ms.detector.media
Ольга Білоусенко
23.11.2021 11:48
Привіт, я — бот. Чим можу допомогти?
Привіт, я — бот. Чим можу допомогти?
«Моя лікарка», «Кіберпес» та «Депутат на долоні». Десять телеграм-ботів, які допомагають виявляти домашнє насильство й кіберзлочини, вміють стежити за роботою народних депутатів та продають квитки на потяги «Укрзалізниці».

Виявляється, боти в телеграмі чи вайбері можуть допомогти виявити корупцію в лікарні; дізнатися умови виїзду за кордон під час епідемії; допомогти жінкам урятуватися від домашнього насильства; придбати квитки на потяг та відстежити, чи сумлінно працює народний депутат, обраний за певним округом. Більшість ботів створена громадськими організаціями та офіційними відомствами, які прагнуть побороти серйозні суспільні проблеми на кшталт домашнього насильства, корупції чи кіберцькування. MediaSapiens розповідає про десять корисних телеграм-ботів, які можуть стати вам у нагоді. 

«Медсестра Іванка»

Бот, який допомагає виявляти корупцію в українських лікарнях, запустила громадська організація «Антикорупційний штаб». «Лікарні витрачають мільйони гривень на медичні товари та послуги для боротьби з COVID-19. Часто ці кошти витрачаються неефективно, або ж хворі не отримують безкоштовне лікування, за яке держава вже заплатила. Тому, якщо лікарі стверджують, що в медустанові немає необхідних ліків або масок, кожен може перевірити цю інформацію через чат-бот і поскаржитися на корупцію»,писав після запуску бота голова правління ГО Сергій Миткалик.

«Медсестра Іванка» в телеграмі може допомогти користувачам підписатися на будь-яку лікарню й отримувати оновлення щодо її закупівель; залишити скаргу або повідомлення про корупцію в медичній установі; переглянути статистику захворюваності в будь-якому куточку України; дізнатися про товари, які закуповують лікарні, та їх ціни. Потрібну лікарню бот може знайти за назвою чи розташуванням, і після цього користувач бачить, скільки грошей медзаклад витратив, наприклад, на ліки чи медичне обладнання. Чат-бот охоплює територію всієї України, й завдяки йому можна отримати інформацію навіть про найменші лікарні. 

«Вона за неї»

Громадська організація «Марш жінок» запустила телеграм-бот «Вона за неї» для підтримки жінок у складних ситуаціях. Завдяки боту жінки, які опинилися у складних обставинах, зокрема потерпають від домашнього насильства, можуть отримати психологічну і юридичну допомогу. Творчині чатбота переконані, що перші, хто може допомогти жінкам вийти зі складних життєвих ситуацій, зокрема домашнього насильства, — це їхні близькі — подруги, сестри, колеги та інші. Однак ці люди часто не знають, як запропонувати допомогу. «Ми хочемо, щоби жінки мали інструменти для того й могли дбайливо запропонувати свою допомогу та надати підтримку тим, хто їм не байдужий. Це було нашим першим завданням, — розповідає представниця «Маршу жінок» Анастасія Герасименко. — Потім функціонал чатбота розширився, адже ми мали чимало ідей, як можемо допомагати жінкам, тому зараз чатбот збирає історії постраждалих та свідків, пропонує психологічну та юридичну допомогу, інформує щодо статистики домашнього насильства й не тільки».

За словами представниці «Маршу жінок», їхня команда разом із психологинею розробила поради та конкретні кроки, аби кожна могла знайти потрібні слова, пропонуючи підтримку, та знала, як допомогти тій, яка їй не байдужа. «Також у чатботі кожна жінка може розказати історію, свідком якої стала (або власну), та дати право на її публікацію на сторінках Маршу. Бо історії інших здатні надихати та мають терапевтичну силу для людей, — розповідає Анастасія Герасименко. — Всі запити про допомогу ми розподіляємо до профільних партнерських організацій, відповідно до ситуації. Зараз ми працюємо як хаб та довідка, аби жінки могли звертатися з великим спектром запитів й отримувати потрібні контакти»

«Моя лікарка»

Це чатбот сімейної лікарки Дарини Дмитрієвської. Фахівчиня задумала створити його два роки тому, восени 2019-го. «Якось пила каву з подругою і скаржилася, що в сезон ГРВІ дуже багато консультацій, у тому числі дистанційних. А питання і рекомендації досить стандартні, і на них іде дуже багато часу. Я захотіла мати програму, яка хоча б ці базові запитання вирішила, — каже Дарина. — Тоді я почала створювати бот, але закинула, бо не вміла, а оскільки мала багато роботи, не могла витрачати на це час. Повернулася до ідеї у березні 2020-го, на початку коронавірусної пандемії. Четвертого березня презентувала бот пацієнтам і підписникам».

