ms.detector.media
Вероніка Луцька
01.01.2022 16:00
Та, яку не можна називати. Як ім’я Роулінг зникає із творів за «Гаррі Поттером»
Та, яку не можна називати. Як ім’я Роулінг зникає із творів за «Гаррі Поттером»
Авторка оригінальних книг залишається невід’ємною частиною всесвіту Гаррі Поттера і всіх творів на його основі. Проте її ім’я більше не згадують великими літерами в титрах.

1 січня на екрани виходить «Гаррі Поттер 20 років потому: повернення до Гоґвортсу» —  спеціальний епізод, присвячений річниці виходу першого фільму серії. Актори та режисери усіх восьми стрічок повернуться у декорації магічного світу, щоб поділитися своїми історіями, спогадами та впливом серії на їхнє життя. Окрім головного тріо Денієла Редкліффа (Гаррі Поттер), Руперта Грінта (Рон Візлі) та Емми Вотсон (Герміона Грейнджер) – у спецепізоді взяли участь практично всі актори: Рейф Файнс (Волдеморт), Джейсон Айзекс (Люціус), Хелена Бонем Картер (Белатріса), Гері Олдман (Сіріус Блек), Роббі Колтрейн (Геґрід), Бонні Райт (Джині), Еванна Лінч (Луна), Том Фелтон (Драко Малфой), Альфред Енох (Дін), Імелда Стонтон (Долорес Амбрідж), Меттью Льюїс (Невілл), Ієн Харт (професор Квірел), Джеймс Фелпс (Фред), Олівер Фелпс (Джордж), Марк Вільямс (Артур Візлі). Та всі режисери: Кріс Коламбус, Альфонсо Куарон, Майк Ньюелл, Девід Єйтс.

У цьому переліку, трейлері чи на постері до спеціального епізоду помітна відсутність авторки книг про Гаррі Поттера Джоан Роулінг. І хоча жодних офіційних коментарів із цього приводу ні вона, ні студія не давали, це рішення, ймовірно, пов’язане з суперечливими висловлюваннями письменниці.

 

За що «скасували» Роулінг?

У цієї історії є кілька передвісників, але по-справжньому скандал навколо Джоан Роулінг розгорівся у червні 2020 року. Тоді письменниця поширила матеріал «Точка зору: створення більш справедливого світу для людей, які менструюють, після COVID-19» з таким коментарем: «Люди, які менструюють. Упевнена, для цих людей було якесь спеціальне слово. Хто-небудь, допоможіть згадати. Жунки? Жменки?».

Чимало людей розцінили цей твіт як образливий та трансофобний. Відповідаючи на хвилю обурення, Роулінг опублікувала ще кілька дописів, які лише сильніше розпалили конфлікт. «Якщо стать не існує, немає потягу до своєї статі. Якщо стать не існує, то реальність жінок у всьому світі стирається. Я знаю і люблю трансгендерних людей, але стирання концепції статі позбавляє багатьох можливості осмислено обговорювати своє життя», написала серед іншого Роулінг.

Подібний ефект мало й есе, яке письменниця опублікувала на своєму сайті за кілька днів, щоб детальніше роз’яснити позицію. У ньому Джоан Роулінг розповідає про пережитий досвід насильства, бажання «врятуватися від жіночності» в підлітковому віці, а також наводить п’ять причин, чому її непокоїть новий транс-активізм. «Коли ви відчиняєте двері туалетів або роздягалень будь-якому чоловіку, який вважає себе або почувається жінкою, ви відчиняєте двері будь-якому чоловіку, який забажає ввійти», пише авторка.

Представники численних правозахисних організацій та критики позиції Джоан Роулінг заявляли, що її есе сповнене радше упереджень, далеких від реального життя трансгендерних людей, ніж підтверджених фактів. Крім того, висловлення подібних поглядів, зважаючи на величезну молодіжну аудиторію, яка прислухається до Роулінг, може негативно вплинути на групи людей, що за статистикою спроб самогубств та пережитого насильства залишаються дуже вразливими.

Нову хвилю критики спричинив роман Роулінг «Бентежна кров» із серії про приватного детектива Корморона Страйка, виданий у вересні 2020 року. Серед персонажів книги є серійний вбивця, який переодягається у жіночий одяг. Після виходу книги авторку звинуватили у використанні тропу «чоловіка у сукні», який є шкідливим для транс-спільноти, поглиблює стереотипи та дезінформацію щодо цієї теми.

Забути про конфлікт не дають не лише постійні нові проєкти за всесвітом Гаррі Поттера, але й сама Роулінг. Попри критику та навіть погрози, вона продовжує коментувати тему у твітері. Наприклад, 12 грудня цього року письменниця відреагувала на новину, що поліція Шотландії реєструватиме обвинувачених у зґвалтуванні відповідно до їхньої гендерної ідентичності. «Особа з пенісом, яка тебе згвалтувала, це жінка», написала Роулінг.

 

Позиції акторів

Ще після перших скандальних твітів письменниці чимало акторів поттеріани публічно висловили свою підтримку транс-спільноті. «Трансгендерні люди є тими, ким вони себе вважають. Вони заслуговують на те, щоб жити своїм життям, не піддаючись постійним сумнівам або запереченням стосовно того, ким вони є», написала Емма Вотсон у твітері.

