ms.detector.media
Марина Довженко
14.12.2021 10:00
Підсіли на антибіотики. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 29 листопада — 5 грудня 2021 року
Підсіли на антибіотики. Маніпуляції і фейки про коронавірус в українських медіа 29 листопада — 5 грудня 2021 року
Поки українці п’ють непотрібні їм протибактеріальні препарати, автори фейків розповідають, що коронавірус — це бактерія-мунтант чи взагалі наслідок хімічного отруєння. А вакцина, кажуть, убиває сперматозоїди.

Що нового 29 листопада — 5 грудня 2021 року:

Попри те, що щодня медична система фіксувала понад десять тисяч нових хворих, і за тиждень померло більше трьох тисяч людей, тема коронавірусної хвороби та вакцинації стоїть у новинах і токшоу вже далеко не так гостро, як на піку осінньої хвилі епідемії. Провідні токшоу обійшлися обговорення цієї теми, а в новинах на перше місце вийшла політика.

У матеріалах на коронавірусні теми в теленовинах, окрім звичної статистики захворюваності (яка поступово стає дедалі оптимістичнішою) та вакцинації, розповідали про особливі випадки, пов’язані з епідемією. Зокрема, про смерть чотиримісячної дитини в Києві від коронавірусної хвороби. Вже немає згадок про брак кисню, черги до лікарень і крематоріїв.

Закликів вакцинуватися стало значно менше. На «Інтері» розповіли, що стимулом вакцинуватись може стати бажання відсвяткувати Новий рік, адже без ковід-сертифікату не потрапиш ані в готель, ані в ресторан. На Суспільному нагадали, що реальні протипоказання для щеплення має лише 1 % українців. В іншому сюжеті розповіли, кому з алергіків щепитися можна, а кому не варто.

Чимало говорили про штам «омікрон», зокрема про його поширення в Європі та спроби перешкодити його проникненню — обмеження в’їзду, закриті кордони. Так, в Україну обмежили в’їзд із восьми африканських країн, хоча станом на 5 грудня жодного хворого з підтвердженим «омікроном» у країні не було.

5 канал зазначив, що антивакцинатори — люди небідні: мовляв, вони швидко зібрали мільйон гривень на заставу Остапу Стахіву. Звернули увагу й на проблеми вакцинації військових: СТБ розповів, що чимало щеплень у зоні бойових дій не обліковуються й не потрапляють до системи.

А «Україна» підрахувала, що за час епідемії українці почали вживати в чотири рази більше антибіотиків. При цьому більшість пацієнти призначають собі самі, попри те, що антибіотики — засоби антибактеріальні й на вірус ніяк не впливають. Наслідком може бути те, що хвороботворні бактерії адаптуються до антибіотиків, і з 2050 року хвороби, які зараз лікуються, забиратимуть 10 мільйонів людей щороку.

Хоча це звучить не так солідно, як «два з половиною мільйони жертв вакцинації». Саме стільки, стверджують фейкотворці, є у статистиці Всесвітньої організації охорони здоров’я. StopFake пояснює, що таблиця, на яку посилаються в цих повідомленнях, — сховище звітів про ймовірні (не підтверджені) побічні ефекти від медичних препаратів. Цю інформацію не можна використовувати для встановлення підтвердженого зв’язку між побічним ефектом та будь-якими конкретними ліками.

Традиційні вже маніпуляції зі статистикою: наприклад, пишуть, що вакциновані англійці віком до шістдесяти років помирають удвічі частіше, ніж невакциновані. StopFake перевірив це і з’ясував, що не йдеться про відносну різницю показників смертності у двох групах, а про абсолютну кількість померлих; логічно, що якщо абсолютна більшість людей — вакциновані, то вмиратимуть частіше саме вони.

Розповідають і про проблеми з вакцинацією в Австралії: в соцмережах поширюють жахливе відео, як аборигенів відловлюють, «як диких тварин», і примушують вакцинуватись. За інформацією StopFake, цей фейк спростували вже й австралійські органи влади, й лідери аборигенів.

Чергова сенсаційна цифра: вакцинувати людей від коронавірусу будуть вісім разів. Такого висновку дійшли, бо в ковід-паспорті Європейського Союзу є місце для позначок про вісім доз вакцини. «Вокс Україна» повідомляє: це неправда. Картинка, якою ілюструють це скандальне твердження, є скриншотом мобільного додатку про вакцинацію, який діє в іспанській провінції Каталонія. Не про вакцинацію від коронавірусу, а про вакцинацію взагалі. Цей додаток працює з 2015 року, і зрозуміло, що з початком пандемії туди додали й вакцину від коронавірусу, але кількість позначок про вакцинацію була визначена ще до того.

Традиційна тема для страшилок — вплив вакцинації від коронавірусу на можливість завагітніти чи виносити дитину. Нещодавно у «Вокс Україні» спростовували фейк, що в окремих провінціях Канади зріс відсоток мертвонароджених дітей у вакцинованих жінок. Поволі дійшло до чоловіків, у яких після щеплення нібито виявили мертві сперматозоїди. StopFake нагадує: це неправда — численні дослідження не підтвердили жодного впливу вакцини проти коронавірусу на фертильність.

Ще одна страшилка — небезпека вакцинації для онкохворих. У мережі поширюють відео, де головний санлікар України Ігор Кузін розповідає про категорію людей, яким рекомендовано щепитися додатковою дозою вакцини — зокрема, тим, хто має первинні і вторинні імунодефіцити та онкозахворювання. Після цієї репліки автор відео додав цитату «доб’ємо слабких онкозахворюваних». Як пояснили фактчекери «Вокс України», ця фраза прямо суперечить тому, що казав Кузін. Онкохворих вакцина не «доб’є», а навпаки — може врятувати від смерті від коронавірусної хвороби, до якої їхній ослаблений боротьбою з раком організм особливо вразливий.

І рубрика «наукова фантастика». За повідомленнями, в російському місті Набережні Челни з’ясували природу коронавірусу. Ніякий він не вірус, а бактерія, що мутувала під впливом радіації. StopFake пошукав інформацію про це дослідження на офіційних ресурсах Міністерства охорони здоров’я Татарстану, але знайшов лише спростування. Раніше про «бактеріальну» природу коронавірусу розповідали з посиланням на сінгапурських дослідників, і «Вокс Україна» спростував це з посиланням на Міністерство охорони здоров’я Сінгапуру. Можливо, ці фейки вигадують продавці антибіотиків, аби їх купували ще більше?

Як не бактерія, то отруєння: поширюється інформація, що коронавірусна хвороба — це насправді отруєння гуанідином. Цю гидоту люди нібито споживають із питною водою та під час обробки вулиць. Аналітики «Вокс України» знайшли автора цієї теорії — його звуть Владислав Гончарук і він відомий фантазер. Хоча отруєння похідною речовиною гуанідину, гідрохлоридом полігексаметиленгуанідином, може викликати захворювання легень, але на всі ці десятки тисяч людей, які хворіють зараз, отрути не напасешся.

І нарешті — фейк, який не заперечує коронавірусу. Натомість його автори проголосили порятунком від коронавірусної хвороби препарат «ареплівір», який у Росії всіляко рекомендують для лікування. Втім фактчекери виявили, що він давно відомий, не діє, та ще й отруює організм.

Фото: unsplash.com

ms.detector.media