Дарина розповідає, що бот підходить всім, хто має смартфон, адже всі періодично хворіють на ГРВІ й часом буває, що людина не може потрапити на прийом до лікаря. «Бот розпитує про скарги та надає рекомендації згідно з правилами доказової медицини. Бот із вами 24/7, у вашій кишені, він оберігає від купи непотрібних препаратів та зайвих витрат. Його призначень цілком достатньо для майже будь-якого ГРВІ й навіть легкого ковіду. Пацієнти часто кажуть, що він рятує їх від тривожності», — каже Дарина Дмитрієвська.

Лікарка каже, що бот розрахований виключно на лікування ГРВІ. «Щодо інших хвороб бот не дає порад, бо в інших ситуаціях багато нюансів. Я вважаю, що бот не забезпечить адекватну діагностику та лікування інших хвороб, — каже Дарина. — Також у боті є інформація про вакцини для дорослих людей. А ще я там раджу сімейних лікарів для укладення декларації». Наразі ботом користується понад 4,5 тисячі людей. «Я підрахувала, що за ці півтора року бот зекономив щонайменше три місяці мого робочого часу! У часи епідемії це неоціненний подарунок», — додає лікарка. У чатботі зараз працюють кілька основних кнопок. Зокрема, людина може натиснути кнопку «у мене застуда» та прочитати рекомендації, як потрібно діяти у такій ситуацій. 

«Депутат на долоні»

Для того, щоби люди могли оперативно та у зручному режимі стежити за роботою народних депутатів, Громадянська мережа «Опора» створила телеграм-бот «Депутат на долоні». «Нам важливо, аби люди могли об’єктивно оцінити роботу парламентарів і усвідомлено ставити галочку на виборчій дільниці. Недостатньо лише сходити на вибори й обрати свого депутата. Його роботу треба контролювати. Коли суспільство знатиме, хто з депутатів відвідує засідання, а хто прогулює, хто реєструє законопроєкти, а хто неактивний у законотворчості,  це буде мотивувати парламентарів ставитися відповідальніше до своєї роботи, — розповідає представник «Опори» Андрій Токарський. — Людям складно шукати цю інформацію самостійно, на це варто витратити чимало часу і зусиль. Тож у нас виникла ідея створити бот, аби кожен українець мав змогу у зручний час та у доступному форматі отримувати відомості про діяльність своїх обранців».

За словами Андрія Токарського, бот збирає інформацію із відкритих офіційних джерел: сайтА Верховної Ради, порталу «Вони голосують для тебе» та бази декларацій. Тому відомості, які користувачі можуть отримати від телеграм-бота, перевірені. Бот дозволяє знайти інформацію про конкретного парламентаря, додати його у свою колекцію та автоматично отримувати дані про його роботу; щомісяця отримувати короткий і змістовний звіт про роботу Всіх парламентарів; зіграти у гру, щоб дізнатися, як добре ти знаєш свого депутата. «Технічне завдання для розробки бота ми готували самостійно, орієнтуючись на власний досвід та запит щодо роботи парламентарів від громадських організацій, журналістів, помічників депутатів. Ми продовжуємо відстежувати запити людей про те, якої інформації про депутатів їм не вистачає, і відповідно до цього за можливості розширюємо функціонал бота, — розповідає Андрій Токарський. — Загалом на бота підписано понад 2000 користувачів. Цікаво, що на 325 депутатів Верховної Ради у боті підписані читачі, а інформацію про інших 106 ніхто не відстежує»

«Кіберпес»

Цей чатбот допомагає людям, які стикнулися із цькуванням у мережі. Розробили «Кіберпса» Міністерство цифрової трансформації у співпраці з ЮНІСЕФ. Чатбот дозволяє дізнатися, як діяти дітям, батькам і вчителям у випадку кіберцькування. «В українському законодавстві з’явилося поняття булінгу, зокрема і цькування дітей в інтернеті. Наступним кроком має стати національна система виявлення та встановлення відповідальності за кібербулінг. Під час карантину діти проводять багато часу в мережі, тож зараз вони особливо потребують зручного і швидкого механізму реагування на кібербулінг», — сказала під час запуску боту державна експертка Директорату дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Міністерства освіти і науки Оксана Савицька.

Бот може підказати користувачам, як визначити кіберцькування, як самостійно видалити образливі матеріали із соціальних мереж, а також куди звертатися по допомогу. Також бот пропонує контакти «гарячих ліній» та організацій, які допомагають постраждалим від домашнього насильства та цькування в інтернеті: Гельсінської спілки з прав людини, Кіберполіції тощо. 

Чатбот для ветеранів

За допомогою цього бота, який 24/7 доступний у телеграмі і вайбері, ветерани зможуть дізнатися про процедуру надання потрібних їм статусів; як вони можуть пройти медичну, психологічну та професійну реабілітацію; про пільги, знижки та можливість отримати житло, землю тощо. «Чатбот розроблений на основі нейромереж та технологій машинного навчання, отже, кожне звернення до цього сервісу допоможе нам краще розуміти проблеми ветеранів і підвищувати ефективність надання допомоги», — повідомляло Міністерство у справах ветеранів. 

