ms.detector.media
MediaSapiens
10.11.2021 16:50
Instagram заблокував свого голову Адама Моссері через фейк про його смерть
Instagram заблокував свого голову Адама Моссері через фейк про його смерть
Через підроблені свідоцтва про смерть минулого року Facebook заблокував акаунти експертки Центру протидії корупції Галини Чижик та адвоката Романа Маселка.

Соціальна мережа Instagram заблокувала свого голову Адама Моссері через фейкову новину про його смерть. Про це повідомляє Vice.

Сторінку голови Instagram заблокували через функцію «меморизації» облікового запису (memoralization settings). За допомогою цієї функцією користувачі можуть повідомити про смерть власника акаунта (надіславши свідоцтво про смерть, новину чи некролог), після чого Instagram заблокує вхід в обліковий запис і припинить можливість вносити будь-які зміни контенту.

Відповідальність за повідомлення про смерть взяв на себе користувач, підписаний як @Syenrai. Він зізнався, що у вересні створив фальшивий некролог Моссері, опублікував його та надіслав до служби підтримки соцмережі. Instagram визнав, що блокував сторінку Адама Моссері. Водночас у соцмережі уточнили, що швидко вирішили цю проблему.

«Як і інші інтернет-сервіси, Instagram має онлайн-форми, які допомагають людям повідомляти про підозрілу активність або повідомляти нам про смерть друга чи члена сім’ї. На жаль, деякі люди зловживають цими формами, тому ми наймаємо слідчих та спеціалістів із кібербезпеки, щоб виявити тактику шахраїв», — розповів представник Instagram та уточнив, що ці спеціалісти розглядають відповідність зображення, імені та дати народження в поданому некролозі з відповідним обліковим записом.

Громадська організація «Лабораторія цифрової безпеки» нагадала, що, ймовірно, через підроблені свідоцтва про смерть минулого року Facebook заблокував акаунти експертки Центру протидії корупції Галини Чижик та адвоката Романа Маселка.

«Це тимчасово дезактивує акаунт людини, що проблемно, якщо це основний спосіб комунікацій. Втім, це можна виправити, звернувшись у підтримку соцмереж», — додали в Лабораторії цифрової безпеки.

Нагадаємо, соціальна мережа Facebook дала «галочку» — позначку верифікації — фан-сторінці «Elon Musk», яка видає себе за американського бізнесмена, засновника компанії SpaceX та генерального директора компанії Tesla Ілона Маска. Фан-сторінку Маска зі 153 тисячами підписників Facebook підтвердив як офіційний профіль, що представляє Tesla Technoking. Хоча адміністратори писали, що сторінка не справжня.

Фото: Лабораторія цифрової безпеки, Адама Моссері / Instagram 

ms.detector.media