діапазону 5G у трикілометровій зоні навколо аеропортів США через побоювання «катастрофічної авіаційної кризи». Про це повідомив Reuters.

Компанії AT&T та Verizon почнуть розгортання C-діапазону 5G 19 січня. Авіакомпанії, своєю чергою, попереджають, що це може призвести до перебоїв у роботі значної кількості широкофюзеляжних літаків, що «потенційно може залишити десятки тисяч американців за кордоном» і спричинити «хаос для рейсів США». Федеральне управління авіації (FAA) додало, що потенційні перешкоди можуть вплинути на чутливі прилади літака, такі як висотоміри, і суттєво ускладнити операції в умовах слабкої видимості.

Авіакомпанії просять «впровадити 5G по всій країні, крім приблизно 2 миль (3,2 км) злітно-посадкових смуг» у деяких ключових аеропортах. Федеральне управління авіації заявило, що дозволило приблизно 45% парку комерційних літаків США виконувати посадки в умовах недостатньої видимості в багатьох аеропортах, де буде розгорнуто C-діапазон 5G. Авіакомпанії уточнили, що в цей список не входить багато великих аеропортів. Verizon і AT&T стверджують, що C-Band 5G був успішно розгорнутий приблизно в 40 країнах без проблем з авіацією.

Авіакомпанії та транспортні компанії, серед яких American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines, UPS Airlines та FedEx Express, Alaska Air (ALK.N), Atlas Air (AAWW.O) та JetBlue Airways, написали відкритого листа директору Національної економічної ради Білого Дому Браяну Дізу, міністру транспорту Піту Буттігіджу, адміністратору FAA Стіву Діксону та голові Федеральної комісії з комунікацій (FCC) Джесіці Розенворсель.

Нагадаємо, компанії AT&T і Verizon виграли майже весь спектр C-діапазону 5G на аукціоні вартістю 80 мільярдів доларів 2021 року року. Вони мали розгорнути новий діапазон 5G ще в грудні 2021 році, однак для виявлення та усунення потенційних небезпек для авіалайнерів запуск відклали на 30 днів — до 5 січня 2022 року. У цей час, 21 грудня 2021 року, керівництво найбільших світових виробників літаків Boeing і Airbus закликало уряд США відкласти запуск послуги 5G через побоювання, що нова технологія може негативно вплинути на електроніку авіалайнерів. 3 січня 2022 року AT&T і Verizon погодилися створити буферні зони навколо 50 аеропортів, щоб вжити заходів для скорочення потенційних перешкод на шість місяців. Тоді ж компанії знову перенесли розгортання нової послуги 5G на два тижні — до 19 січня.

Фото: Andrés Dallimonti / Unsplash

ms.detector.media