ms.detector.media
Марина Довженко
11.01.2022 10:43
«Головний розводняк місяця» вкрав Різдво в Європі. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 27 грудня 2021 року — 2 січня 2022 року
«Головний розводняк місяця» вкрав Різдво в Європі. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 27 грудня 2021 року — 2 січня 2022 року
«Дельту» й «омікрон» з’єднали в масонський символ, у ПЛР-тесті знайшли «радіацію», Ротшильди запатентували тест від коронавірусу 2015 року, а чернівчанка сім місяців хворіла на коронавірусну хворобу (насправді ні).

Що нового за 27 грудня 2021 року — 2 січня 2022 року:

Новорічні свята — не той час, коли в новинах люблять обговорювати сумне. З іншого боку, на Новий рік новинарі підбивають підсумки року, що минув, а коронавірусна епідемія була одним із головних лейтмотивів 2021-го.

«Омікрон украв Різдво» у європейських країнах — загалом так українські канали (Суспільне, СТБ, «Інтер», ICTV) охарактеризували ті обмеження, які запровадили в Європі у зв’язку з поширенням нового штаму коронавірусу. Перший незалежний розповів, що без гучних святкувань залишились мешканці столиці Таїланду; Перший незалежний і ICTV — про збитки авіаційної галузі через зменшення кількості авіарейсів у світі. Проте про можливі обмеження на свята в Україні навіть не йшлося; глядачам навіть не нагадували, що варто тримати дистанцію.

Можливо, українці самі про це згадають і здогадаються, проаналізувавши новини, в яких спалах «омікрону» (та, відповідно, загальне зростання захворюваності на коронавірусну хворобу) в нашій країні прогнозують на січень. Такі прогнози вийшли на «Інтері» та «Україні». Також на «Україні» мольфарка спрогнозувала, що 2022 року вірус «ще не пропаде, але ослабне». «Довіряти чи не довіряти мольфарам, віщунам, астрологам, таролагам та нумерологам — справа особисто кожного. Але єдине, у що необхідно вірити, то це у добро», — сказала на це авторка сюжету. Не раз у теленовинах говорили, що від нового штаму людство врятує бустерна доза вакцини.

Суспільне повідомило, що з 2022 року в Україні розфасовуватимуть китайську вакцину Coronavac. Про трагедію в косівській лікарні, де через поминальну свічку вибухнув кисневий балон у палаті з хворими на коронавірусну хворобу, розповіли «UA: Перший», ICTV та СТБ.

Якщо новини під Новий рік стають спокійнішими (а токшоу взагалі йдуть у відпустку), то творці фейків працюють день і ніч, незважаючи на свято.

Наприклад, повідомляють, що вакцинація від коронавірусу в Україні — клінічний експеримент, і навіть наводять як доказ офіційні документи. Щоправда, хибно трактовані. «Вокс Україна» пояснює: твердження, що вакцини від коронавірусу не мають статусу вакцин — неправда. У наказі МОЗ №1775, про який ідеться у відео, мова про випробування препарату «PF-07321332/ритонавір», який не має нічого спільного з вакцинацією, крім того, що його виробляє компанія Pfizer. Всі інші аргументи — в тому ж дусі.

У соцмережах з’явився черговий привіт від Остапа Стахіва, який вийшов із психіатричної лікарні, де проходив експертизу. За словами топантивакцинатора, «омікрон» — це «головний розводняк місяця», бо його симптоми, мовляв, не відрізняються від ознак… депресії. Можливо, Остап щось недочув під час свого перебування у психлікарні, але, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, симптоми штаму «омікрон» ніяк не відрізняються від симптомів інших штамів: висока температура, проблеми з диханням, головний біль, втома, біль у горлі. І до чого ж тут депресія?

