ms.detector.media
Гала Скляревська
Ольга Білоусенко
08.01.2022 11:00
«Дім дракона», «Володар перснів» та «Останні з нас». 10 cеріалів, на які чекають у 2022 році
«Дім дракона», «Володар перснів» та  «Останні з нас». 10 cеріалів, на які чекають у 2022 році
Цей рік покаже, чи можна здолати народну любов до «Гри престолів» за допомогою бюджету в пів мільярда доларів.

Поки всі сваряться через образ українки-крадійки в серіалі «Емілі в Парижі», обговорюють реюніон «Гаррі Поттера» та як «скасували» авторку саги, чи насолоджуються «реінкарнацією» «Сексу і міста», режисери, сценаристи, телекомпанії й стримінгові сервіси активно працюють над новими серіалами, яких у 2022-му буде чимало. Йдеться і про екранізацію відомих книжок, приквели та спінофи до вже рейтингових серіалів; і про нові сезони ще не до кінця розказаних телекіноісторій. MediaSapiens пропонує власну суб’єктивну добірку серіалів, на вихід яких варто чекати цього року.

 

«Володар перснів»

Що Amazon Studios зніматиме приквел кінотрилогії, стало відомо ще у 2017 році, однак зйомки почалися лише у 2019-му. Перший сезон серіалу складатиметься із восьми епізодів й описуватиме події Другої епохи легендаріуму Толкіна, тобто за кілька тисяч років до подій «Гобіта». Подробиць поки що малувато, але точно відомо, що  режисером перших двох епізодів став Хуан Антоніо Байона, попередньо вихід серіалу на Amazon Prime запланували на 2 вересня 2022 року. Окрім того, це найдорожчий в історії телебачення серіал: витрати на виробництво першого сезону оцінили в 465 мільйонів доларів. Для порівняння — загальний бюджет усіх восьми сезонів «Гри престолів» був близько мільярда доларів. І вже у вересні можна буде оцінити, чи зможуть творці «Володаря перснів» обійти «Гру престолів» не тільки за бюджетом, а й за популярністю.

 

«Останні з нас»

Гра The Last of Us лише прикидалася типовим зомбі-апокаліпсисом: її найважливіша частина — драматична історія переживання втрати та набуття нового сенсу життя у декораціях повністю зруйнованого старого світу. Декорації, до речі, були чудовими: гра вважається однією з технологічних вершин індустрії відеоігор. Зазвичай фільми та серіали за відеоіграми не вражають шанувальників – навпаки, часто розчаровують, але щоразу всі сподіваються на диво. Тому один із найочікуваніших серіалів 2022 року – The Last of Us. На роль шоураннера HBO взяли Крейга Мейзіна, який зняв «Чорнобиль» – і це чудова новина. А головного героя зіграє Педро Паскаль, якого глядачі трохи бачили в серіалі «Мандалорець», але оскільки здебільшого він в шоломі, то не всі пам’ятають, як він виглядає.

 «Вигадана Анна»

 Цей серіал, спродюсований Шондою Раймс, яка створила «Анатомію Грей» та «Бріджертонів», має вийти на Netflix у лютому 2022 року. Сюжет заснований на статті Джесіки Пресслер «Як Анна Делві обдурила тусовщиків Нью-Йорка», яка вийшла у New York Magazine. Стаття розповідає історію російської шахрайки, яка упродовж року представлялася в США як Анна Делві — багата спадкоємиця, яка нібито має на своїх рахунках десятки мільйонів євро. Використовуючи фальшиві чеки, жінка жила в розкішних готелях, купувала брендовий одяг, однак зрештою її аферу розкрили. Прем’єру серіалу запланували на 11 лютого.

«Міс Марвел»

В 2022 році до вже існуючих серіалів кіновсесвіту Marvel — «ВандаВіжн», «Сокіл та зимовий солдат», «Локі», «А що як?» та «Соколине око» — додадуться ще три: загадковий «Місячний лицар» з Оскаром Айзеком, юридичний процедурал «Жінка-Халк» про кузину Халка та «Міс Марвел»: перший серіал у кіновсесвіті, де головний герой — мусульманин. Точніше, мусульманка,  шістнадцятирічна Камала Хан, американка пакистанського походження, яка створює комікси, а одного разу сама перетворюється на супергероїню. Головну роль у серіалі виконуватиме акторка-початківиця Іман Веллані, і, як останнім часом повелося у Marvel, головне в міні-серіалі — сім’я, стосунки та прийняття себе. А потім уже подвиги та спасіння світу. Прем’єра відбудеться влітку 2022-го на сервісі Disney+.

