ms.detector.media
MediaSapiens
13.12.2021 13:35
В Україні вводитимуть третю дозу вакцини проти COVID-19: хто її отримає?
В Україні вводитимуть третю дозу вакцини проти COVID-19: хто її отримає?
Ляшко уточнив, що йдеться не про бустерну дозу.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що 13 грудня підпише наказ, який дозволить вводити в Україні третю дозу вакцини проти коронавірусної хвороби людям з ослабленим імунітетом.

«Сьогодні я підпишу наказ, який схвалить позицію національної технічної групи експертів з імунопрофілактики та дозволить вводити додаткову дозу вакцини від COVID-19», — розповів Ляшко.

Він уточнив, що йдеться саме про додаткову дозу, а не про бустерну. Раніше голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики України Федір Лапій сказав «РБК-Україна», що третя додаткова доза відрізняється від бустерної тим, що першу вводять через 28 днів після другої дози, а бустерну — через шість місяців.

«Додаткова доза — це доза, яка вводиться з метою кращого захисту людей, які за станом свого здоров’я, наприклад, імуноскомпрометовані особи, мають нижчу ефективність вакцин, якщо порівняти з ефективністю вакцин у загальній популяції», — пояснив Ляшко.

Імуноскомпроментованими особами є: пацієнти з онкозахворюваннями; пацієнти з ВІЛ/СНІД; пацієнти, які мають серйозні проблеми з імунітетом, імунодефіцити; пацієнти, які отримують препарати, що пригнічують імунну відповідь.

Крім того, міністр охорони здоров’я додав, що в Україні повністю вакцинувалися проти COVID-19 12,5 мільйонів (40% дорослих українців). «Досягнувши цієї позначки, Україна виконала цільовий орієнтир, встановлений ВООЗ», — розповів Віктор Ляшко.

Нагадаємо, в Україні запустили телеграм-бот ДП «Медичні закупівлі України» (medpro_ukraine_bot), який показує кількість COVID-вакцин у найближчому пункті щеплення. Інформація в боті оновлюватиметься щодня на основі звітів, які пункти щеплення подають в інформаційну систему MedData.

Фото: flickr 

ms.detector.media