ms.detector.media
14.11.2021 16:30
Центр стратегічних комунікацій попередив українські ЗМІ про фейк «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» (ДОПОВНЕНО)
Центр стратегічних комунікацій попередив українські ЗМІ про фейк «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» (ДОПОВНЕНО)
У фейковому повідомленні вказано, начебто неіснуюча «бригада» має намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі».

14 жовтня в українських медіа зафіксували поширення «заяви» з фейсбук-сторінки «61-ї окремої піхотної єгерської бригади» про намір «застосовувати зброю проти мігрантів, які прориватимуться з Білорусі».

Потім там же з’явилось уточнення, що не проти самих мігрантів, а проти диверсійних груп, які можуть маскуватись під біженців.

Про це попереджає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Вони вказують, що ця сторінка немає стосунку до Збройних сил України, а також стверджують, що «61-а окрема піхотна єгерська бригада» – фейк.

В складі ЗСУ є «61 окрема піхотна бригада корпусу резерву», яка не робила подібних заяв.

Станом на 17:20 цей фейк поширили «Українська правда», «Новинарня», «РБК-Україна», «Еспресо» та інш. 

В Центрі стратегічних комунікацій закликали «не використовувати творчість фейкових ресурсів в інформаційних повідомленнях, оскільки такі заяви не відображають позицію ЗСУ, суперечать офіційній політиці держави та охоче використовуються російською пропагандою».

Нагадаємо, що через підроблені свідоцтва про смерть минулого року Facebook заблокував акаунти експертки Центру протидії корупції Галини Чижик та адвоката Романа Маселка.

Фото: Flickr

ms.detector.media