«Пісочний чоловік»

Фанати одного з найвідоміших та культових комікса DC, що був написаний Нілом Гейманом, 25 років чекали на екранізацію «Пісочного чоловіка». Спочатку планувався фільм, потім майже десять років обговорювали серіал — і ось нарешті він вийде на Netflix. Продюсують екранізацію сам Ґейман разом з Девідом С. Ґоєром, а головну роль у фантастичному серіалі отримав Том Старрідж. За сюжетом головний герой, Морфеус, він же Король снів, після 100 років полону, повертається до свого королівства, аби розібратися з  власними проблемами та ворогами.   

 

«Афтепаті»

Кінематографісти Філ Лорд та Крістофер Міллер до 2022 року знімали виключно кіно чи повнометражну анімацію — вони автори «Хана Соло» та «Людини-Павука: навколо всесвіту». Але тепер тандем випускає перший власний серіал — знятий у жанрі комедії, хоч і розповідає історію вбивства. Прем’єра відбудеться вже 28 січня 2022-го на Apple TV+. Події серіалу розгортаються під час зустрічі випускників у старшій школі. І кожен із восьми епізодів розповідає про одну подію,  яка трапилася в ніч зустрічі, з точки зору восьми різних персонажів. Ключові ролі у серіалі виконуватимуть відомі завдяки ролям в інших американських ситкомах актори-коміки Бенджамін Шварц, Сем Річардсон, Тіфані Хадіш, Ілана Глейзер, Ісаак Барінгольц та інші.

 

«Дім дракона»

House of the Dragon — приквел до «Гри престолів», події в якому розгортатимуться за двісті років до початку подій оригінального серіалу, і розповідає про боротьбу за корону серед представників Дому Таргарієнів. Сценарій серіалу його автор Раян Кондел створив за книгою «Вогонь і кров» Джорджа Мартіна. Попередньо творці серіалу запланували випустити щонайменше десять епізодів.

Розробкою «Дому дракона», як і «Гри престолів», займалася компанія HBO. Спершу зйомки планували за сценарієм Джейн Голдман із назвою Bloodmoon. За цією версією сценарію події серіалу мали розгортатися у Епоху Героїв. Однак після початку зйомок, восени 2019-го, цей проєкт закрили. Зйомки сезону за новим сценарієм почалися у квітні 2021 року й здебільшого відбуваються у Британії, хоча дещо знімали в Іспанії та Португалії. Прем’єра серіалу запланована на 2022 рік, проте точної дати виходу першого епізоду ще немає.

 

«Сантехніки Білого дому»

Вотергейтський скандал — чи не найбільший політичний скандал США, що трапився у сімдесятих роках минулого століття і закінчився відставкою тодішнього президента країни Річарда Ніксона, і  події якого вже були не раз екранізовані. Але досі не мали свого серіалу — і цього року HBO виправляє цю помилку у власному мінісеріалі «Сантехніки Білого дому». Серіал розповідає про ті події не від імені журналістів, як, наприклад, у фільмах «Усе президентське військо» або «Фрост проти Ніксона»; цього разу головними героями стали власне натхненники «Вотерґейту» Говард Гант (Вуді Гаррельсон) і Дж. Гордон Лідді (Джастін Теру). Які, звісно, хотіли як краще, а вийшло як зазвичай.

 

«Обі-Ван Кенобі»

Серіалів у всесвіті «Зоряних війн» трохи менше, ніж у Marvel, але медіафраншиза стрімко наздоганяє конкурентів. Напередодні нового року стартував серіал «Книга Боби Фетта», а протягом 2022 вийдуть ще й третій сезон «Мандалорця» та «Андор» (приквел до фільму «Бунтар Один»). Але найочікуваніший серіал у цьому всесвіті, звичайно, «Обі-Ван Кенобі» з Еваном МакГрегором у головній ролі. Це історія про роки дорослішання Люка Скайвокера, під час яких Обі-Ван сидить на Татуїні і доглядає майбутнього батьковбивцю та рятівника Республіки. Крім МакГрегора у серіалі задіяний Гайден Крістенсен, який зіграв у епізодах II та III Енакіна Скайуокера до перетворення на Дарта Вейдера.

 

«Сяючі»

За часи Великої депресії волоцюга знаходить в Чикаго будинок, який дозволяє йому подорожувати в часі. Що він і робить, убиваючи в різних часах дівчат, що «сяють», — яскравих, талановитих, незвичайних. Поки одного разу його жертва не виживає — і сама починає полювати на маніяка-мандрівника у часі. Головну роль в екранізації містичного трилера Лорен Бьюкес зіграла Елізабет Мосс («Божевільні, «Вершина озера», «Оповідання служниці»), вона ж продюсує серіал разом із Леонардо Ді Капріо. Судячи з ажіотажу, який влаштували при купівлі прав на екранізацію книги (вони дісталися Apple TV+), серіал може виявитися вартим перегляду.

Фото: Disney+, HBO, Apple TV+, Amazon

ms.detector.media