Денієл Редкліфф опублікував свою позицію на сайті організації The Trevor Project, що займається попередженням самогубств серед LGBTQ-спільноти. «Трансгендерні жінки це жінки. Будь-які твердження про зворотне стирають ідентичність та гідність трансгендерних людей та йдуть врозріз з усіма порадами професійних організації з охорони здоров’я, що мають значно більше досвіду в цьому питанні, ніж Джо чи я, написав актор. Всім людям, які відчувають, що їхні враження від книг заплямовані: я щиро жалкую про біль, який вам завдали ці коментарі».

До них приєднався і Руперт Ґрінт: «Я підтримую транс-спільноту та повторюю позицію, висловлену багатьма моїми колегами». Однак пізніше в інтерв’ю актор пояснив, що дуже вдячний Роулінг за все, що вона зробила, та вважає її неймовірно талановитою: «Я думаю, що можна мати величезну повагу до когось, і все ж не погоджуватися стосовно таких речей».

Едді Редмейн, виконавець головної ролі у фільмах серії «Фантастичні звірі», також був одним з перших, хто висловився на цю тему. «Як той, хто працював і з Дж. К. Роулінг, і з представниками транс-спільноти, я хотів дуже чітко означити свою позицію. Я не погоджуюся з коментарями Джо, заявив актор. Я не хочу говорити від імені спільноти, але знаю, що мої трансгендерні друзі та колеги втомилися від постійних сумнівів у їхній самоідентифікації, які часто призводять до насильства».

Пізніше Редмейн розповів, щоб був здивований токсичністю реакції на слова Роулінг. Зокрема, у твітері поширився хештег #RIPJKRowling: користувачі писали, що для них авторка морально мертва. На захист письменниці виступили Роббі Колтрейн (Геґрід) та Рейф Файнз (Лорд Волдеморт). «Я можу зрозуміти запеклість суперечки, але вважаю цю епоху звинувачень та засуджень ірраціональною. Мене турбує рівень ненависті, який люди висловлюють щодо поглядів, відмінних від їхніх, та агресивність висловлювань», зазначив Файнз. Обидва актори з’являться у спецепізоді про всесвіт Гаррі Поттера.

 

Неминуче розширення всесвіту

Попри те, що Джоан Роулінг не запросили на зйомки «Повернення до Гоґвортсу», її внесок усе ж не повністю стерли. У спецепізоді актори згадують, який вплив мала творчість письменниці. «Так багато людей закохувалися у написане Дж. К. Роулінг», розповідає Бонні Райт (Джіні Візлі). «І дуже легко забути, що в той час люди говорили про «кінець читання книг», додає Денієл Редкліфф. Сама Роулінг теж з’являється у стрічці: щоправда, через уривок запису 2019 року, на якому вона розповідає про пошуки актора на роль Гаррі Поттера.

Спеціальний випуск до двадцятиріччя фільму не єдиний проєкт, якому доводиться балансувати між любов’ю до потерріани (і її фінансовим потенціалом) та бажанням уникнути публічної критики.

У квітні 2022 року на екрани вийде фільм «Фантастичні звірі: Таємниці Дамблдора». Стрічки цієї серії не лише засновані на творах Роулінг, вона виступає для них співпродюсеркою та співавторкою сценарію. Й у трейлері першого фільму 2016 року це добре помітно: посеред екрану з’являється великий напис «Дж.К. Роулінг запрошує». У трейлері другого фільму 2018 року її ім’я двічі з’являється у титрах наприкінці. Але в ролику до «Таємниць Дамблдора» ви його вже не знайдете, якщо не шукатимете спеціально та з лупою. Хоча її роль у створенні цього фільму не стала меншою.

Ще один твір, якому доводиться враховувати ситуацію навколо Роулінг, це гра Hogwarts Legacy, роботу над якою почали за кілька років до скандалу. Після висловлювань письменниці, у розділі популярних питань на сайті проєкту додали окреме роз’яснення, якою була її роль у створенні гри: «Роулінг не була безпосередньо залучена до створення гри, хоча її надзвичайні твори є основою для всіх проєктів Чарівного світу. Це не нова історія від Дж. К. Роулінг». Крім того, пізніше з’явилися повідомлення, що при створенні персонажів у Hogwarts Legacy можна буде обрати голос, статуру та гендер окремо, що зробить процес більш інклюзивним.

Навіть ліги з квідичу   реальної гри, створеної на основі вигаданого спорту з книг про Гаррі Поттера вирішили перейменуватися. Зокрема, щоб дистанціюватися від Роулінг та її висловлювань. Хоча основна причина більш практична: назва, а точніше торгова марка «квідич» належить компанії Warner Bros. І її використання обмежує розвиток спорту, можливості для його трансляції та спонсорування команд.

Як звинувачення Джоан Роулінг у трансофобії вплинуть на долю та комерційний успіх цих проєктів, спрогнозувати важко. Відокремити творця від творіння у цьому випадку виявилося все ж не так просто: на відміну від багатьох подібних конфліктів, Роулінг жива, має права на свій чарівний світ та заробляє завдяки ньому чималі гроші. Навіть якщо її ім’я більше не пишуть великими літерами в титрах.

ms.detector.media