ms.detector.media
Гала Скляревська
Ольга Білоусенко
25.11.2021 13:42
Соцмережа Sl8: без таргетованої реклами, із криптогаманцями та «людськими гранями»
Соцмережа Sl8: без таргетованої реклами, із криптогаманцями та «людськими гранями»
Як і для чого працює нова українська соціальна мережа, розробники якої прагнуть вийти на глобальний рівень.

Соціальну мережу Sl8, або ж Slate, — від фрази start with a clean slate, почати з чистого аркуша, — українські розробники на чолі з Дмитром Івановим запустили два роки тому. Sl8 — незвичний для українців продукт, де всі користувачі не просто постять фото чи тексти, як у тому ж фейсбуку, а обирають особисті «грані», оформлюють криптогаманці, в які потрапляє плата за лайки спеціальними криптомонетами. MediaSapiens розбирався, як працює соцмережа Sl8; у чому її суть та що таке формат «чистого аркуша»; для чого користувачам і користувачкам платформи криптогаманці й чи криптомонети, які випускаються на платформі, можна перетворити на реальні гроші.

 

Що таке Sl8 і для кого вона створена

Творці соціальної мережі обрали для неї так званий формат чистого аркуша, тобто мали намір створити «соціальну мережу за зовсім іншими принципами і технологіями», ніж ті, які вже популярні в Україні — фейсбук, інстаграм, твітер абощо. «Нам не цікаво копіювати те, що вже є, або ж модернізувати чужі ідеї та проєкти. Ми створюємо своє майбутнє власноруч, тут і сьогодні, щоб завтра бути першими, — розповідає СЕО проєкту Дмитро Іванов. — Ще на старті проєкту ми відмовилися від впровадження та використання мікротаргетованої реклами, яка не лише втомлює користувачів, але й створює неабиякий токсичний ефект тотального стеження. Користувачів там справді тримають під прицілом. Сучасні мережі, випитуючи в них інформацію про гобі, інтереси, коло друзів, місця роботи та відпочинку, вік та стать, різні вподобання, створюють особистий профіль із тисяч параметрів. Вони знають користувача краще, ніж він сам знає себе, і гуртом продають його рекламодавцям. При цьому ще й заробляють на його контенті, який щоденно створюється, плідно обкладаючи його рекламними повідомленнями».

Творці соцмережі Sl8 кажуть, що дають усім користувачам і користувачкам дієву та прозору монетизацію контенту, який вони створюють. «Ви пишете — читачі вам дякують монетою, — каже Дмитро Іванов. — Крім того, ми перші впровадили можливість користувачу самому формувати свою стрічку новин, у нас ви самі обираєте кого і що саме читати, а не бездушний алгоритм. І так, ми не збираємо і, відповідно, не зберігаємо безлічі важливих персональних даних, тобто в нас фактично нічого вкрасти, а отже безпека та конфіденційність мережі Sl8 на високому рівні».

Користувач Sl8, за задумом розробників, особисто може формувати свою стрічку новин. «Коли ви створюєте свій обліковий запис, система вам пропонує створити окремі “грані” — щось на кшталт підтем або тематичних мікроблогів. Зараз їх сім, але пізніше буде можливість купувати нові “грані”. Ми їх називаємо візуальними гештеґами. Кожен сам собі створює персональний візуальний гештеґ, і коли пише черговий допис, розміщує його до відповідної теми. Коли хтось підписується на користувача, має можливість обирати: підписуватися на всі теми-грані цієї людини або ж лише на кілька, — каже Іванов. — Ви зробите спеціальні відмітки, і система вам ніколи не показуватиме в стрічці те, чого ви там бачити не хочете».

 

До чого тут криптовалюта?

Дмитро Іванов каже, що Sl8 — універсальна соцмережа, яка об’єднує в собі функції і фейсбука, й інстаграма, й інших платформ, адже її можна використовувати і для комунікацій, і для просування бізнесу чи особистого бренду, для зав’язування романтичних стосунків, для публікації фото- та відеоконтенту. «І все це базується на платформі, яка має можливість криптовалютних операцій. Йдеться про купівлю, продаж чи обмін, — додає Іванов. — Наша основна криптовалюта — токен SSLX, так званий Старслакс. Це нативний токен соціальної мережі Sl8, якою володіє компанія Cassator Corp. Токени SSLX, яких уже є 10 мільярдів, випущені на платформі Stellar (нативний токен цієї платформи XLM входить у топдесятку світових криптовалют). Це відома блокчейн-платформа зі швидкими транзакціями та невеликими комісіями».

