ms.detector.media
Іра Рябоштан
14.01.2022 17:30
Український Стів Гласс чи Клаас Релотіус: реакція соцмереж на історію практикантки Zaxid.net, яка вигадала новину
Український Стів Гласс чи Клаас Релотіус: реакція соцмереж на історію практикантки Zaxid.net, яка вигадала новину
Ця історія нагадала українським медійникам про схожий власний та міжнародний досвід. А також нагадала про набагато більші проблеми — якість освіти українських журналістів, невміння перевіряти інформацію, відсутність навичок медіаграмотності та критичного мислення тощо.

«Детектор медіа» 13 січня опублікував новину «Практикантка львівського видання вигадала новину. Більше редакція не братиме студентів на практику», у якій розповів про практикантку онлайн-видання Zaxid.net, студентку другого курсу факультету журналістики львівського вишу, якій дали завдання зробити новину про туризм у Львові в 2021 році. Не отримавши коментар від представників Львівської міської ради, практикантка вигадала новину.

«Я запитала в практикантки, що сталося, — розповіла журналістка Zaxid.net Катерина Родак. — Вона відповіла: "Я чесно хотіла взяти коментар, але не додзвонилась. Тому викручувалась як могла". Виявилось, що вона поґуґлила схожі за темою новини, взяла одну з них за шаблон, додумала інформацію та вклала її у цитати посадовиці, яка, на її думку, теоретично щось таке справді могла сказати».

Вигаданий матеріал пробув на сайті близько години, після цього до редакції зателефонували з міської ради та повідомили, що цифри й факти в новині неправдиві, а людина, на яку посилалася авторка, не давала їй коментарів. Редакція Zaxid.net видалила матеріал, припинила співпрацю з практиканткою та повідомила, що більше не братиме студентів на практику.

Ця історія викликала бурхливу реакцію в користувачів соцмереж, а особливо в представників медіа. Протягом доби медійники, представники громадського сектору та журналісти активно коментували цю історію та ділилися власним схожим досвідом. Зокрема, багато журналістів писали, що історія про львівську практикантку підіймає набагато більші проблеми — якість освіти українських журналістів, невміння перевіряти інформацію, відсутність навичок медіаграмотності та критичного мислення. Виникали питання й до внутрішньо-редакційних механізмів організації роботи. Одні журналісти поділилися схожими історіями з власного досвіду, інші нагадали про такі інциденти в західних ЗМІ. Зокрема, згадали про Клааса Релотіуса зі Spiegel, Ришарда Капусцінського, Джейсона Блера з The New York Times, Джека Келлі з USA Today, Стівена Гласса з The New Republic, Джанет Кук з The Washington Post та Ярослава Гашека. Ба більше, за добу вже з’явилися критика на реакцію користувачів соцмереж, які схвалювали вчинок практикантки. MediaSapiens зібрав деякі реакції медійників. 

Про проблеми в освіті та фактчекінгом

Головна редакторка та заступниця голови правління ГО «Громадське радіо», ведуча Тетяна Трощинська:

Журналістка «Без Брехні», MediaLab та проєкту «Гендер в деталях» Наталія Бушовська:

Блогер Дмитро Литвин:

Програмна директорка ТРК «Перший Західний» Юлія Грабова:

Шефредактор і співвласник інтернет-видання «КиевВласть» Ігор Дармостук:

Журналістка та співзасновниця незалежної української організації StopFake.org Ольга Юркова:

Власний та міжнародний досвід

Письменник Андрій Кокотюха:

Шефредакторка LB.ua Соня Кошкіна:

Колишня заступниця головного редактора Kyiv Post, шефредакторка The Kyiv Independent Ольга Руденко:

Юристка, голова ГО «Ти потрібен Україні» та ГС «Сильніші разом» Лілія Вірьовкіна:

Медіаексперт, ексзаступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін:

Засновниця Simonian PR Agency Анна Сімонян:

Журналістка та старша менеджерка з комунікацій Київської школи економіки Катерина Пешко:

Журналіст Bihus.info Данило Мокрик:

Жарти

Випусковий редактор «Локальної історії» Денис Мандзюк:

Ведучий та блогер Роман Вітонів (Майкл Щур):

Редактор Delo.ua Дмитро Бунецький:

Критика реакції

Журналістка, шефредакторка Культура digital «Суспільне мовлення» Ганна Мамонова:

Фото: Jeremy Bezanger / Unsplash

ms.detector.media