ms.detector.media
Марина Довженко
20.12.2021 10:00
Чи такий страшний «омікрон», як його малюють. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 6–12 грудня 2021 року
Чи такий страшний «омікрон», як його малюють. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 6–12 грудня 2021 року
Японське самознищення штаму «дельта», нові звинувачення на адресу Білла Ґейтса та чергове збайдужіння новинарів до коронавірусної тематики.

Що нового за 6–12 грудня 2021 року:

Тема коронавірусної хвороби в новинах слабне з кожним тижнем. Наприклад, у теленовинах 612 грудня її випередили питання міжнародної політики — переговори президентів США, Росії, України та Франції. У токшоу про епідемію та боротьбу проти неї не говорили на тижні взагалі. Хоча в Україні залишається чимало хворих і частина з них помирає, єдине, що справді підігріває цікавість медіа до теми коронавірусної хвороби, — загрозливий штам «омікрон», який шириться світом. В Україні «омікрон» виявлять аж 18 грудня,  але коло звужується — з Африки штам дістався до сусідніх Росії та Румунії.

Теленовинарі лякають статистикою заразності нового штаму, але заспокоюють: хвороба, спричинена коронавірусом штаму «омікрон», переноситься легше й убиває менше. «Інтер» повідомив, що у Британії люди вишикувались у черги по бустерну дозу вакцини — бояться заразитися новим штамом.

Між тим новини радше оптимістичні. Області поступово виходять із червоної карантинної зони (хоча умови жовтої тепер також доволі суворі), кількість нових хворих зменшується. Глядачів намагалися тримати в напрузі нагадуванням, що в січні може початися новий спалах епідемії (зокрема про це говорили на каналі «Україна»), загалом тональність матеріалів на коронавірусну тематику була спокійною.

Глядачам нагадали, що для невакцинованих у жовтій зоні посилились обмеження. Розповідали, що для низки професій щеплення від коронавірусу тепер обов’язкове: нещеплених відсторонять без збереження зарплатні. Однак невпинна агітація за щеплення, яку можна було бачити в теленовинах ще кілька тижнів тому, припинилася.

Одна з улюблених тем — тисяча гривень, яку отримають на спеціальні віртуальні картки повністю вакциновані українці. На Першому незалежному, де у студії політики критикували цю ініціативу, в новинах про неї згадували нейтрально. Прокрокову інструкцію для отримання грошей дали «Інтер» та СТБ. Суспільне, «Інтер» і «Україна» попередили, що активізувалися шахраї, які намагаються видурити номери карток і персональні дані, нібито необхідні для отримання виплат. «Інтер» згадав про «ковідну амністію» — можливість для людей, які придбали підробні сертифікати вакцинації, отримати справжнє щеплення. Тут цю тему подали в контексті, згадавши, що ця проблема є і в інших країнах. На «1+1» 8 грудня розповіли про фейки та маніпуляції антивакцинаторів у соцмережах, навівши конкретні приклади введення в оману людей, неспроможних самостійно розібратись у фактах.

Фейки та маніпуляції про коронавірус загалом дещо здрібніли, хіба що «омікрон» додає драйву. «По той бік новин» докладно розібрав групу фейків про новий штам. Зокрема що «омікрон» загрожує передусім людям, вакцинованим мРНК-вакцинами, натомість краще його переносять ті, хто перехворів. Так каже лікар-інфекціоніст Олексій Галімський. Насправді ніхто ще точно не знає, чим відрізняється «омікрон» від попередніх штамів — про це замало інформації, бо тривають дослідження. Liga Life докладно писала про ці дослідження і сучасний стан уявлень і знань про «омікрон» — поки що ясно, що точної інформації ми найближчим часом не матимемо.

Є певні попередні висновки, й один із них — що вакцинуватися таки варто, і вакцини захищають. AstraZeneca i Pfizer готові швидко адаптувати свою вакцину до нового штаму. Що ж до імунітету, який формується після хвороби, то він справді захищає, однак вакцинуватись усе ж набагато безпечніше, ніж перехворіти. І нарешті: Олексій Галімський сам антивакцинатор, виступає проти щеплень від коронавірусної хвороби й перепощує інших антивакцинаторів.

Ще одне вірусне відео з посиланням на лікаря Тараса Жиравецького — мовляв, «омікрон» небезпечний для деяких груп людей. StopFake називає це маніпуляцією: лікар у відео справді говорить про небезпеку коронавірусної інфекції для певних груп, наприклад, хворих на цукровий діабет. Але зовсім не згадував про «омікрон»; про цей штам ще замало відомо, щоб робити такі висновки.

 

Здається, це просто клікбейт, покликаний змусити читачів переглянути, що ж за групи найбільше ризикують постраждати від нового штаму.

Ще одна байка про «омікрон»: мовляв, до появи цього штаму в Африці причетний Білл Ґейтс. Як так сталося? Логіка проста: «омікрон» нібито виник через вакцинацію проти коронавірусу, а її якраз і просував Білл Ґейтс. StopFake спростовує цю побрехеньку вже вкотре. Білл Ґейтс справді заохочує людство до вакцинації, однак новий штам, за попередніми висновками лікарів, виник зовсім не через щеплення, а навпаки — мутував в ослабленому організмі людини, яка перехворіла на коронавірусну хворобу.

Черговий ролик у соцмережах переконував, що людям, які перехворіли на коронавірусну хворобу, не потрібно робити щеплення, адже вони вже мають імунітет. StopFake розвінчує цю шкідливу тезу. Згідно з дослідженням CDC, нещеплені в 2,34 рази частіше повторно хворіють на коронавірусну хворобу. У відео звучить теза, що до повторного зараження коронавірусною хворобою схильний один відсоток людей; така цифра справді колись фігурувала в результатах досліджень, але застаріла.

Далі трохи фентезі: штам «дельта» в Японії… самознищився. Тому, мовляв, у країні зменшується кількість хворих на коронавірусну хворобу. Цей фейк ґрунтовно розібрав проєкт «Без брехні». Виявилося, що теорія про «самознищення» базується на гіпотезі японського науковця, який стверджує, що у штамі «дельта» з’явилася шкідлива мутація, яка робить його нездатним до розмноження. Але інші експерти вважають, що більш імовірні причини покращення епідеміологічної ситуації в Японії — природні. Японію віддавна хвалили за сумлінне дотримання соціальної дистанції та інших запобіжних заходів.

Хоча здорово було б, якби весь цей коронавірус справді самознищився, щоб не забирати його з собою у 2022-й.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media