Ще один видатний борець проти карантину й вакцинації, колишній журналіст Дмитро Гнап, записав відео, яке набрало понад сто тисяч переглядів. У ньому він звинувачує компанію Pfizer, що вона, мовляв, задля заробітків вигадує необхідність нових і нових уколів. Проєкт «Без брехні» докладно розібрав маніпуляції Гнапа. Насправді Pfizer — не монополіст із виробництва вакцин, та й бустерні дози призначає не компанія, а медичні відомства держав. Та загалом переважно Гнап вдається до оцінок і перебільшень, які важко спростовувати — наприклад, каже, що боротьба проти коронавірусної епідемії — «істерія», а в її організаторів «агонія».

Етимологічні фейки завжди найекзотичніші. Наприклад, фантазери звернули увагу на назви штамів «дельта» і «омікрон», перемішали в них літери і отримали фразу media control. І зробили висновок, що штами вигадали, щоб контролювати медіа. А якщо поєднати зображення цих грецьких літер, виходить око в трикутнику — масонський символ.

 

 

«Вокс Україна» старанно пояснює, чому це все — конспірологія і маячня. До речі, масонський символ є й на американських банкнотах; можливо, «дельта» і «омікрон» — до грошей? :)

Історія про евтаназію в Новій Зеландії стала дуже популярною в соцмережах, і маніпулятори, звісно, скористалися цим для поширення фейків про коронавірус. Мовляв, новозеландці, хворі на коронавірусну хворобу, отримали право на евтаназію. «Вокс Україна» розтлумачує: закон про евтаназію в Новій Зеландії набув чинності в листопаді 2021 року. Є низка вимог, за яких людина може скористатися правом на евтаназію, одна з них — невиліковна хвороба, від якої, на думку лікарів, людина помре протягом найближчих шести місяців і яка завдає людині нестерпних страждань. Сама по собі коронавірусна хвороба не є невиліковною, хоча може впливати на загострення інших хвороб або мати смертельно небезпечні ускладнення.

Ви давно не чули свіжих фейків про чипи у вакцині проти коронавірусу? Так ось вони! Повідомляють, що директор компанії Pfizer Альберт Бурла сам визнав цей «факт». «Вокс Україна» роз’яснює, в чому тут маніпуляція: 2018 року, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі, Бурла розповів, що пігулка з цифровим датчиком — так званим біологічним чипом — може відстежувати, чи людина прийняла ліки. Йдеться про препарат Abilify MyCite, який схвалений для лікування шизофренії та інших розладів у дорослих. Спитаєте, до чого тут вакцини і коронавірус? Так отож.

Ще одна історія: вакцини, мовляв, тестують не за науковим стандартом — без контрольної групи, а отже жодну вакцину від коронавірусу не перевірили на безпечність. «Вокс Україна» називає це неправдою: стандартом медичних досліджень справді є група, яка отримує плацебо. Але в ситуації з вакциною є етична проблема: учасники контрольної групи позбавлені захисту, який могла би дати вакцина. ВООЗ ще 2014 року рекомендувала використовувати плацебо під час випробування вакцин лише у випадку, якщо ефективної та безпечної вакцини не існує.

А ще вакцинам закидають, що вони… безкоштовні. А отже неефективні. Бачите логіку? Ми теж ні, але ця теза шириться в соцмережах. «Вокс Україна» розчаровує фейкотворців: ні, вакцини не безкоштовні — держава закуповує їх нашим коштом, тобто за гроші платників податків.

Один із традиційних мотивів у фейках про коронавірус — «відмови» чергових держав від вакцинації. Ось у Нігерії знищили мільйон доз вакцини, бо, мовляв, вона не діє. Насправді ж, пояснює «Вокс Україна», просто термін придатності саме цієї партії сплив. На жаль, в Україні таке теж було.

І ще: в Євросоюзі тепер робитимуть чотири уколи вакцини проти коронавірусу на рік, бо, мовляв, Єврокомісія замовила чотири мільярди доз — треба ж їх кудись витратити. Насправді ж, пояснює «Вокс Україна», більшість цих вакцин надішлють в інші країни.