Дмитро Іванов — не лише СЕО проєкту Sl8, а й власник компанії Cassator Corp, яка володіє нативним токеном SSLX. Тобто можна припускати, що соцмережа створена якраз для просування й продажу цієї криптовалюти. Дмитро Іванов розповідає, що платформа Stellar перебуває в юрисдикції США, а на ринок токени SSLX виводяться в об’ємі не більше 1 % від загальної кількості приблизно раз на місяць. «Перший випуск токенів на ринок відбувся 23 травня 2021 року, з того часу вже відбулось п’ять публічних раундів розпродажу токенів через Whitelist, продано більше 100 мільйонів SSLX. З такою динамікою та об’ємами загальний час випуску токенів на ринок може тривати приблизно вісім років. Ми називаємо таку пропозицію викупу наших монет Crawling Coin Offering (“повзуча пропозиція монет”) — це убезпечить проєкт від того, щоб велика кількість токенів опинилася в одних руках. Ми уникаємо підстав для значних спекуляцій та забезпечуємо стабільне зростання ціни токену», — каже Дмитро Іванов. Він додає, що в перший місяць роботи токени виводилися на ринок зі стартовою ціною $0.002 за 1 SSLX, а далі — за ринковою ціною в кожний конкретний момент, але не дешевше стартової ціни. «Наразі ми викуповуємо токени SSLX за ціною $0.0044. Купити їх можна через конвертер валют у криптогаманці користувача мережі Sl8, або в додатку LOBSTR, на StellarTerm чи PancakeSwap. Але вже незабаром ми виведемо SSLX на біржі», — розповідає Дмитро.

Глобальний сенс соцмережі, на думку її творців, — масове поширення децентралізованих технологій блокчейну та криптовалютного ринку для будь-кого. «Це те майбутнє, яке не через рік-два станеться, бо воно вже настало в Україні та повсюдно у світі. Кожен наш користувач вже зараз може активувати свій криптогаманець, отримувати лайки за свій контент криптомонетами, накопичувати їх, а потім вивести в якийсь момент та зняти в банку. Те ж саме він може зробити пізніше, купуючи різні послуги і товари, замовляючи преміум-пакети для просування свого бізнесу, або просто для розваг, знайомств, отримання інформації тощо», — розповідає Дмитро Іванов.

За задумом творців, у соцмережі з’являться платні преміум-передплати, — від одного долара на місяць. Однак, наприклад, блогери, які дописують в Sl8 системно, можуть монетизувати свій контент інакше. «Під кожним постом у Sl8, замість звичного пальця вгору або сердечка, є три значки — піктограми трьох валют. SSLX — нативний токен соціальної криптоплатформи Sl8, монетка, яка постійно зростає в ціні, яку можна класти на депозит, накопичувати та виводити у фіатні валюти — гривні, долари тощо; SLX — токен, який прив’язаний до долара у відсотковому співвідношенні 1:0,01, що є ознакою стабільної ціни. Його також можна вивести чи конвертувати в інші токени, — розповідає Іванов. — Ще один токен — BSLX — бонусний, який не можна конвертувати в інші валюти, але за який можна буде купувати якісь внутрішні послуги соцмережі або преміальні додатки».

 

Чи доступна соцмережа всім?

Зареєструватися в соцмережі можна лише отримавши інвайт від людей, які вже мають акаунт в Sl8. Така ж система запрошень існувала в соціальній мережі Clubhouse, де всі спілкувалися голосом. Кожен користувач під час реєстрації в Sl8 автоматично отримує 1000 BSLX, потім їх можна отримувати, коли хтось винагороджуватиме користувача за публікацію, або ж якщо хтось зареєструється в соцмережі за запрошенням цієї людини. «У криптогаманці користувачів Sl8 є й токени USDC і XLM, а пізніше буде можливість додавати в гаманець будь-які криптовалюти, які випущені на блокчейні Stellar, — каже Іванов. — Якщо вам сподобався чийсь пост, ви можете підтримати його однією з цих валют. Більше того, один і той самий пост можна “лайкати” криптою необмежену кількість разів. Це має посилювати конкуренцію блогерів та мотивувати їх створювати більше якісного контенту».

