ms.detector.media
MediaSapiens
28.12.2021 10:55
У Китаї створили робота-прокурора, який здатний висувати обвинувачення з точністю понад 97%
У Китаї створили робота-прокурора, який здатний висувати обвинувачення з точністю понад 97%
Система може працювати на стандартному комп’ютері та висувати звинувачення на основі опису справ.

У Китаї дослідники створили першого робота-прокурора, який за допомогою штучного інтелекту здатний висувати звинувачення з точністю понад 97%. Про це пише Daily Mail. 

Система може працювати на стандартному комп’ютері та висувати звинувачення на основі опису справ. З 2015-го до 2020 року робота-прокурора навчали на основі понад 17 тисяч справ, тому, стверджують дослідники, він здатний виявляти та висувати звинувачення у восьми найпоширеніших злочинах у Шанхаї: «провокування неприємностей» (термін, який використовується для придушення інакомислення в Китаї), шахрайство, небезпечне водіння, азартні ігри, крадіжки, шахрайство із кредитними картками, навмисне завдання травм, перешкоджання виконанню службових обов'язків. Розробники переконують, що незабаром «прокурор» зможе розпізнавати більше видів злочинів й виносити обвинувачення за менш поширеними статтями.

Інструмент уже перевірила Народна прокуратура району Пудун в Шанхаї, найбільша та найзавантаженіша прокуратура країни. Професор Ши Йонг вважає, що штучний інтелект дозволить прокурорам зменшити навантаження і дозволить їм зосередитися на більш складних справах.

Натомість Daily Mail пише, що вже існують побоювання, що Комуністична партія Китаю може застосувати цифрового прокурора як зброю, водночас самі прокурори стурбовані тим, хто візьме на себе відповідальність за рішення ШІ.

Нагадаємо, у 2020 році Китай наклав обмеження на експорт технологій з використанням штучного інтелекту. Наприклад, це технології для розпізнавання мови і тексту, а також аналізу даних для створення персоналізованих рекомендацій контенту. Таке рішення Міністерство комерції Китайської Народної республіки (КНР) прийняло з метою «забезпечення національної економічної безпеки».

Фото: Alejandro Luengo / Unsplash 

ms.detector.media