ms.detector.media
Ольга Білоусенко
24.12.2021 10:00
«Переживати не варто». Що означає наказ Міноборони про військовий облік жінок
«Переживати не варто». Що означає наказ Міноборони про військовий облік жінок
Розповідаємо, кому і для чого доведеться стати військовозобов’язаними у 2022-му, і чому не треба бігти у військкомат уже завтра.

11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ, який затверджує перелік спеціальностей та/або професій, які є «спорідненими з відповідними військово-обліковими спеціальностями». Тобто жінки, які мають професію, вказану в переліку, відтепер беруться на облік військовозобов’язаних. Професій там чимало: від лікарки чи бухгалтерки й до фахівчині зі страхування і журналістки. MediaSapiens розповідає, що робити жінкам, які знайшли свою професію в цьому переліку; чи варто бігти до військкомату; що означає бути військовозобов’язаною й чи доведеться проходити службу в армії.

 

Які жінки й чому мають стати на військовий облік?

Попри те, що наказ №313 набув чинності 17 грудня 2021 року, стати на облік лікарки, юристки, журналістки та інші можуть протягом усього 2022 року. Хоч деякі з цих професій здаються зовсім не дотичними до військової сфери, у Міноборони впевнені, що представниці цих галузей зможуть бути корисними для держави в разі воєнного стану, й запевняють, що взяття на облік військовозобов’язаних — це не призов до військової служби. «Сьогодні ніхто нікого не призиває на військову службу без їхньої згоди. Ці зміни були напрацьовані ще у 2020 році. У березні цього року внесли зміни до частини 11 статті 1 Закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, де вказано, що всі жінки, які мають професію, споріднену із військовою спеціальністю, визначеною у переліку, якщо підходять за віком та станом здоров’я, беруться на військовий облік військовозобов’язаних, — розповів начальник управління персоналу штабу Командування сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач. — Взяти на облік жінок потрібно до кінця 2022 року. До кінця цього терміну жоден керівник підприємства чи організації, де працюють жінки, які мають стати на облік, а також самі жінки, не притягуватимуться до адміністративної відповідальності. Тобто санкції в цей термін до них застосовуватися не будуть».

За законом «Про військовий обов’язок і військову службу», військовозобов’язані — це люди, які перебувають у запасі для комплектування збройних сил та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави.

 

Чому про це заговорили саме зараз? Чи пов’язано це з ескалацією конфлікту із Росією?

У Міноборони запевняють, що ні. Кажуть, що військовий облік жінок різних спеціальностей і професій потрібен, щоби розуміти, які людські ресурси має держава. «В мирний час відбувається накопичення людського ресурсу, проводиться кількісна характеристика всіх спеціальностей. Ми маємо розуміти, хто в нас є і хто може бути корисний державі у критичний момент. Такі кадри будуть закликані на військову службу лише у крайній необхідності. Тобто в разі воєнного стану. Облік, який ми проводимо зараз, це звичайна, планова робота, тут нема чого боятися», — каже Валерій Куценко.

 

Що потрібно, щоби стати на облік?

За словами начальника Київського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Валерія Куценка, цей алгоритм нічим не відрізняється від взяття на облік військовозобов’язаного чоловіка. «Жінка, яка має професію із цього переліку, наприклад, бухгалтерка, має попередити свого керівника, з’явитися до територіального центру комплектування протягом 2022 року, написати заяву, що вона хоче стати на облік, надати копії та оригінали документів, — паспорту, ідентифікаційного коду, свідоцтва про шлюб, народження дітей, документ про освіту, довідку з місця роботи та три фотокартки. Після цього прийматиметься рішення, чи підлягає жінка військовому обліку, чи ні. Якщо так, жінку скерують на військово-лікарську комісію, і якщо вона її пройде, ставитимуть на облік», — каже він.

Щоби стати на облік, жінка повинна з’явитися у військкомат за місцем реєстрації. Тобто якщо ви фактично живете в Києві, а зареєстровані в Запоріжжі, ставати на облік доведеться там. Стати військовозобов’язаною в онлайн-режимі не вийде. Фахівці кажуть, що це пов’язано з тим, що кожна жінка повинна пройти медогляд. Навіть якщо стати на облік із часом можна буде через застосунок «Дія», — а така ймовірність є, — їхати на проходження медогляду все ж доведеться до військкомату за місцем реєстрації.

Професію чи спеціальність жінки, до речі, визначатимуть не лише за допомогою запису в дипломі про вищу чи середню спеціальну освіту. Зважатимуть також на фактичне місце її роботи та навички, або ж на КВЕДи, якщо вона зареєстрована як фізична особа-підприємиця.

Валерій Куценко також пояснює, що підприємства всіх форм власності повинні вести облік військовозобов’язаних. Відтепер, крім обліку чоловіків, вони мають фіксувати й військовозобов’язаних жінок, які працюють у штаті. Натомість фізичні особи-підприємці такого обліку не ведуть.

 

Ви стали на облік. Що ж далі?

Поки що нічого. Принаймні, так запевняють у Міноборони. Однак якщо ви вже військовозобов’язана, то маєте попереджати військкомат, наприклад, про зміну професії чи спеціальності, якщо здобули додаткову освіту чи цілком змінили сферу роботи. Також у Міноборони кажуть, що зважатимуть на сімейний стан жінки та наявність неповнолітніх дітей. Тобто якщо у вас є діти, яким ще не виповнилося 18 років, або ж ви вагітна, на облік стати все ж доведеться, однак призвати вас у такому разі навряд зможуть.

Як пояснила радниця командувача Сухопутних військ Збройних сил України Олена Шевцова, сьогодні в Україні вже є чимало жінок, які стоять на військовому обліку. Йдеться про тих, які вже пройшли військову службу чи навчання на військовій кафедрі. Однак вона зауважила, що навіть під час хвиль мобілізації, які траплялися внаслідок загострень бойових дій на Донеччині й Луганщині, жінок, які стояли на обліку, не призивали на службу без їхньої згоди. «Так буде і зараз, тому я прошу жінок не переживати. Відтепер чи не кожна людина в країні завдяки обліку може відчувати, що вона є частинкою збройних сил», — сказала вона.

 

А що якщо жінка не стане на облік?

На те, щоби стати на облік, у жінок є цілий рік. І поки що в Міноборони кажуть, що якщо до кінця 2022 року всі жінки, професії яких є у переліку, не встигнуть пройти всі необхідні процедури, терміни можуть продовжити. Тому про запровадження штрафних санкцій до жінок на найближчий рік не йдеться.

Проте в законі за ухилення від військового обліку після попередження з військкомату штрафи все ж передбачені: від 5 100 до 8 500 гривень або до одного року виправних робіт.

У разі виникнення додаткових питань у жінок, які планують стати на військовий облік, у Міноборони радять телефонувати на гарячу лінію Командування Сухопутних військ Збройних сил України за телефонами: +380 93 823 07 70, +380 66 823 07 70 та +380 68 823 07 70 у WhatsApp, Telegram і Viber.

Фото: twitter.com/ Громадське ТБ

ms.detector.media