ms.detector.media
Гала Скляревська
09.11.2021 18:03
Канал RT в Росії пропагує вакцинацію проти ковіду, а на Заході підтримує коронаскептиків
Канал RT в Росії пропагує вакцинацію проти ковіду, а на Заході підтримує коронаскептиків
Російськи противники вакцинації поширюють у своїх спільнотах матеріали європейських філій RT та використовують їхні аргументи як доказ власної правоти.

Державний російський канал RT має дві окремі редакційні політики щодо висвітлення пандемії та методів боротьби з нею: одну для внутрішнього використання, у Російській Федерації, а іншу – для каналів RT в країнах ЄС та у Великій Британії. Про це йдеться в розслідуванні російськомовного видання «Медуза».

Головний редактор каналу Маргарита Симоньян неодноразово публічно наполягала на необхідності вакцинуватися від ковіду; керівництво та колумністи RT вітають та схвалюють будь-які карантинні обмеження; знімають ролики з «антирекламою» лікарняних ліжок для тих, хто купив фальшивий сертифікат; називають медиків, які відмовляють пацієнтів від щеплення, «імбецилами-вбивцями» та звинувачують їх у «бардаку та саботажі». Також героями російського RT є лікарі та медичний персонал, які борються з коронавірусом, та експерти, що підтримують обов’язкову вакцинацію.

При цьому в країнах Європи, де RT має версії іноземними мовами (наприклад, у Франції, Німеччині та Великій Британії), редакційна політика каналу – всіляка підтримка будь-яким «коронаскептичним» ініціативам. Наприклад, в Німеччині канал приділяє максимальну увагу недоведеним заявам про «смертельність вакцин» від коронавірусу; просуває порівняння масової вакцинації та медичних екпериментів нацистів; виступає проти «сегрегації», «санітарного авторитаризму» через носіння масок або необхідності демонструвати сертифікати вакцинації. Також канал просуває ідеї про відмову від вакцинації серед християн (через використання «абортивних» біоматеріалів при виготовленні вакцин) та багато ефірного часу надає тим, хто вважає коронавірус неіснуючою хворобою або має «ефективні альтернативні ліки» від захворювання. Також канал активно висвітлює мітинги противників вакцинації та будь-яких обмежень у зв’язку з пандемією.

При цьому редакційна політика змінюється в залежності від країни, де мовить RT: «Єдиної редакційної політики в різних іномовних версіях RT немає. Наприклад, редакція RT France діє інакше. Вона, на відміну від англійської версії телеканалу, уникає відкритих закликів до саботажу та громадської непокори і постійних порівнянь карантинних обмежень із політикою гітлерівського режиму, як німецька», – пише «Медуза». І додає, що в Іспанії, де щеплено більше 80% населення, і антивакцинаторський рух є маргіналізованим та нечисленним, RT майже не приділяє уваги цим темам. Натомість канал просуває переваги вакцини «Супутник V».

Дослідження «Медузи» свідчить, що аргументи, які висувають псевдоексперти, колумністи RT та «коронаскептики»-політики, активно використовують в російських спільнотах противники вакцинації. Вони перекладають їх на російську, а потім публікують та репостять їх у популярних телеграм-каналах, на які підписані тисячі людей. Видання знайшло більше 1000 лише прямих посилань на публікації RT на європейських мовах в телеграм-каналах спільноти противників вакцинації. Наративи, поширені в матеріалах європейських підрозділів RT щодо «необхідності» відмови від вакцин, карантинних обмежень та введення ковід-паспортів, а також щодо «перебільшення загрози кронавірусу» є популярними і в російськомовних спільнотах ковід-дисидентів. 

Нагадаємо, що 29 вересня адміністрація YouTube заблокувала канали німецької редакції RT – RT DE та Der Fehlende Part (DFP). У Google пояснили, що канали RT були заблоковані через «неправдиву інформацію про коронавірусну інфекцію COVID-19», яка порушує правила платформи.

Фото: JOHN MACDOUGALL/AFP via Getty Images

ms.detector.media