ms.detector.media
Марина Довженко
03.01.2022 11:00
Чи заборонять секс вакцинованим та інші екзистенційні питання. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 грудня 2021 року
Чи заборонять секс вакцинованим та інші екзистенційні питання. Маніпуляції та фейки про коронавірус в українських медіа 13–26 грудня 2021 року
Наприклад, як витратити «тисячу Зеленського» на алкоголь, чому наречену без щеплення «не пустили» на власне весілля й коли у «Сімпсонах» нарешті знайдуть пророцтво про коронавірус.

Що нового 13–26 грудня 2021 року:

У новинах телеканалів із вибірки моніторингу «Детектора медіа» розповідали про ускладнення коронавірусної хвороби, раділи «тисячі Зеленського» й чекали на «омікрон». Однак уже майже не згадували про кількість хворих і темпи вакцинації українців.

Розповідаючи про новий штам, новинарі наголошували, що дві дози вакцини від нього не рятують, тому в Європі та США люди шикуються в черги по третю. Швидкий і небезпечний «омікрон» називали «найсерйознішою загрозою системі охорони здоров’я у світі» (СТБ, «Інтер»), наголошували, що «він охопив пів світу і проти нього вакцинація безсила» («Україна»). Хоча канал «Україна» знайшов позитив у цій ситуації — мовляв, «омікрон» прискорить вироблення колективного імунітету. В новинах зазначили, що через новий штам чимало європейських країн закрили свої кордони навіть для щеплених туристів.

Третя доза вакцини стала предметом дискусій та суперечливих повідомлень у новинах. ICTV, Перший незалежний та «Україна» повідомили про рішення Міністерства охорони здоров’я, але уточнили, що йдеться не про бустерну дозу для всіх, а про додаткову дозу для груп ризику. У новинах Суспільного цю дозу називали то так, то сяк (хоча в МОЗ досить зрозуміло пояснили різницю). 23 грудня в новинах СТБ й «України» оголосили, що в Україні починають колоти бустерну дозу, яка зараз передбачена для медиків і соціальних працівників.

5 канал розповів про нову вакцину від коронавірусу, схвалену Всесвітньою організацією охорони здоров’я — «Нововакс», що має ефективність 90%. Перший незалежний повідомив про турецьку вакцину Turkovac, яка навесні буде доступна в Туреччині (даних про її ефективність ще немає).

Однією з ключових тем, пов’язаних із коронавірусом, стала «тисяча Зеленського», яку виплачують повністю вакцинованим на спеціальні картки. Негативних чи критичних відгуків було мало — хіба що на 5-му каналі чіплялися до певних шпарин у правилах, через які дехто примудрявся купити на ці гроші алкоголь. Ще в одному сюжеті пожалілися, що «Дія» не витримує всіх охочих отримати гроші й періодично перестає працювати — як і онлайн-книгарні. Про обвал «Дії» говорили й у матеріалі «України». На ICTV повідомили, що гроші можна буде витратити й на ліки, але тільки людям, старшим за шістдесят років. Переважно в новинах пояснювали, хто і як може зараз отримати ці гроші та на що їх можна витратити. Втім не обійшлось і без самопіару президента, зокрема на «Інтері».

20 грудня «1+1» повідомив першу статистику: за кілька днів за програмою «єПідтримка» українці витратили сто мільйонів гривень. На СТБ була інша цифра: «Півтора мільйона українців отримали гроші за програмою, 35% витратили їх на книжки. На другому місці — квитки в кіно».

Зрідка в новинах згадують про проблеми зі здоров’ям, які виникають у людей після коронавірусної хвороби. Зокрема, СТБ розповів, що інфекція вражає суглоби, а «Україна» — про зростання кількості людей із депресією. «Інтер» і «1+1» розповіли про жінку з Чернівців, яка хворіла на коронавірусну хворобу сім місяців поспіль.

У студіях токшоу тему вакцинації обговорюють зрідка і вже без особливих маніпуляцій. Натомість фейків у передноворічні тижні було чимало. Один із них — про ту ж «тисячу Зеленського»: мовляв, із неї доведеться платити податки. Першоджерелом цієї версії був політкоментатор Михайло Кухар, однак він сам наголосив, що це лише припущення й медіа слід запитати в першоджерел. StopFake так і зробив — і з’ясувалося, що тисячу не оподатковують.

«Подейкували» також, що тисячу можна отримати готівкою; «Вокс Україна» запевняє, що це неправда — іншого механізму, крім віртуальної картки, поки що немає. Проте справді з’явилося чимало шахрайських схем «виведення» цих грошей, про які попереджає «Без брехні».

Не вщухають фейки про вакцинацію. Зокрема, що штам «омікрон» вражає переважно повністю вакцинованих, а невакцинованих, відповідно, оминає. Автори таких повідомлень посилаються на Центр контролю та профілактики захворювань Сполучених Штатів Америки. Насправді жодних подібних висновків дослідники не робили. Йдеться про те, що з невеликої вибірки хворих на «омікрон» 79% були щеплені, однак це вибірка з кількох десятків людей. Дослідники припустили, що новий штам через велику кількість мутацій може обійти імунний захист людини, сформований внаслідок щеплення чи хвороби; водночас вони стверджують, що всі хворі з вибірки перенесли хворобу порівняно легко.

