ms.detector.media
MediaSapiens
26.11.2021 11:34
СБУ повідомила, що знешкодила «ботоферму російських спецслужб»
СБУ повідомила, що знешкодила «ботоферму російських спецслужб»
За даними правоохоронців, зловмисники створили понад 20 тисяч фейкових акаунтів у соцмережах, форумах та месенджерах, щоб «розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні».

Служба безпеки України 25 листопада повідомила, що знешкодила в Херсонській області «ботоферму російських спецслужб», яка здійснювала інформаційні атаки проти України.  

За даними правоохоронців, зловмисники створили понад 20 тисяч фейкових акаунтів у соцмережах, форумах та месенджерах, щоб «розхитати суспільно-політичну ситуацію в Україні». Через анонімні профілі, кажуть у СБУ, зловмисники поширювали дезінформацію про внутрішню ситуацію в Україні та розсилали повідомлення про «мінування» об’єктів на Херсонщині.

«До організації ботоферми причетні декілька місцевих жителів. Технологічне обладнання встановили за адресами свого проживання. Для маскування акаунтів зловмисники використовували спеціальні телекомунікаційні пристрої. Оплату від своїх "кураторів" вони отримували через заборонені російські платіжні системи. Під час обшуків за адресами перебування організаторів протиправної діяльності у Херсонській області правоохоронці виявили понад 3 тисячі сім-карток, комп’ютерну техніку із доказами незаконних дій», — йдеться в повідомленні.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі до 5 років.

Нагадаємо, 16 вересня 2021 року Служба безпеки України повідомила, що заблокувала в Харківській області діяльність ботоферми з 50 тисячами фейкових акаунтів, яка створювала «альтернативну реальність» в соцмережах та поширювала замовні матеріали з Росії. «Армія ботів» поширювала публікації, спрямовані на зрив національної програми вакцинації, виправдання збройної агресії РФ на сході України та дискредитацію української влади.

Фото: Служба безпеки України

ms.detector.media