ms.detector.media
09.12.2021 19:34
Як отримати «ковідну тисячу» з 19 грудня: покрокова інструкція
Як отримати «ковідну тисячу» з 19 грудня: покрокова інструкція
«Ковідну тисячу» можна буде витратити впродовж 4 місяців. Після цього в разі невикористання вона повернеться державі. Отримати кошти можна буде ще цього року, подавши заявку.

Міністерство цифрової трансформації опублікувало детальну інструкцію, як та коли можна отримати «ковідну тисячу». Також «Українська правда» опублікувала зручну інфографіку. 

У пілотному режимі «єПідтримка» запрацює з 13 грудня. Через «Дію» слід подати заяву, починаючи з 19 грудня. Якщо подати заяву до 29 грудня, можна отримати кошти ще до кінця цього року, потрапивши до І етапу. 

Як подати заявку:

Далі нею можна розраховуватись аналогічно до будь-якої картки, прикладаючи до терміналу. «Ковідну тисячу» треба витратити протягом 4 місяців, в іншому випадку вона повернеться державі. За бажанням можна завести в одному з банків, долучених до програми «єПідтримка», окрему пластикову картку для отримання «ковідної тисячі». Але для підтвердження цієї картки однаково доведеться заходити в «Дію».   

Поки що немає списку доступних банків, однак у Мінцифрі запевнили, що це будуть наймасовіші банки за кількістю користувачок та користувачів. Першими до програми приєдналися «Альфа-банк», «А-Банк», monobank, «ПриватБанк», «Укргазбанк» та «Ощадбанк». Картки будуть безкоштовними, жодної комісії за їхнє користування не передбачені.

Отримані кошти можна буде витратити в театрах, кінотеатрах, музеях, книжкових магазинах (як фізичних, так і онлайн), на квитки в «Укрзалізниці» та внутрішні авіарейси. Також з неї можна буде придбати квитки на концерти. Гроші не можна буде зняти готівкою або переказати на іншу картку.

Наразі отримати «ковідну тисячу» можна буде лише через «Дію», тобто люди без смартфона або люди, які принципово не користуються «Дією», отримати гроші за щеплення не зможуть. Втім, у Мінцифрі кажуть, що надалі можуть з’явитися інші опції.

Жителі окупованих територій зі згенерованими українськими сертифікатами так само можуть отримати свою «ковідну тисячу» і розрахуватись нею в інтернеті або на підконтрольних уряду територіях.

15 листопада 2021 року президент Зеленський анонсував програму виплати 1000 гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації. 

Фото: з вільних джерел

ms.detector.media