«Корона Тревел»

Цей бот покликаний допомагати людям, які планують подорожі, розібратися з обмеженнями та правилами на в’їзд у різні країни в часи пандемії. Розробник бота Даниїл Іванов каже, що вирішив створити його, коли планував першу подорож за кордон в умовах карантину. «Я зрозумів, що нічого не знаю про пандемічні правила подорожей. Почав шукати інформацію і наткнувся на офіційний ресурс: інтерактивну карту від Міністерства закордонних справ України, на якій можна знайти актуальні правила в’їзду в інші країни світу і транзиту через них, — розповідає розробник. — Я прочитав правила в’їзду в цікаву для мене країну і переконався, що потрапити туди на той час було неможливо. Але авіаквитки купуються зазвичай задовго до подорожі, тому я запитав себе: а чи можу я бути впевнений, що за цей час правила не зміняться? Почав шукати на карті кнопку “підписатися на зміни”, але такої не знайшов... Ось у цей момент я і зрозумів, що зроблю бот!»

Бот надає актуальні правила подорожування в інші країни світу та моментально повідомляє про зміни. За допомогою бота можна:

«Бот створений для усіх українців, які подорожують за кордон. Він дуже корисний у моменти, коли людина вже планує мандрівку. Наприклад, може змінитися період, за який потрібно здати тест на COVID-19. У мене особисто була така ситуація і якби я про це не дізнався, то мене могли б не пустити на літак», — розповідає Даниїл.

За його словами, ботом користуються 60 тисяч людей. «Я вже давно не рекламую бота, але кожного дня до нього приєднується в середньому 200 нових користувачів», — каже розробник. 

«Лікуйся»

Цей бот громадські організації «Ліки Контроль» та «Афіна. Жінки проти раку» створили для жінок, хворих на рак молочної залози. Представниця ГО «Афіна. Жінки проти раку» Вікторія Романюк розповідає, що чатбот допоможе пацієнткам із раком покроково отримати необхідну інформацію щодо того, як лікуватися в межах Програми медичних гарантій. «Чатбот розроблявся на основі клінічних настанов лікування раку молочної залози та онкологічних пакетів медичних послуг», — каже Вікторія Романюк. Вона додає, що багато пацієнтів не знають, які саме послуги в онкоцентрах є безоплатними, і через це існують стереотипи, що лікування онкології дуже дороге. «Тому багато людей відмовляються від нього. Цей чатбот допоможе їм розібратися, які послуги вони можуть отримати безкоштовно, і допоможе їм почати лікування», — пояснює Вікторія Романюк. Чатбот «Лікуйся» доступний у телеграмі й вайбері. У телеграмі, зокрема, ним скористалися понад п’ять тисяч користувачів. У чатботі можна отримати інформацію, як і де пройти діагностику, як розпочати лікування, потрапити у стаціонар тощо. Наприклад, бот повідомляє, що госпіталізація є безкоштовною й плати за ліжко чи палату не має бути. «Не сплачуйте примусові благодійні внески», — закликає бот. 

«Дій проти насильства»

Цей чатбот розробили фахівці Міністерства внутрішніх справ як інструмент для запобігання домашньому насильству. «Чатбот #ДійПротиНасильства надасть максимально вичерпну інформацію про домашнє насильство, підтримку та допомогу в цьому питанні», — анонсували в МВС.

За допомогою бота можна викликати служби допомоги — поліцію та швидку, переадресувати свій запит на спеціалістів безоплатної правової допомоги, які нададуть юридичну консультацію в онлайн-режимі. Крім цього, чатбот може надати контакти інших служб допомоги, роз’яснити, що таке домашнє насильство та як йому протидіяти, розповісти про повноваження органів і установ, котрі здійснюють заходи для запобігання домашньому насильству. 

«Укрзалізниця»

Телеграм-бот «Укрзалізниці» стане в нагоді людям, які хочуть швидко придбати квитки на поїзд. «Укрзалізниця» розробила бота у співпраці з Visa та Middleware й запустила його в січні цього року. Функціонал бота дозволяє не лише придбати квитки, а й замовити їжу під час поїздки, відстежувати розкладу руху пасажирських потягів, повертати квитки.

Зі своїми користувачами бот «Укрзалізниці» спілкується трьома мовами: українською, англійською та російською. Як повідомляли в компанії, за перші два тижні роботи кількість користувачів чатбота «Укрзалізниці» у вайбері й телеграмі сягнула 50 тисяч.

За статистикою «Укрзалізниці», найчастіше користувачі бота переглядають розклад поїздів та онлайн-табло станції «Київ-Пасажирський». 

Фото: OLIVIER DOULIERY/ Getty Images

ms.detector.media