Соціальна мережа Sl8 має глобальні наміри, і попри те, що її засновники — українці, прагне вийти на світовий ринок.: «Цей проєкт має охопити різні континенти та країни, тому що наша соціальна філософія — понад кордонами, націями та народами. Ми створюємо соціальну платформу, на якій буде не тільки зручно знайомитись, обмінюватись інформацією, отримувати новини та корисний контент простим людям, але й вдало взаємодіяти різному бізнесу зі своїми аудиторіями: покупцями, споживачами послуг, партнерами, фанатами тощо. Причому це буде цікаво як мікро чи нано блогеру, завдяки нашій прозорій системі монетизації контенту, так і серйозним ТМ та брендам», — переконаний Іванов.

 

Для чого соцмережа користувачам?

Користувач соцмережі, ексзаступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін розповідає, що останні пів року цікавиться темою криптовалюти, тому й зацікавився Sl8, коли прочитав про неї та систему власності проєкту в мережі. «Я зустрівся із засновником соцмережі, розпитав про все, що мене цікавило. Зокрема й про систему фінансування. Наскільки я зрозумів концепцію SI8, емітентом валюти, якою обмінюються учасники мережі, є саме засновник соціальної мережі, — каже Дмитро Золотухін. — Тобто він у SI8 обмінює свої гроші на твою гривню, і більшу частину грошей залишає собі. Ти обміняв гривню, та гривня йде на інвестування проєкту, він розвивається, туди додається більше користувачів, вони одне одному дають гроші, тобто лайкають дописи тією валютою, обіг збільшується, кількість грошей і їхня вартість — також». Дмитро Золотухін додає, що обмін цієї валюти вже можливий, і вважає систему роботи Sl8 більш екологічною за ту, що є в популярних соцмережах із мільйонами користувачів. «Тобто ти один раз кажеш, що випускаєш мільйон акцій, ось цих монеток, і їх більше не буде. Розробники потрохи викидають їх на ринок, і що більше вони їх віддадуть, то більше будуть коштувати ті, які в них залишаються, — пояснює Дмитро Золотухін. — Ця ситуація, на мій погляд, більш екологічна, ніж та, яку ми маємо в традиційних соцмережах, де нам кажуть: “Спочатку дай нам 100 доларів за рекламу, а вже потім просувай свою думку”. У випадку Sl8 люди, які просувають свій контент, нікому нічого не винні. У Sl8 більш чесний підхід, адже стрічку користувачі бачать хронологічною, і там є контент про котиків, собачок, ЛГБТ тощо. А фейсбук, навпаки, керує тим, який контент його користувачі бачать».

Дмитро переконаний: те, що ці койни, які розробники Sl8 наче роздають людям, що реєструються в мережі, у вільному обігу, свідчить про спробу змінити контекст спілкування між утримувачем платформи й людьми, які її капіталізують. «Тобто і засновники мережі, й користувачі, заробляють разом від того, що людина продукує контент. Тобто ви пишете-пишете-пишете, вам кидаються гроші, вони актуалізуються, їхня вага збільшується, вартість зростає. І в результаті, якщо в тебе було десять монеток, вони коштували 50 центів, завтра в тебе будуть ті ж самі монетки, але коштуватимуть вони вже цілий долар», — каже Дмитро Золотухін.

Він додає, що поки що підписався в Sl8 на кілька сторінок, зокрема, на офіційний акаунт Петра Порошенка. «У соцмережі є чимало цікавого. Зокрема, багато гарних картинок, наприклад, еротичного змісту, які би точно забанив фейсбук, — розповідає Дмитро Золотухін. — Але я багато працюю з десктопу, а в них немає десктопної версії, лише версія для мобільних телефонів. Але, сподіваюся, невдовзі з’явиться і вебверсія соцмережі. Це дуже складний проєкт. Всередині для пересічного відвідувача він виглядатиме дивно, адже складніший за фейсбук. Фейсбуком люди практично не користуються, а використовують його лише для публікації фото. Sl8 — більш складний продукт для людей, які не можуть розібратися, “шо куди нажимати”. Ще слово “криптовалюта” лякає».

 

А це точно не щось шахрайське?

