ms.detector.media
12.12.2021 11:47
У Білорусі затримали «головного візуального редактора» хакерської групи «Кіберпартизани»
У Білорусі затримали «головного візуального редактора» хакерської групи «Кіберпартизани»
Його обвинувачують у «допомозі тероризму», за що його можуть засудити до 15 років ув’язнення.

Силовики затримали Дениса Сальмановича, якого називають «головним візуальним редактором» роликів руху «Спротив» («Супраціў»). У рух входить, зокрема, хакерська група «Кіберпартизани». Відео із затриманим з'явилося у телеграм-каналі «Граф Мураўеў-Вiленскi».

На відео Сальманович каже, що затриманий працівниками міліції через те, що «перебував у деструктивних телеграм-каналах», «співпрацював із "Лелеки летять" ("Буслы ляцяць")» і брав участь в акціях протесту у 2020 році.

У телеграм-каналі його називають тим, хто створював «весь візуал», «саму ідею, концепцію, продумував логотипи та символи, розробляв теорію, стратегію та тактику» та «особисто озвучував майже всі терористичні відео».

Вказано, що його затримали за «допомогу в тероризмі та участь у терористичній організації».

30 листопада Верховний суд Білорусі визнав «терористичною організацією» об'єднання «Спротив», до якого входить також угруповання «Кіберпартизани».

До об'єднання входять гурти «Кіберпартизани», «Дружини Народної Самооборони» та «Лелеки летять». За твердженням прокуратури, ним керують двоє громадян Білорусі, які проживають у США.

Анонімна хакерська група «Кіберпартизани» в різний час брала на себе відповідальність за злом сайтів державних структур, публікувала дані співробітників МВС і стверджувала, що отримала доступ до відомчої бази із записами про 40 тисяч затриманих. 

Нагадаємо, що 21 жовтня МВС Білорусі визнало телеграм-канал «кіберпартизан» та чат «Кибер-сливы» «екстремістськими формуваннями».

Раніше анонімна група білоруських «Кіберпартизан» стверджувала, що зламала паспортну систему країни. У розпорядженні хакерів, за їхніми словами, виявилися дані мільйонів білорусів, включаючи «приховані записи» про керівництво силових структур, людей з близького оточення Олександра Лукашенка, співробітників КДБ і розвідників в Євросоюзі.

У вересні 2020-го «кіберпартизани» втрутилися в онлайн-трансляцію телеканалів «Беларусь-1» і ОНТ, де раптом почали показувати ролики з побиттям протестувальників.

Фото: «Настоящее время»

ms.detector.media