А ось забавки зі статистикою: мовляв, на Тайвані зафіксували більше смертей від вакцини, ніж від самої коронавірусної хвороби. «Вокс Україна» ділиться результатами перевірки цієї інформації: розгадка проста. В цьому фейку фігурує кількість смертей після вакцинації. Як і в Україні, на Тайвані фіксують усі такі смерті незалежно від причини — а потім розбираються, чи пов’язані ці смерті зі щепленням. Поки що жодного доведеного зв’язку між вакциною від коронавірусу і смертю на острові не було.

 

 

Якщо статистика для маніпулятивної інтерпретації скінчилася, можна просто щось вигадати — наприклад, що через вакцинацію дитяча смертність у Великій Британії зросла на 62%. «Вокс Україна» не знаходить підтвердження цій інформації — це просто вигадка.

Нові фантазії на тему «що робить вакцина з нашим тілом»: мовляв, кров вакцинованих згортається в пробірці за три хвилини, а не за пів години, як мало би бути. Для цього допису, пише «Вокс Україна», використане відео, в якому немає згадок про вакцинацію, як і жодної інформації про цю кров — хто, коли і в кого її взяв.

І ще трохи містики: Ротшильди (!) запатентували ПЛР-тест за чотири роки до появи коронавірусу, а отже пандемію спланували й організували штучно. StopFake пояснює: патент справді існує, і слово Prioriteitsdatum на скриншоті вказує на дату, коли подали першу заявку на патент. Заявка ця не на тестування, а на метод отримання та використання біометричної інформації, який згодом був застосований для тестування на коронавірус.

 

 

Як не Ротшильди, то радіація. В соцмережах поширюють відео, на якому жінка підносить паличку з ПЛР-тесту до приладу й він починає пищати. Титр повідомляє: тест — радіоактивний. Пристрій на відео — тестер електромагнітного випромінювання DT-1130. В описі до нього вказано, що пристрій призначається для перевірки електромагнітного поля домашніх електроприладів або, наприклад, для того, щоб визначити, де в квартирі електропроводка, щоб не пошкодити її під час ремонту. Жінка на відео кілька разів відкриває тестову паличку і засовує її назад у пробірку, а потім підносить до приладу. StopFake стверджує, що саме це тертя створює напругу, яке фіксує прилад. Випромінювання тут взагалі ні до чого.

Низка фейків традиційно вже базувалась на перекрученні реальних новин. Наприклад, стверджували, що поліцейські в Римі, звільнені через відмову від вакцинації проти коронавірусу, спалили свою штабквартиру. «Вокс Україна» пише, що насправді причина пожежі невідома.

Ще один хрестоматійний приклад: німецькі поліцейські нібито протестують проти карантинних обмежень; насправді, за інформацією «Вокс Україна», вони займались тим, чим завжди займаються на акціях поліцейські.

В Австралії невакцинованим будівельникам нібито заборонили їсти у приміщенні, тому вони перекрили дорогу. Що насправді? Обмеження запровадили в одному штаті — і для вакцинованих, і для невакцинованих.

Протест водіїв через зависокі ціни на пальне в Ірландії фейкотворці видали за протест проти обмежень для невакцинованих. А фото нібито протестів проти карантинних обмежень у Сербії насправді були зроблені на демонстрації проти забруднення довкілля. Ба більше — експерти «Вокс Україна» з’ясували, що одне з опублікованих фото зроблене на концерті боснійського співака Діно Мерліна у 2012 році.

Сенсацією стала історія про чернівчанку, яка, мовляв, хворіла на коронавірусну хворобу сім місяців поспіль. Проєкт «Без брехні» уточнює: не йдеться про хворобу тривалістю в сім місяців — просто після того, як минули симптоми, жінка залишалась носійкою вірусу. Подібні приклади вже не раз фіксували медики й дослідники різних країн; зазвичай так стається з людьми, які мають ослаблений імунітет. Однак говорити про хворобу тривалістю в сім місяців некоректно.

Фото: unsplash

ms.detector.media