На думку Дмитра Золотухіна, ніхто не застрахований від того, що всі криптовалюти можуть виявитися скам-проєктом — шахрайською схемою. «Але в цій сфері очевидно, що більше 80 % койнів не є скам-проєктами. Це стартапи, які провалюються або здобувають успіх, але не можна називати їх шахрайськими, — каже Дмитро. — Якщо порівнювати проєкти криптовалют і проєкт соціальної мережі, яка побудована на криптовалютах, я думаю, що люди, які вкладають інвестовані гроші в розвиток онлайн-платформ, більш достойні довіри, ніж люди, які сказали: “Ми придумали валюту, давайте міняйтеся”».

Дмитро додає, що зараз у Sl8 не можна заробити. «Я не думаю, що треба розцінювати цю соцмережу зараз як спосіб заробітку. Це просто зміна контенто-ринкових відносин, і як і будь-яка інша зміна, вона на початках не передбачає якогось серйозного фінансового результату», — каже він.

 

Чи є ще інші «криптосоцмережі», чи українська — унікальна?

Sl8 — не єдина криптосоцмережа, у світі існують і інші, однак більшість із них не здобули такої популярності, як фейсбук, твітер чи інстаграм. Наприклад, Bitchute — платформа для відеообміну створена як аналог ютуба, однак монетизація платформи забезпечується Bitbacker, Coinpayments та іншими ресурсами. За допомогою публікацій та коментарів можуть заробляти й користувачі платформи Steemit, що працює на базі блокчейну Steem. Користувачі заробляють токени Steem та Steem Dollars (прив’язані до долара США). Steemit створена за аналогом платформи Reddit. Ще одна криптоплатформа — Earn, дозволяє заробляти криптовалюту, відповідаючи на повідомлення електронної пошти або виконуючи інші дрібні завдання. На основі блокчейну Bitcoin Cash працює Memo — платформа, за публікації на якій користувачі одержують криптовалюту BCH. На блокчейні Block.one EOS працює Socialx — платформа для обміну фото й відео, на кшталт інстаграму, однак тут за участь та ліцензування користувачі отримують монети SOCX. За аналогією до Mediumu створена платформа Honest, заснована на блокчейні BCH. Це майданчик для блогерів, які отримують за створення контенту монети BCH. Судячи з усього, Sl8 і справді поєднує в собі функції більшості цих соціальних мереж, адже, за задумом розробників, там можна писати на різні теми, ділитися фото й відео, комунікувати між собою тощо.

Українські соцмережі вже також існували, проте мали скромнішу мету, ніж Sl8 зі своїми глобальними цілями, бажаючи згуртувати українців та українок у національній мережі. Однак чимало з них переставали існувати через непопулярність, а одна з найбільших українських соцмереж — «Друзі», яку створили навесні 2014-го, постійно потрапляла під Ddos-атаки. Ще одна українська соцмережа, що виникла як реакція на заборону російських соцмереж «вКонтакте» та «Одноклассники», — Ukrainians, за три місяці після запуску мала більше 320 тис. підписників. Тоді в соцмережу планували інтегрувати музичні сервіси та можливість монетизувати унікальний контент. Однак за рік проєкт закрили, а персональні дані користувачі видалили. Також українська соцмережа Nimses у 2017-му була створена з можливістю заробляти, як і Sl8. Однак заробляти в соцмережі можна не криптовалюту, а так звані німи за час перебування в мережі. За добу в додатку можливо зібрати близько 1440 німів і витратити на купівлю товарів, а всі зароблені німи зберігаються на персональному рахунку користувача.

За даними творців Sl8, мережа має вже 15 тисяч користувачів. Дмитро Іванов наголошує: стверджувати, що це загальна кількість користувачів від 2019 року, не можна. «Ми півтора року “варились” у своїй бульбашці з кількох сотень людей, розробляючи і тестуючи перші версії продукту. Наша бульбашка луснула лише влітку цього року, коли в мережу зайшов відомий громадський діяч та блогер Юрій Бірюков, який написав про наш проєкт у твітері та фейсбуку, додавши в дописи інвайт на вступ, — каже Дмитро Іванов. — Ми не були готові до такого, адже за лічені дні отримали кілька тисяч нових користувачів, а це означало й сотні нових баг-репортів, запитань. З того часу мережа щомісяця динамічно приростає кількома тисячами новачків, але ми поки що не маємо на меті глобально цю кількість збільшувати, тому не ведемо рекламних компаній». Іванов додає, що соцмережа поки що не готова до шквалу нових реєстрацій, адже потрібно закінчити розробку та випустити робочу вебверсію продукту з українською мовою інтерфейсу.

Фото: Ольга Беца

ms.detector.media