ms.detector.media
MediaSapiens
08.12.2021 17:59
Google позивається проти російських хакерів
Google позивається проти російських хакерів
Дмитра Старовікова, Олександра Філіппова та ще 15 хакерів Google звинувачує в комп’ютерному шахрайстві, зловживанні й порушенні прав на торговельну марку.

У Нью-Йорку компанія Google подала до суду позов проти російських хакерів, котрих вважають причетними до групи кіберзлочинців Glupteba, яка викрадала інформацію користувачів з усього світу. Це перший позов Google проти «ботнету», пише ВВС.

У позові, який оприлюднили 7 грудня, йдеться про двох росіян та 15 невідомих хакерів, які «стоять за Glupteba — "ботнетом", який заразив понад мільйон комп'ютерів». Дмитра Старовікова, Олександра Філіппова та ще 15 хакерів Google звинувачує в комп’ютерному шахрайстві, зловживанні й порушенні прав на торговельну марку.

Зазначається, що шкідливе програмне забезпечення Glupteba вперше виявили в 2011 році. Його поширювали через сторонні сайти для завантаження, онлайн-сервіси з перегляду фільмів та сайт, який нібито пов’язаний з YouTube. «Glupteba відома крадіжкою облікових даних та даних користувачів, майнінгом криптовалюти на заражених хостах та налаштуванням проксі для передачі інтернет-трафіку інших людей через заражені машини та маршрутизатори», — сказали в Google та додали, що Glupteba зараз пов’язана з приблизно мільйоном скомпрометованих пристроїв Windows.

Нагадаємо, у 2019 році компанія Google розіслала 12 тисяч електронних листів користувачам сервісів Gmail, Drive і YouTube з попередженням, що їхні акаунти можуть бути зламані російським хакерами, ймовірно, спонсорованими владою. За даними компанії, російські хакери тоді атакували тисячі користувачів з 149 країн, причому більшість повідомлень отримали жителі США і Пакистану.

Фото: cityhost.ua

ms.detector.media