ms.detector.media
MediaSapiens
11.01.2022 10:35
Термін дії COVID-сертифікатів скоротять до дев’яти місяців — МОЗ
Термін дії COVID-сертифікатів скоротять до дев’яти місяців — МОЗ
COVID-сертифікат про бустерну дозу також діятиме 270 днів, натомість сертифіката про додаткову дозу вакцини не передбачено.

Заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич 10 січня повідомила в ефірі «1+1», що термін дії COVID-сертифікатів в Україні скоротять до дев’яти місяців. Рішення можуть ухвалити вже цього тижня.

Карчевич нагадала, що в грудні 2021 року Єврокомісія скоротила термін дії COVID-сертифікатів про вакцинацію й це рішення вже набуло чинності: у країнах ЄС сертифікати діють 270 днів. «Ми готуємо таке ж рішення на рівні українського законодавства. Воно буде прийнято орієнтовно цього тижня. Тобто термін дії COVID-сертифікатів буде скорочено: вже не один рік, а 270 днів», — пояснила вона.

Заступниця глави МОЗ також розповіла, що сертифікат про бустерну дозу діятиме 270 днів, його можна буде згенерувати в «Дії» з кінця січня. Натомість сертифіката про додаткову дозу вакцини від COVID-19 не передбачено. За словами Карчевич, українці, які зробили додаткову дозу, можуть користуватися COVID-сертифікатами, які згенерували раніше.

Крім того, заступниця міністра охорони здоров’я розповіла, що за кілька місяців Україна може приєднаєтися до глобальної мережі COVID-сертифікатів.  

«На національному рівні формується глобальна мережа, яка буде охоплювати ще більше країн — понад 80 країн світу, не лише країни ЄС. На сьогодні Довірча мережа Європейського Союзу охоплює лише 60 країн: українці мають змогу подорожувати до 60 країн, пред’являючи цифрові COVID-сертифікати чи то про вакцинацію, чи про одужання, чи про результати ПЛР-тестування. Україна вже направила запит про приєднання до глобальної мережі. На сьогодні йдуть технічні консультації. Я думаю, що за кілька місяців ми зможемо заявити, що Україна дає змогу подорожувати до великої кількості країн», — розповіла вона.

Як писав MediaSapiens, у грудні 2021 року міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ, яким дозволив вводити в Україні третю дозу вакцини проти коронавірусної хвороби людям з ослабленим імунітетом. Натомість у січні 2022 року в Україні дозволили отримати третю, бустерну дозу вакцини від коронавірусу усім охочим, які досягнули 18 років через шість місяців після завершення повного курсу вакцинації. 

Нагадаємо, 31 жовтня 2021 року в «Дії» спростили процедуру отримання COVID-сертифікату. Раніше доводилось підписувати запит на сертифікат за допомогою технології «Дія.Підпис», «підпис обличчям». Натомість тепер такий підпис не потрібен. Також у «Дії» з'явилася можливість завантажити COVID-сертифікат про вакцинацію у форматі PDF. З грудня в «Дії» можна згенерувати три нових COVID-сертифікати: про негативний ПЛР-тест на коронавірус, про одужання від COVID-19, а також сертифікат для дітей віком від 12 років. 4 січня 2022 року МОЗ повідомило, що наприкінці січня 2022 року з’явиться новий COVID-сертифікат — для щеплених бустерною дозою від коронавірусної хвороби. Він діятиме 270 днів від дати останнього щеплення.

Фото: стопкадр

ms.detector.media