Ще один фейк про «омікрон» походить із Росії: тамтешній науковець (ну, він так себе позиціонує) поділився конспірологічною теорією, що новий штам навмисно розробили «англійці», зробивши його навмисно ослабленим, аби «припинити пандемію». Проєкт «Без брехні» спростовує цей фейк: немає жодних ознак людського втручання в коронавірус.

Розмови про бустерну дозу вакцини породили фейк, що Pfizer рекомендує для захисту від «омікрона» шість доз свого препарату. «Вокс Україна» спростовує це: в компанії Pfizer рекомендують три дози вакцини загалом.

Заява Міністерства охорони здоров’я Ізраїлю, що щеплення проти коронавірусу потрібно буде робити постійно, — також фейк, повідомляє «Вокс Україна». На офіційних ресурсах міністерства немає таких заяв. Автор публікації, ймовірно, посилався на заяву заступника керівника найбільшої лікарні в Ізраїлі, медичного центру Sheba. Сенс цієї заяви був інший: мовляв, поки частина країн не вакцинує своїх мешканців, виникатимуть нові й нові штами, тому потреба в оновлених вакцинах не зникне.

Відомий борець проти вакцинації Сергій Гула повідомив: мовляв, попри те, що в Ірландії 93% дорослих щеплені, епідемія буяє і в країні запроваджують комендантську годину. «Вокс Україна» називає це маніпуляцією: рівень вакцинації в Ірландії — 77%, та й комендантської години немає, просто час роботи барів, ресторанів і нічних клубів обмежили до опівночі.

А ось що таке «зробити з мухи слона»: повідомляють, що співачку Селін Діон паралізувало після щеплення проти коронавірусу. StopFake перевірив це й виявив, що співачка скасувала кілька концертів через м’язеві спазми, але немає підстав вважати, що вони почалися через щеплення. Ще одна «жертва вакцинації» — аргентинський футболіст Серхіо Аґуеро, який, мовляв, після щеплення мусив припинити грати. Як повідомляє StopFake, у Аґуеро проблема з серцем; йому допоможе операція, однак зі спортом високих досягнень доведеться зав’язати.

Фейком є й твердження, що вакцинація проти коронавірусу викликає сліпоту. StopFake не знайшов жодних доказів цьому.

Чи може бути уявна шкода від вакцинації, страшніша за всі ці хвороби? У Росії придумали дещо потужніше: мовляв, у Саратовській області заборонили вакцинованим займатися сексом. «Вокс Україна» звертається до першоджерела: в місцевого чиновника зі сфери охорони здоров’я Дениса Грайфера запитали, чи варто в перші дні після вакцинації відмовитись від сексу за аналогією з відмовою від спорту. На це він відповів, що «секс — це дуже енергозатратне заняття, тому ми попереджаємо людей, які вакцинувалися, про те, що інтенсивні фізичні навантаження, у тому числі заняття сексом, не рекомендовані після вакцинації». Це точно не те саме, що заборона сексу.

І ще одне фантастичне обмеження: в Австралії невакцинованим не можна співати, танцювати та вживати алкоголь стоячи. «Вокс Україна» пояснює: така заборона діяла тільки в нічних клубах і ресторанах протягом тижня — 15–22 грудня. Зрозуміло, що це ще один експериментальний спосіб спонукати людей вакцинуватися. І це ще не найстрашніше: ось наречену не пустили на власне весілля, бо вона не мала ковід-сертифікату! Але «Вокс Україна» каже, що це фотошоп. На оригінальному фото наречена сидить поруч із молодим — це фото є на сайті російського весільного агентства «Искренность».

Один із найживучіших різновидів фейків — пошук пророцтв у мультсеріалі «Сімпсони». Там нібито є вказівка на те, що вплив вакцини стане очевидним за два роки (один із лейтмотивів страшилок антивакцинаторів). «Вокс Україна» передивляється «Сімпсонів» уважно й запевняє: хоча щонайменше в 15 епізодах ідеться про інфекційне захворювання чи вакцинацію, в 12-й серії 16-го сезону на папірці було насправді написано: «Ми заберемо дитину Сельми». І жодного слова про вакцину. Коротше, звичайний фейк.

Ще одна традиція — видавати будь-які протести за акції проти вакцинації й карантину. Інформацію, що 4 грудня в Сербії протестували проти «вигаданої пандемії» й вакцинації, проілюстрували фотографіями й відеозаписами з акції, яка справді відбулася цього дня в Белграді, але стосувалася зовсім інших проблем, з’ясував StopFake. Аналогічна ситуація з відео із Франції, де поліція тікає від протестувальників нібито під час демонстрації проти карантину. Насправді, пише StopFake, це кадри з акції 28 листопада 2020 року проти закону «про безпеку», який посилив повноваження поліції. Ще фейкових протестів? Ось акція фермерів проти паспортів вакцинації в Німеччині. StopFake знайшов першоджерело відео: протест 2019 року проти політики уряду.

І трохи екзотики: мовляв, у німецьких супермаркетах вакцинованих і невакцинованих розділяють металевою огорожею.

Насправді це фото з супермаркету в Румунії, де відокремили частину з товарами, які не можна продавати під час локдауну. Пам’ятаєте, такі заборони діяли і в Україні? Однак творці фейків стверджують, що це сегрегація саме людей і що незабаром таке саме почнуть споруджувати в нашій країні, аби відокремити вакцинованих від невакцинованих. Детально цей фейк деконструював проєкт «По той бік новин».

Фото:

ms.detector.media